yoga imbunatateste viata sexuala
Femeile care practica yoga au mai mult chef de sex si orgasme mai intense, sustin expertii. Asa ca merita sa iti imbunatatesti si tu viata sexuala pe o cale atat de placuta.
stii deja ca yoga relaxeaza psihicul si antreneaza fizicul, iar rezultatele sunt uimitoare. Asa ca nu e de mirare ca aduce numeroase beneficii si in plan sexual.
Instructorul de yoga, Sadie Nardini crede ca un prim pas in cresterea calitatii vietii sexuale este sa ne preocupam de persoana noastra. in loc sa schimbi ceva la iubitul tau, asigura-te ca tu esti in regula.
�Atunci cand te simti excelent in pielea ta vei fi mai dispusa sa te conectezi cu partenerul de cuplu. Inversa nu se aplica�, atentioneaza expertul.
Yoga te ajuta sa scapi de griji, resentimente si oboseala, iar intr-un final gasesti echilibrul interior de care ai nevoie pentru ca sexul sa devina o activitate naturala si prospera in cuplu.
Daca studiile au aratat care sunt consecintele stresului si ale imaginii de sine negative asupra libidoului, yoga promite sa anuleze aceste efecte.
Nardini afirma ca prin exercitiile de yoga reusesti sa iti imbunatatesti imaginea de sine si reduci starile de anxietate. Mai mult, in plan fizic se optimizeaza circulatia sangvina, fenomen deosebit de important in etapa de excitare si atingere a orgasmului.
in plan emotional yoga face minuni si aduce beneficii sexului. Nykki Hardin, instructor de yoga considera ca exercitiile de acest gen te scapa de orice inhibitie. Yoga iti ofera o stare launtrica de siguranta, iar complexele si grijile de orice fel sunt alungate. Astfel, in timpul sexului ajungi sa te eliberezi de orice ganduri care diminueaza placerea, cum ar fi felul in care arati sau te porti in pat si impresia pe care i-o lasi.
Daca nu ai timp sa mergi la un curs de yoga, dar vrei sa testezi efectele benefice ale exercitiilor asupra vietii sexuale, iata trei sugestii usor de pus in practica.
1. Stai in sezut, cu picioarele incrucisate si mainile pe genunchi. Arcuieste-ti spatele in timp ce inspiri si indoaie-l in timp ce expiri. Pozitia iti sporeste circulatia sangvina si oxigenarea aparatului reproducator si iti creste libidoul.
2. Pozitia fluturelui, dupa cum mai este denumita, iti aduce aceleasi beneficii asupra vietii sexuale. Stai in sezut cu talpile lipite intre ele, tinand genunchii in exterior. in timp ce iti tii talpile lipite cu mainile, apleaca-te cat poti de mult, scopul fiind sa atingi cu fata degetele. Mentine pozitia aplecata cat inspiri si expiri de 10 ori.
3. incepe acest exercitiu stand in genunchi cu spatele drept si mainile pe langa corp. Mai departe, lasa-te usor pe spate pana ce iti atingi calcaiele cu mainile, avand grija sa scoti soldurile cat mai in fata. Pe tot parcursul miscarii tine privirea pironita in tavan. Ramai in aceasta pozitie un minut, doua timp in care trebuie sa respiri adanc.
Meniu
boli cardiovasculare,Cafea,Call Center,Cazare si turism,Consumul corect de fructe,contabilitate,Credinta si rugaciune,cresterea copilului,cresterea si cultivarea porumbului,cresterea si cultivarea porumbului,Cultura Graului si Referat,Cultura Graului,cum sa cumperi o masina,cum sa mancam sanatos,cum Tratam Acneea,cum Tratam Acneea,Fitoterapie, Forex,horoscop,Internet ABC site in 5 pasi,Pariuri Sportive,pilotaj,Pisici,plante de apartament,Sfaturi de vacanta
sâmbătă, 5 martie 2011
World of warcraft
World of Warcraft
World of Warcraft (prescurtat WoW) este un Massively Multiplayer Online Role-Playing game (MMORPG) creat de Blizzard Entertainment. Este al patrulea joc din seria Warcraft, excluzand expansion pack-urile si Warcraft Adventures: Lord of the Clans. Jocurile Warcraft sunt situate intr-un univers numit Warcraft, o lume fantastica introdusa de jocul Warcraft: Orcs and Humans in 1994. World of Warcraft este situat in Azeroth, patru ani dupa evenimentele concluzionate in Warcraft III: The Frozen Throne. Odata cu aparitia expansion-ului The Burning Crusade, Outland poate fi explorat. World of Warcraft a sarbatorit a X-a aniversare a universului Warcraft. Desi la inceput jocul a fost incetinit de probleme de stabilitate si performanta, a devenit rapid cel mai popular MMORPG bazat pe plata lunara. In 2008 Blizzard Entertainment a anuntat ca numarul de jucatori activi, care platesc "la zi", a trecut de 11,5 milioane.
Gameplay
Ca in majoritatea RPG-urilor, jucatorii controleaza un personaj creat de ei intr-o lume in continua dezvoltare, explorand relieful, ducand la indeplinire misiuni (questuri) date de NPC-uri (Non-playable characters - personaje controlate de computer), ucigand monstrii, si facand multe altele. Personajele sunt rasplatite cu bani, obiecte (iteme) si experienta, care le ajuta dandu-le mai multa putere si posibilitatea de a invata abilitati noi. De asemenea, jucatorii se pot lupta impotriva altor jucatori in dueluri sau razboaie impotriva factiunii inamice. Monstrii si quest-urile de nivel mic si mediu pot fi de obicei cucerite fara ajutorul altor jucatori, in special daca nivelul jucatorului este mai mare deacat al inamicilor. Alte parti ale jocului, precum "temnitele" (Dungeon) sunt create special pentru a necesita cooperarea mai multor jucatori in scopul de a termina dungeon-ul. De obicei, cele mai usoare necesita o echipa de aproximativ 5 jucatori pentru ca "raidul" sa poata fi dus la capat, iar ultimele pot necesita 25 pana la maxim 40 de jucatori. Cele mai grele pot fi terminate de mai multe ghilde (guilds) in luni de timp de joc si multe incercari. De obicei zonele realizate special pentru personaje de nivel 70 sunt mai dependente de raiduri (si consuma mai mult timp) decat avansarea unui personaj de la nivelul 1 la 70. Deoarece personajele inca nu pot progresa peste nivelul 70 (limita a fost ridicata la 70 odata cu lansarea expansion-ului "The Burning Crusade" in 2007 si va fi ridicata la 80 odata cu lansarea ultimului expansion "Wrath of the Lich king" in 2008) obiectivele jucatorilor la acel nivel se schimba, de obicei in cresterea puterii personajelor prin echipamente mai bune. Cu putine exceptii, cele mai bune echipamente din joc sunt obtinute fie prin PvP (Player versus Player, lupte intre jucatori), fie prin PvE, lupta pe termen lung in cele mai grele raiduri. Dungeon-urile mari iau de obicei cateva ore pentru a fi terminate. Din cauza puterii uriase a monstrilor din cele mai grele dungeon-uri, de obicei personajele poarta armura specializata impotriva elementului monstrilor din dungeon-ul respectiv. Statisticile oficiale spun ca exista peste 10.000 de jucatori romani de WOW (World Of Warcraft) oficial inregistrati pe serverele WOW.*
Profesii Gameplay-ul este foarte interesant si iti ofera multe posibilitati , de exemplu ai posibilitatea de a te specializa intr-o profesie prin care poti castiga bani (gold).Profesiile sunt foarte utile in multe scopuri cum ar fi : pentru mancare (cooking) , pentru a imbunatati echipamentul - arme, imbracaminte, accesorii (enchanting), potiuni, elixire si transmutari ( alchemy ), creare de armuri si arme (blacksmithing), mecanisme (engineering) , recuperarea vietii cu ajutorul bandajelor (first aid), pescuit (fishing) , culegerea de plante (herbalism), crearea de accesorii si de giuvaiere (jewelcrafting) croirea unor haine din diferite materiale - tesatura sau piele (tailoring, respectiv leatherworking), exploatarea minelor (mining) si jupuirea pieilor animalelor (skinning) .
Personaje
Exista doua categorii de personaje, denumite jucabile si nejucabile. Personajele jucabile sunt cele create de jucator, practic un avatar al fiecarui utilizator. Personajele nejucabile sunt cele care nu pot fi controlate de jucator si pot fi doar ajutoare sau inamici (NPCs - NonPlayerCharacters). [modifica]Personaj jucabil Dupa crearea unui cont, utilizatorul trebuie sa-si creeze un personaj, care poate fi personalizat, din cap pana in picioare, dupa gustul jucatorului. Personajele pot apartine uneia din cele doua tabere, denumite Alianta si Hoarda.
Alianta
Jucatorii care doresc sa faca parte din Alianta (in engleza: The Alliance) pot alege intre : Human (Om), Dwarf (Pitic), Night Elf (Elf de Noapte) sau Gnom, fiecare rasa avand avantajele si slabiciunile sale. incepand cu The Burning Crusade, se pot crea personaje dintr-o noua rasa, si anume Draenei.incepand cu Cataclysm o rasa noua va fi valabila si anume Worgen (Varcolac) * (exemplu ghilda romaneasca de Alianta)
Hoarda
Daca un jucator doreste sa se alature Hoardei (in engleza: The Horde), acesta are posibilitatea de a fi: Orc, Undead (Mort-viu), Tauren sau Troll. incepand cu expansion pack-ul "The Burning Crusade", se poate alege si optiunea Blood Elf. incepand cu expasionul Cataclysm va fi valabila o noua rasa si anume Goblin.
Clase
Fiecare jucator poate alege dintr-un numar de clase, noua mai exact, in functie de fiecare rasa. Clasele sunt urmatoarele: Druid, Hunter (Vanator), Mage (Mag), Paladin, Priest (Preot), Rogue (Pungas), Shaman (saman), Warlock si Warrior (Razboinic). Acum, odata cu Wrath of the Lich King, va aparea prima clasa eroica : Death Knight (Cavalerul Mortii). Fiecare clasa este unica prin vrajile si abilitatile sale specifice. Pentru o clasificare a claselor de obicei se respecta principiul 'gearului': armura blindaj (plate armour), zale (mail armour), piele (leather armour), tesatura (cloth armour).
1. Razboinic (Warrior) - clasa cea mai potrivita pentru a tine piept monstrilor (a tanka) in raiduri. Este bazata in special pe atributele de putere si durabilitate (strenght and stamina). Are o variata gama de abilitati distribuite pe 3 stari dobandite: starea echilibrata (battle stance), starea defensiva (defensive stance) si starea violenta (berserk stance). Ultimele doua sunt insusite prin misiuni (questuri) specifice clasei lor si sunt indispensabile pentru a folosi abilitatile adresate lor. Spre deosebire de majoritatea claselor din WoW, care se bazeaza pe Mana (energie necesara folosirii vrajilor), razboinicii se bazeaza exclusiv pe rage (furie), energie dobandita de fiecare data cand lovesc un adversar, insa care nu este constanta, ci care scade cu timpul de la 100 pana la 0. Sunt desavarsiti manuitori de arme si pot purta mai toate tipurile de arme din joc. Au foarte mare putere si dexteritate in a le folosi si pot sa isi distribuie talente din arborele talentelor fie pe lupta cu arme ce necesita 2 maini (talent de Arms) sau pentru manuirea a 2 arme in fiecare mana (talent de Fury). insa cel mai mult sunt cautati razboinici specializati pe a tanka. Acestia sunt coloana vertebrala a unui raid si este cel mai important element, caci trebuie sa existe si cineva care 'sa ia toate busiturile'.
2. Paladin - numele lor deriva de la vechiul ordin al cavalerilor franci din Evul Mediu de pe teritoriul vechii Frante, luptatori pentru crestinism impotriva hoardelor Saracene. Sunt una dintre cele mai elaborate si diverse clase din joc, fiind capabile sa tankeze, sa regenereze viata siesi sau altor jucatori sau sa omoare monstrii si adversari prin diferite vraji si abilitati care necesita mana. Sunt adepti ai puterii luminii si inainte de 'World of Warcraft: The Burning Crusade' numai jucatorii din alianta puteau sa fie paladini, datorita inclinatiei raselor din alianta catre dreptate. Paladinii au o larga gama de vraji specifice lor, ca embleme (seals) vraji menite sa creasca performantele in lupta ale paladinului sau binecuvantari (blessings) pentru a spori unele atribute ale paladinului si a celor din grupul sau. Sunt cautati in raiduri nu pentru un motiv anume, ci pentru faptul ca pot sa isi foloseasca vrajile in avantajul co-echipierilor (buff-uri); fiind o clasa hibrida sunt deseori vazuti ca 'buff-uitori'.
3. Vanator (Hunter) - este o clasa complexa care necesita dexteritate si coordonare pentru a putea fi jucata. Sunt unica clasa din joc care se bazeaza aproape exclusiv pe atacuri cu arme de distanta (arcuri, arbalete si pusti). Sunt principalii 'depistatori' ai jocului prin faptul ca pot sa urmareasca prezenta diferitelor genuri de monstrii in spatiul inconjurator. Au fost inzestrati cu o profunda cunoastere a naturii si utilizeaza in joc nu numai sageti si capcane, ci si un animal de vanatoare care poate fi imblanzit; acesta poate sa fie lup sau mai exotic un crocodil sau rinocer. Are anumite abilitati pe care le imprumuta din salbaticie precum a se preface mort (Feign Death).
4. saman (Shaman) - denumita dupa conducatorii spirituali ai ameri-indienilor, sunt o clasa specializata pe manuirea tunetelor si fulgerelor. inainte de 'World of Warcraft: The Burning Crusade' numai hoarda putea sa aiba jucatori samani. Aceasta clasa este in comuniune cu elementele naturii si se foloseste de acestea pe care le convoca pentru a ii ajuta in lupta. samanul este singura clasa care se foloseste de toteme ajutatoare pe care le plaseaza pe langa ei pentru a ii apara sau sa le imbunatateasca puterea. Fiecare saman poate sa convoce cel mult 4 toteme, unul pentru fiecare element al naturii: pamant, foc, apa si aer. Asemenea vanatorilor, razboinicilor si pungasilor, prin distribuirea de puncte de talente in arborele talentelor, samanii pot sa manuiasca cate o arma in fiecare mana si sa foloseasca vraji augmentative care imbunatatesc performanta acestora. insa prin natura lor, samanii sunt vrajitori si mai putin luptatori corp la corp.
5. Pungasul (Rogue) - sunt cea mai vicleana clasa din joc. Sunt cunoscuti ca excelenti luptatori cu diferite trucuri murdare si excelenti pentru ambuscade si a lua inamicii prin surprindere. Sunt clasa celor care vor mereu sa castige, si intr-adevar pungasii bine echipati cu greu pot fi invinsi in lupta corp la corp. Sunt specializati in manuirea pumnalelor (daggers) si in incapacitarea adversarului; au abilitati care pot sa tina inamicul complet incapabil sa riposteze pentru o lunga perioada de timp. Principiul de baza al pungasilor il reprezinta cele 5 puncte combo, care insumate si folosite pot sa aiba un tot mai sporit impact asupra adversarului. Pentru a alimenta aceasta insa pungasii nu au mana, cu o continuu umpluta sursa de energie necesara abilitatilor sale devastatoare. Sunt considerati cea mai josnica clasa din joc, de multe ori fiind comparati cu warlocii in folosirea trucurilor murdare. insa aceasta nu inseamna ca trebuie priviti cu neincredere, caci au o varietate de abilitati precum ascunderea (stealth) care ii face indispensabili in raiduri pentru selectionarea monstrilor ce trebuie invinsi intai (sap) sau pentru deschiderea usilor inchise prin deschiderea lacatelor (lockpicking).
6. Druid - denumita dupa inaltii preoti celtici din Evul Mediu din tarile scandinave timpurii adepte ale cultului lui Thor, aceasta clasa este foarte diversa si adeseori greu de jucat, ceea ce ii adauga farmecului. Druizii sunt o clasa in comuniune cu natura prin elementele ei organice (animale si plante). Acestia au capacitatea de a-si schimba infatisarea dupa bunul plac in urs, pisica, moonkin (ruda a lunii - forma specifica druizilor bazati pe vraji), morsa (pentru a respira si inota mai repede sub ape) sau ca pasare (pentru a se deplasa cu mare viteza in zbor). Fiecare forma este avantajoasa druidului in anume fel insa transformarea sa restrictioneaza folosirea altor abilitati, de exemplu un druid transformat in urs nu poate sa foloseasca abilitati de pisica si invers. Druizii pot controla entitati ale naturii precum copaci miscatori sau pot sa domoleasca animale prin farmecele lor.
7. Mag (Mage) - Numele spune tot.Ei se pot folosi de 3 elemente:Arcane,Fire si Frost.
Variatii regionale
in SUA, Canada si Europa, Blizzard a distribuit WoW in pachete retail. Fiecare pachet include acces timp de 30 de zile, fara un cost aditional. Pentru ca un jucator sa poata continua sa joace si dupa cele 30 de zile, va trebui sa cumpere timp de joc aditional, folosind un card de credit sau o cartela pre-platita. Durata minima pe care un cumparator o poate achizitiona este de 30 de zile, daca foloseste card de credit, sau 60 de zile, daca cumpara un card pre-platit. in Coreea de Sud, nu e necesar pachetul sau cheia CD pentru a activa contul. Pentru a-l juca, jucatorii trebuie sa cumpere timp de joc folosind cardul de credit sau sistemul de plata ARS. Durata minima de joc care poate fi achizitionata este de cinci ore. Alternativ, jucatorul poate achizitiona 30 de ore sau multiplii de o saptamana. De asemenea, pentru o mica reducere de pret, jucatorii pot achizitiona si perioade de joc de una, trei sau sase luni. in China, datorita numarului mare de oameni care nu detin un computer pentru a juca (de exemplu folosesc Internet Cafe), cheia CD necesara pentru a crea un cont poate fi cumparata separat de pachetul software. Pentru a juca jocul, jucatorii trebuie sa cumpere si carduri pre-platite, care pot fi folosite timp de 66 de ore si 40 de minute. O versiune de plata lunara nu este disponibila in aceasta regiune. Guvernul chinez a impus o modificare a versiunii chineze care pozitioneaza scheletele in mici morminte. Schimbarile impuse au fost motivate ca "promovarea unui mediu online sanatos si armonios" in World of Warcraft.
Evolutia Warcraft
Warcraft este cel mai ingenios joc creat de Blizzard pana in ziua de astazi. Acesta, pe parcursul timpului a avut mai multe serii: Warcraft-Lord of the Clans, Warcraft-Orcs and Humans, Warcraft Reign of Chaos, Warcraft Frozen Throne, World of Warcraft , World of Warcraft: The Burning Crusade, World of Warcraft: Wrath of the Lich King, World of Warcraft: Cataclysm.
World of Warcraft (prescurtat WoW) este un Massively Multiplayer Online Role-Playing game (MMORPG) creat de Blizzard Entertainment. Este al patrulea joc din seria Warcraft, excluzand expansion pack-urile si Warcraft Adventures: Lord of the Clans. Jocurile Warcraft sunt situate intr-un univers numit Warcraft, o lume fantastica introdusa de jocul Warcraft: Orcs and Humans in 1994. World of Warcraft este situat in Azeroth, patru ani dupa evenimentele concluzionate in Warcraft III: The Frozen Throne. Odata cu aparitia expansion-ului The Burning Crusade, Outland poate fi explorat. World of Warcraft a sarbatorit a X-a aniversare a universului Warcraft. Desi la inceput jocul a fost incetinit de probleme de stabilitate si performanta, a devenit rapid cel mai popular MMORPG bazat pe plata lunara. In 2008 Blizzard Entertainment a anuntat ca numarul de jucatori activi, care platesc "la zi", a trecut de 11,5 milioane.
Gameplay
Ca in majoritatea RPG-urilor, jucatorii controleaza un personaj creat de ei intr-o lume in continua dezvoltare, explorand relieful, ducand la indeplinire misiuni (questuri) date de NPC-uri (Non-playable characters - personaje controlate de computer), ucigand monstrii, si facand multe altele. Personajele sunt rasplatite cu bani, obiecte (iteme) si experienta, care le ajuta dandu-le mai multa putere si posibilitatea de a invata abilitati noi. De asemenea, jucatorii se pot lupta impotriva altor jucatori in dueluri sau razboaie impotriva factiunii inamice. Monstrii si quest-urile de nivel mic si mediu pot fi de obicei cucerite fara ajutorul altor jucatori, in special daca nivelul jucatorului este mai mare deacat al inamicilor. Alte parti ale jocului, precum "temnitele" (Dungeon) sunt create special pentru a necesita cooperarea mai multor jucatori in scopul de a termina dungeon-ul. De obicei, cele mai usoare necesita o echipa de aproximativ 5 jucatori pentru ca "raidul" sa poata fi dus la capat, iar ultimele pot necesita 25 pana la maxim 40 de jucatori. Cele mai grele pot fi terminate de mai multe ghilde (guilds) in luni de timp de joc si multe incercari. De obicei zonele realizate special pentru personaje de nivel 70 sunt mai dependente de raiduri (si consuma mai mult timp) decat avansarea unui personaj de la nivelul 1 la 70. Deoarece personajele inca nu pot progresa peste nivelul 70 (limita a fost ridicata la 70 odata cu lansarea expansion-ului "The Burning Crusade" in 2007 si va fi ridicata la 80 odata cu lansarea ultimului expansion "Wrath of the Lich king" in 2008) obiectivele jucatorilor la acel nivel se schimba, de obicei in cresterea puterii personajelor prin echipamente mai bune. Cu putine exceptii, cele mai bune echipamente din joc sunt obtinute fie prin PvP (Player versus Player, lupte intre jucatori), fie prin PvE, lupta pe termen lung in cele mai grele raiduri. Dungeon-urile mari iau de obicei cateva ore pentru a fi terminate. Din cauza puterii uriase a monstrilor din cele mai grele dungeon-uri, de obicei personajele poarta armura specializata impotriva elementului monstrilor din dungeon-ul respectiv. Statisticile oficiale spun ca exista peste 10.000 de jucatori romani de WOW (World Of Warcraft) oficial inregistrati pe serverele WOW.*
Profesii Gameplay-ul este foarte interesant si iti ofera multe posibilitati , de exemplu ai posibilitatea de a te specializa intr-o profesie prin care poti castiga bani (gold).Profesiile sunt foarte utile in multe scopuri cum ar fi : pentru mancare (cooking) , pentru a imbunatati echipamentul - arme, imbracaminte, accesorii (enchanting), potiuni, elixire si transmutari ( alchemy ), creare de armuri si arme (blacksmithing), mecanisme (engineering) , recuperarea vietii cu ajutorul bandajelor (first aid), pescuit (fishing) , culegerea de plante (herbalism), crearea de accesorii si de giuvaiere (jewelcrafting) croirea unor haine din diferite materiale - tesatura sau piele (tailoring, respectiv leatherworking), exploatarea minelor (mining) si jupuirea pieilor animalelor (skinning) .
Personaje
Exista doua categorii de personaje, denumite jucabile si nejucabile. Personajele jucabile sunt cele create de jucator, practic un avatar al fiecarui utilizator. Personajele nejucabile sunt cele care nu pot fi controlate de jucator si pot fi doar ajutoare sau inamici (NPCs - NonPlayerCharacters). [modifica]Personaj jucabil Dupa crearea unui cont, utilizatorul trebuie sa-si creeze un personaj, care poate fi personalizat, din cap pana in picioare, dupa gustul jucatorului. Personajele pot apartine uneia din cele doua tabere, denumite Alianta si Hoarda.
Alianta
Jucatorii care doresc sa faca parte din Alianta (in engleza: The Alliance) pot alege intre : Human (Om), Dwarf (Pitic), Night Elf (Elf de Noapte) sau Gnom, fiecare rasa avand avantajele si slabiciunile sale. incepand cu The Burning Crusade, se pot crea personaje dintr-o noua rasa, si anume Draenei.incepand cu Cataclysm o rasa noua va fi valabila si anume Worgen (Varcolac) * (exemplu ghilda romaneasca de Alianta)
Hoarda
Daca un jucator doreste sa se alature Hoardei (in engleza: The Horde), acesta are posibilitatea de a fi: Orc, Undead (Mort-viu), Tauren sau Troll. incepand cu expansion pack-ul "The Burning Crusade", se poate alege si optiunea Blood Elf. incepand cu expasionul Cataclysm va fi valabila o noua rasa si anume Goblin.
Clase
Fiecare jucator poate alege dintr-un numar de clase, noua mai exact, in functie de fiecare rasa. Clasele sunt urmatoarele: Druid, Hunter (Vanator), Mage (Mag), Paladin, Priest (Preot), Rogue (Pungas), Shaman (saman), Warlock si Warrior (Razboinic). Acum, odata cu Wrath of the Lich King, va aparea prima clasa eroica : Death Knight (Cavalerul Mortii). Fiecare clasa este unica prin vrajile si abilitatile sale specifice. Pentru o clasificare a claselor de obicei se respecta principiul 'gearului': armura blindaj (plate armour), zale (mail armour), piele (leather armour), tesatura (cloth armour).
1. Razboinic (Warrior) - clasa cea mai potrivita pentru a tine piept monstrilor (a tanka) in raiduri. Este bazata in special pe atributele de putere si durabilitate (strenght and stamina). Are o variata gama de abilitati distribuite pe 3 stari dobandite: starea echilibrata (battle stance), starea defensiva (defensive stance) si starea violenta (berserk stance). Ultimele doua sunt insusite prin misiuni (questuri) specifice clasei lor si sunt indispensabile pentru a folosi abilitatile adresate lor. Spre deosebire de majoritatea claselor din WoW, care se bazeaza pe Mana (energie necesara folosirii vrajilor), razboinicii se bazeaza exclusiv pe rage (furie), energie dobandita de fiecare data cand lovesc un adversar, insa care nu este constanta, ci care scade cu timpul de la 100 pana la 0. Sunt desavarsiti manuitori de arme si pot purta mai toate tipurile de arme din joc. Au foarte mare putere si dexteritate in a le folosi si pot sa isi distribuie talente din arborele talentelor fie pe lupta cu arme ce necesita 2 maini (talent de Arms) sau pentru manuirea a 2 arme in fiecare mana (talent de Fury). insa cel mai mult sunt cautati razboinici specializati pe a tanka. Acestia sunt coloana vertebrala a unui raid si este cel mai important element, caci trebuie sa existe si cineva care 'sa ia toate busiturile'.
2. Paladin - numele lor deriva de la vechiul ordin al cavalerilor franci din Evul Mediu de pe teritoriul vechii Frante, luptatori pentru crestinism impotriva hoardelor Saracene. Sunt una dintre cele mai elaborate si diverse clase din joc, fiind capabile sa tankeze, sa regenereze viata siesi sau altor jucatori sau sa omoare monstrii si adversari prin diferite vraji si abilitati care necesita mana. Sunt adepti ai puterii luminii si inainte de 'World of Warcraft: The Burning Crusade' numai jucatorii din alianta puteau sa fie paladini, datorita inclinatiei raselor din alianta catre dreptate. Paladinii au o larga gama de vraji specifice lor, ca embleme (seals) vraji menite sa creasca performantele in lupta ale paladinului sau binecuvantari (blessings) pentru a spori unele atribute ale paladinului si a celor din grupul sau. Sunt cautati in raiduri nu pentru un motiv anume, ci pentru faptul ca pot sa isi foloseasca vrajile in avantajul co-echipierilor (buff-uri); fiind o clasa hibrida sunt deseori vazuti ca 'buff-uitori'.
3. Vanator (Hunter) - este o clasa complexa care necesita dexteritate si coordonare pentru a putea fi jucata. Sunt unica clasa din joc care se bazeaza aproape exclusiv pe atacuri cu arme de distanta (arcuri, arbalete si pusti). Sunt principalii 'depistatori' ai jocului prin faptul ca pot sa urmareasca prezenta diferitelor genuri de monstrii in spatiul inconjurator. Au fost inzestrati cu o profunda cunoastere a naturii si utilizeaza in joc nu numai sageti si capcane, ci si un animal de vanatoare care poate fi imblanzit; acesta poate sa fie lup sau mai exotic un crocodil sau rinocer. Are anumite abilitati pe care le imprumuta din salbaticie precum a se preface mort (Feign Death).
4. saman (Shaman) - denumita dupa conducatorii spirituali ai ameri-indienilor, sunt o clasa specializata pe manuirea tunetelor si fulgerelor. inainte de 'World of Warcraft: The Burning Crusade' numai hoarda putea sa aiba jucatori samani. Aceasta clasa este in comuniune cu elementele naturii si se foloseste de acestea pe care le convoca pentru a ii ajuta in lupta. samanul este singura clasa care se foloseste de toteme ajutatoare pe care le plaseaza pe langa ei pentru a ii apara sau sa le imbunatateasca puterea. Fiecare saman poate sa convoce cel mult 4 toteme, unul pentru fiecare element al naturii: pamant, foc, apa si aer. Asemenea vanatorilor, razboinicilor si pungasilor, prin distribuirea de puncte de talente in arborele talentelor, samanii pot sa manuiasca cate o arma in fiecare mana si sa foloseasca vraji augmentative care imbunatatesc performanta acestora. insa prin natura lor, samanii sunt vrajitori si mai putin luptatori corp la corp.
5. Pungasul (Rogue) - sunt cea mai vicleana clasa din joc. Sunt cunoscuti ca excelenti luptatori cu diferite trucuri murdare si excelenti pentru ambuscade si a lua inamicii prin surprindere. Sunt clasa celor care vor mereu sa castige, si intr-adevar pungasii bine echipati cu greu pot fi invinsi in lupta corp la corp. Sunt specializati in manuirea pumnalelor (daggers) si in incapacitarea adversarului; au abilitati care pot sa tina inamicul complet incapabil sa riposteze pentru o lunga perioada de timp. Principiul de baza al pungasilor il reprezinta cele 5 puncte combo, care insumate si folosite pot sa aiba un tot mai sporit impact asupra adversarului. Pentru a alimenta aceasta insa pungasii nu au mana, cu o continuu umpluta sursa de energie necesara abilitatilor sale devastatoare. Sunt considerati cea mai josnica clasa din joc, de multe ori fiind comparati cu warlocii in folosirea trucurilor murdare. insa aceasta nu inseamna ca trebuie priviti cu neincredere, caci au o varietate de abilitati precum ascunderea (stealth) care ii face indispensabili in raiduri pentru selectionarea monstrilor ce trebuie invinsi intai (sap) sau pentru deschiderea usilor inchise prin deschiderea lacatelor (lockpicking).
6. Druid - denumita dupa inaltii preoti celtici din Evul Mediu din tarile scandinave timpurii adepte ale cultului lui Thor, aceasta clasa este foarte diversa si adeseori greu de jucat, ceea ce ii adauga farmecului. Druizii sunt o clasa in comuniune cu natura prin elementele ei organice (animale si plante). Acestia au capacitatea de a-si schimba infatisarea dupa bunul plac in urs, pisica, moonkin (ruda a lunii - forma specifica druizilor bazati pe vraji), morsa (pentru a respira si inota mai repede sub ape) sau ca pasare (pentru a se deplasa cu mare viteza in zbor). Fiecare forma este avantajoasa druidului in anume fel insa transformarea sa restrictioneaza folosirea altor abilitati, de exemplu un druid transformat in urs nu poate sa foloseasca abilitati de pisica si invers. Druizii pot controla entitati ale naturii precum copaci miscatori sau pot sa domoleasca animale prin farmecele lor.
7. Mag (Mage) - Numele spune tot.Ei se pot folosi de 3 elemente:Arcane,Fire si Frost.
Variatii regionale
in SUA, Canada si Europa, Blizzard a distribuit WoW in pachete retail. Fiecare pachet include acces timp de 30 de zile, fara un cost aditional. Pentru ca un jucator sa poata continua sa joace si dupa cele 30 de zile, va trebui sa cumpere timp de joc aditional, folosind un card de credit sau o cartela pre-platita. Durata minima pe care un cumparator o poate achizitiona este de 30 de zile, daca foloseste card de credit, sau 60 de zile, daca cumpara un card pre-platit. in Coreea de Sud, nu e necesar pachetul sau cheia CD pentru a activa contul. Pentru a-l juca, jucatorii trebuie sa cumpere timp de joc folosind cardul de credit sau sistemul de plata ARS. Durata minima de joc care poate fi achizitionata este de cinci ore. Alternativ, jucatorul poate achizitiona 30 de ore sau multiplii de o saptamana. De asemenea, pentru o mica reducere de pret, jucatorii pot achizitiona si perioade de joc de una, trei sau sase luni. in China, datorita numarului mare de oameni care nu detin un computer pentru a juca (de exemplu folosesc Internet Cafe), cheia CD necesara pentru a crea un cont poate fi cumparata separat de pachetul software. Pentru a juca jocul, jucatorii trebuie sa cumpere si carduri pre-platite, care pot fi folosite timp de 66 de ore si 40 de minute. O versiune de plata lunara nu este disponibila in aceasta regiune. Guvernul chinez a impus o modificare a versiunii chineze care pozitioneaza scheletele in mici morminte. Schimbarile impuse au fost motivate ca "promovarea unui mediu online sanatos si armonios" in World of Warcraft.
Evolutia Warcraft
Warcraft este cel mai ingenios joc creat de Blizzard pana in ziua de astazi. Acesta, pe parcursul timpului a avut mai multe serii: Warcraft-Lord of the Clans, Warcraft-Orcs and Humans, Warcraft Reign of Chaos, Warcraft Frozen Throne, World of Warcraft , World of Warcraft: The Burning Crusade, World of Warcraft: Wrath of the Lich King, World of Warcraft: Cataclysm.
Viata la Oras
Viata la oras si beneficiile ei
Cercetatorii au gasit patru metode prin care omul urban poate pierde in greutate Aproape jumatate din populatia planetei traieste in mediul urban, iar aceasta pondere continua sa creasca, releva un studiu al Natiunilor Unite. Majoritatea locuintelor din mediul urban sunt mici si inghesuite si lasa impresia locuitorilor ca abia mai au loc sa-si intinda picioarele. in realitate insa, locuitorii de la oras merg cu 15-30 de minute mai mult pe zi, decat cei care locuiesc in mediul rural. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care cei care stau la oras ar trebuie sa fie mai sanatosi decat cei de la tara. Orasele mari sunt pline de oameni, de locuri in care un individ trebuie sa ajunga in aceiasi zi si de concepte culturale, toti factorii necesari pentru o viata sanatoasa. Asta nu inseamna ca daca un om se muta la oras devine mai sanatos. Asta inseamna ca metodele necesare pentru scaparea de kilogamele in plus se afla chiar la usa noastra. Cercetatorii au gasit patru metode prin care omul urban poate slabi.
Prima dintre ele este aceea de a merge pe jos. Se stie ca orasenii merg mai mult decat cei de la tara, dar multi ar fi surprinsi daca ar afla cat de mult bine pot face pentru organism cele 15 minute de mers in plus mentionate mai sus. Acele 15 minute in plus de mers pe jos, pot duce la arderea a 3.000 pana la 6.000 de calorii in plus pe an. in concluzie, cercetatoriii ne sfatuiesc sa renuntam la taxi. Mai mult, pentru arderea mai rapida a caloriilor este recomandat un ritm de mers alert. Daca se merge un kilometru, cu 5 km pe ora, se ard de doua ori mai multe calorii decat daca s-ar fi mers cu 3,5 km pe ora. Studiile arata ca stimularea mentala si prezenta la evenimentele culturale sunt responsabile pentru o stare de sanatate mai buna. Dupa cum se stie, mediul urban nu duce lipsa de manifestari culturale. Deci, cei care stau la oras trebuie sa renunte, din cand in cand, la baruri si la cluburi si sa mearga la teatru, la muzeu sau la o galerie de arta. Creierul se va simti mult mai bine. Studii efectuate la nivel mondial au aratat ca cei care socializeaza sunt mai putin expusi la raceala si la dezvoltarea bolilor de inima. Nu conteaza daca alegem sa vorbim cu femeia care face curat sau cu vecinii, insa e bine sa cunoastem cat mai multa lume. Iar in oras acest lucru este mai mult decat facil. Ultimul mod pe care cercetatoriii ni-l recomanda pentru a ne mentine sanatosi este alimentatia sanatoasa. Este imposibil ca in tot orasul sa nu gasim un cultivator, care sa ofere spre vanzare fructe si legume proaspete si ecologice. Consumul acestora ne aduce mult mai multe beneficii decat un hot-dog.
Cercetatorii au gasit patru metode prin care omul urban poate pierde in greutate Aproape jumatate din populatia planetei traieste in mediul urban, iar aceasta pondere continua sa creasca, releva un studiu al Natiunilor Unite. Majoritatea locuintelor din mediul urban sunt mici si inghesuite si lasa impresia locuitorilor ca abia mai au loc sa-si intinda picioarele. in realitate insa, locuitorii de la oras merg cu 15-30 de minute mai mult pe zi, decat cei care locuiesc in mediul rural. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care cei care stau la oras ar trebuie sa fie mai sanatosi decat cei de la tara. Orasele mari sunt pline de oameni, de locuri in care un individ trebuie sa ajunga in aceiasi zi si de concepte culturale, toti factorii necesari pentru o viata sanatoasa. Asta nu inseamna ca daca un om se muta la oras devine mai sanatos. Asta inseamna ca metodele necesare pentru scaparea de kilogamele in plus se afla chiar la usa noastra. Cercetatorii au gasit patru metode prin care omul urban poate slabi.
Prima dintre ele este aceea de a merge pe jos. Se stie ca orasenii merg mai mult decat cei de la tara, dar multi ar fi surprinsi daca ar afla cat de mult bine pot face pentru organism cele 15 minute de mers in plus mentionate mai sus. Acele 15 minute in plus de mers pe jos, pot duce la arderea a 3.000 pana la 6.000 de calorii in plus pe an. in concluzie, cercetatoriii ne sfatuiesc sa renuntam la taxi. Mai mult, pentru arderea mai rapida a caloriilor este recomandat un ritm de mers alert. Daca se merge un kilometru, cu 5 km pe ora, se ard de doua ori mai multe calorii decat daca s-ar fi mers cu 3,5 km pe ora. Studiile arata ca stimularea mentala si prezenta la evenimentele culturale sunt responsabile pentru o stare de sanatate mai buna. Dupa cum se stie, mediul urban nu duce lipsa de manifestari culturale. Deci, cei care stau la oras trebuie sa renunte, din cand in cand, la baruri si la cluburi si sa mearga la teatru, la muzeu sau la o galerie de arta. Creierul se va simti mult mai bine. Studii efectuate la nivel mondial au aratat ca cei care socializeaza sunt mai putin expusi la raceala si la dezvoltarea bolilor de inima. Nu conteaza daca alegem sa vorbim cu femeia care face curat sau cu vecinii, insa e bine sa cunoastem cat mai multa lume. Iar in oras acest lucru este mai mult decat facil. Ultimul mod pe care cercetatoriii ni-l recomanda pentru a ne mentine sanatosi este alimentatia sanatoasa. Este imposibil ca in tot orasul sa nu gasim un cultivator, care sa ofere spre vanzare fructe si legume proaspete si ecologice. Consumul acestora ne aduce mult mai multe beneficii decat un hot-dog.
Tranzactionare Aur
Aurul a fost, este si va fi totdeauna o alternativa sigura de libertate financiara. Investiti acum intelept in lingouri din AUR PUR, ARGINT sau in AUR DIGITAL
Varianta de economisire pe care o propunem noi este aceea de a cumpara aur, argint si alte metale pretioase, sub forma de monede sau lingouri.
O astfel de investitie nu te duce faliment niciodata, indiferent daca lumea este in criza financiara sau nu. Chiar daca la un moment dat si cotatiile aurului scad, pe termen lung, investitia in aur este cea mai sigura investitie de pe mapamond... bineinteles dupa investitia in cultura, cunoastere si spirit.
Cumparare de aur fizic
Cumpararea de aur fizic se poate face sub forma de monede sau lingouri. Lingourile sunt mai avantajoase ca pret, monedele sunt ceva mai scumpe.
Optiunea LINGOURI in loc de monede din aur
Desi traim vremuri cand e greu sa gasesti aur, cred ca inca nu e tarziu pentru a investi in lingouri din aur. Desigur cand e vorba sa cumparam aur, ne uitam mai intai la pret si la un mod sigur de achizitie, avand in vedere valoarea acestui metal pretios.
Exista mai multe modalitati de achizitie a aurului: direct (fizic), virtual (e-gold money), prin cumparare de actiuni, etf-uri, etc. Dar, inainte de a cumpara sau de a investi in aur trebuie sa intelegem cum functioneaza aceasta piata. Nu va voi vorbi aici despre cum functioneaza piata fizica directa unde se vand si se cumpara monede din aur, care este una comuna, cunoscuta.
Exista insa pe piata aurului modalitati de achizitie, la preturi foarte bune, cunoscute doar de profesionisti. Va vom spune doar ca pe aceasta piata internationala, unde suntem si noi prezenti de ceva vreme, sunt la ora actuala sute de mii de persoane din foarte multe tari, care tranzactioneaza aur (peste 99,5% pur) la preturi foarte bune si caotiga bani grei din aceste tranzactii. La ora actuala sunt stocate pe acea piata peste 9,2 tone de aur, depasind cantitatea de aur detinuta de bancile centrale din toata lumea. Fiecare uncie de aur din aceasta imensa piata este proprietatea privata a multor oameni bogati dar si oameni simpli, dar investitori chibzuiti, care au invatat sa investeasca in mod intelept. Aurul este stocat in cele mai sigure depozite de aur acreditate din lume, aflate in Londra, Zurich sau New York etc.
Dar, sa vedem mai intai cum functioneaza piata aurului.
Lingourile de aur, livrarea si profesionistii pietei aurului Cele mai competitive preturi ale aurului sunt cele pe care le vedem publicate in presa sau pe Internet, de acestea beneficiind participantii din piata profesionista a tranzactiilor cu aur: dealeri, prelucratori, rafinatori, agentii guvernamentale, banci si alte organizatii investitionale.
Aceasta piata profesionista are de a face numai cu "lingouri bine livrate" (good delivery bars) care se vand la preturi competitive si sunt proaspete, nealterate, precum "painea calda scoasa din cuptor".
Lingourile bine livrate sunt prelucrate de un grup de rafinatori de metale pretioase, acreditati de comunitati aurifere profesioniste din Londra, New York si Zurich. Aceste lingouri sunt prelucrate oi verificate cu mare atentie, avand totdeauna o cantitate garantata de aur pur de peste 99,5%. Acest aur, numit si aur fin (fine gold), se tranzactioneaza numai pe piata profesionista a aurului, iar traderii de pe aceasta piata nu platesc niciodata nici un cent pentru impuritati, ci doar pentru aur curat.
Aceste lingouri au integritate inalta deoarece ele nu au fost niciodata in posesia privata a cuiva. Din ziua producerii lor acestea sunt pastrate in depozite speciale pentru lingouri de aur (bullion vaults). Atunci cand aceste bare sunt mutate de la un depozit special la altul, aceasta operatie de mutare se face cu mare atentie si in conditii speciale, de catre curieri acreditati. Acest fapt garanteaza integritatea "lingourilor bine livrate", performanta care nu poate fi atinsa atunci cand lingourile de aur sunt depozitate acasa sau sunt transportate de la un furnizor international catre o banca pastratoare de aur sau catre domiciliul beneficiarului.
Rezultatul este ca un cumparator profesionist va accepta livrarea acestui aur curat direct din depozitul vanzatorului catre depozitul sau, fara sa mai reverifice puritatea si integritatea lingoului cumparat. Vanzatorul este platit imediat si eficient iar costurile tranzactiei cu aur sunt reduse, atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator.
Din motivele expuse mai sus, piata profesionista a tranzactiilor cu aur fin are un volum de tranzactionare impresionant, iar preturile la care aurul se tranzactioneaza sunt cele mai mici de pe piata internationala a aurului.
Lingourile bine livrate sunt de dimensiuni mari � de obicei in greutate de 400 uncii troy fiecare (12,4kg), deci la un pret al aurului de 800$/uncie valoarea unei bare ajunge la 320.000$/lingou. Necazul este ca piata profesionista de tranzactii cu aur nu ne permite sa cumparam o parte din acel lingou� Chiar daca cineva ar avea 320.000$ acum sa cumpere un lingou, problema este solutionata doar pe jumatate, deoarece apar implicatii si complicatii de genul: nevoia unui depozitar autorizat de aur fin, care sa aiba grija de averea noastra, costuri suplimentare de transport, securitate, garantii, etc. Altfel acel lingou isi pierde statutul de lingou bine livrat si nu va putea fi vandut la pret bun. De aceea, aceste bare de aur nu au de a face direct cu publicul, ci exista anumite reguli bine stabilite dupa care se ghideaza piata lingourilor bine livrate. Acestea sunt bariere in calea investitorului de rand care ar dori sa patrunda pe piata profesionista a aurului.
Cum rezolvam aceasta problema? Luati legatura cu o Companie specializata care va ajuta sa gasiti solutia aproape ideala, dar in mod sigur geniala, pentru a investi in aur in mod intelept, profesionist si profitabil.
Daca insa nu doriti sa pastrati aurul departe de locul fizic unde stati, vestea buna este ca acum puteti cumpara si in Romania aur fizic pur de 24k in lingouri de 100gr. sau 1kg.
Varianta de economisire pe care o propunem noi este aceea de a cumpara aur, argint si alte metale pretioase, sub forma de monede sau lingouri.
O astfel de investitie nu te duce faliment niciodata, indiferent daca lumea este in criza financiara sau nu. Chiar daca la un moment dat si cotatiile aurului scad, pe termen lung, investitia in aur este cea mai sigura investitie de pe mapamond... bineinteles dupa investitia in cultura, cunoastere si spirit.
Cumparare de aur fizic
Cumpararea de aur fizic se poate face sub forma de monede sau lingouri. Lingourile sunt mai avantajoase ca pret, monedele sunt ceva mai scumpe.
Optiunea LINGOURI in loc de monede din aur
Desi traim vremuri cand e greu sa gasesti aur, cred ca inca nu e tarziu pentru a investi in lingouri din aur. Desigur cand e vorba sa cumparam aur, ne uitam mai intai la pret si la un mod sigur de achizitie, avand in vedere valoarea acestui metal pretios.
Exista mai multe modalitati de achizitie a aurului: direct (fizic), virtual (e-gold money), prin cumparare de actiuni, etf-uri, etc. Dar, inainte de a cumpara sau de a investi in aur trebuie sa intelegem cum functioneaza aceasta piata. Nu va voi vorbi aici despre cum functioneaza piata fizica directa unde se vand si se cumpara monede din aur, care este una comuna, cunoscuta.
Exista insa pe piata aurului modalitati de achizitie, la preturi foarte bune, cunoscute doar de profesionisti. Va vom spune doar ca pe aceasta piata internationala, unde suntem si noi prezenti de ceva vreme, sunt la ora actuala sute de mii de persoane din foarte multe tari, care tranzactioneaza aur (peste 99,5% pur) la preturi foarte bune si caotiga bani grei din aceste tranzactii. La ora actuala sunt stocate pe acea piata peste 9,2 tone de aur, depasind cantitatea de aur detinuta de bancile centrale din toata lumea. Fiecare uncie de aur din aceasta imensa piata este proprietatea privata a multor oameni bogati dar si oameni simpli, dar investitori chibzuiti, care au invatat sa investeasca in mod intelept. Aurul este stocat in cele mai sigure depozite de aur acreditate din lume, aflate in Londra, Zurich sau New York etc.
Dar, sa vedem mai intai cum functioneaza piata aurului.
Lingourile de aur, livrarea si profesionistii pietei aurului Cele mai competitive preturi ale aurului sunt cele pe care le vedem publicate in presa sau pe Internet, de acestea beneficiind participantii din piata profesionista a tranzactiilor cu aur: dealeri, prelucratori, rafinatori, agentii guvernamentale, banci si alte organizatii investitionale.
Aceasta piata profesionista are de a face numai cu "lingouri bine livrate" (good delivery bars) care se vand la preturi competitive si sunt proaspete, nealterate, precum "painea calda scoasa din cuptor".
Lingourile bine livrate sunt prelucrate de un grup de rafinatori de metale pretioase, acreditati de comunitati aurifere profesioniste din Londra, New York si Zurich. Aceste lingouri sunt prelucrate oi verificate cu mare atentie, avand totdeauna o cantitate garantata de aur pur de peste 99,5%. Acest aur, numit si aur fin (fine gold), se tranzactioneaza numai pe piata profesionista a aurului, iar traderii de pe aceasta piata nu platesc niciodata nici un cent pentru impuritati, ci doar pentru aur curat.
Aceste lingouri au integritate inalta deoarece ele nu au fost niciodata in posesia privata a cuiva. Din ziua producerii lor acestea sunt pastrate in depozite speciale pentru lingouri de aur (bullion vaults). Atunci cand aceste bare sunt mutate de la un depozit special la altul, aceasta operatie de mutare se face cu mare atentie si in conditii speciale, de catre curieri acreditati. Acest fapt garanteaza integritatea "lingourilor bine livrate", performanta care nu poate fi atinsa atunci cand lingourile de aur sunt depozitate acasa sau sunt transportate de la un furnizor international catre o banca pastratoare de aur sau catre domiciliul beneficiarului.
Rezultatul este ca un cumparator profesionist va accepta livrarea acestui aur curat direct din depozitul vanzatorului catre depozitul sau, fara sa mai reverifice puritatea si integritatea lingoului cumparat. Vanzatorul este platit imediat si eficient iar costurile tranzactiei cu aur sunt reduse, atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator.
Din motivele expuse mai sus, piata profesionista a tranzactiilor cu aur fin are un volum de tranzactionare impresionant, iar preturile la care aurul se tranzactioneaza sunt cele mai mici de pe piata internationala a aurului.
Lingourile bine livrate sunt de dimensiuni mari � de obicei in greutate de 400 uncii troy fiecare (12,4kg), deci la un pret al aurului de 800$/uncie valoarea unei bare ajunge la 320.000$/lingou. Necazul este ca piata profesionista de tranzactii cu aur nu ne permite sa cumparam o parte din acel lingou� Chiar daca cineva ar avea 320.000$ acum sa cumpere un lingou, problema este solutionata doar pe jumatate, deoarece apar implicatii si complicatii de genul: nevoia unui depozitar autorizat de aur fin, care sa aiba grija de averea noastra, costuri suplimentare de transport, securitate, garantii, etc. Altfel acel lingou isi pierde statutul de lingou bine livrat si nu va putea fi vandut la pret bun. De aceea, aceste bare de aur nu au de a face direct cu publicul, ci exista anumite reguli bine stabilite dupa care se ghideaza piata lingourilor bine livrate. Acestea sunt bariere in calea investitorului de rand care ar dori sa patrunda pe piata profesionista a aurului.
Cum rezolvam aceasta problema? Luati legatura cu o Companie specializata care va ajuta sa gasiti solutia aproape ideala, dar in mod sigur geniala, pentru a investi in aur in mod intelept, profesionist si profitabil.
Daca insa nu doriti sa pastrati aurul departe de locul fizic unde stati, vestea buna este ca acum puteti cumpara si in Romania aur fizic pur de 24k in lingouri de 100gr. sau 1kg.
Sfaturi pentru Cresterea florilor
Planificarea sau spontaneitatea in gradina
Planurile depind in principal de marimea gradinii, insa si forma are un rol important. Este recomandabil sa faceti schite cu plantele pe care vreti sa le plantati si in ce loc, mai ales daca doriti sa plantati arbusti, tufe si pomi, deoarece aceste plante vor trai mult timp in gradina dumneavoastra.
Punctele de reper de la care trebuie sa plecati sunt: gazonul (deoarece necesita mult efort), aranjarea diferitelor carari sau a locurilor acoperite cu piatra, sau locul din curte. In functie de aranjamentul acestor puncte puteti planifica restul plantelor. Daca veti imparti corect plantele, in apropiere este bine sa fie cele mici, iar in departare cele mai inalte.
Ca sa aveti o gradina colorata tot timpul, trebuie sa aflati cand infloreste fiecare planta. Exista plante vesnic verzi, care sunt frumoase si rezista bine iarna cum ar fi: bogatelul negru, pochivnicul, levantica, chiparosul, iedera. Vesnic verzi sunt si plantele bacifere, care ne lasa impresia ca ar inflori si iarna.
Gardurile verzi nu pot lipsi din nici o gradina. Pot fi puse in linie si tunse frumos, modelate, sau lasate sa creasca in mod natural. Acestea constituie un adapost pentru multe vietuitoare.
Ceea ce conteaza este ca gradina ne ajuta sa ne bucuram de viata indiferent de anotimp. Cand este frumos ne jucam pe iarba sau ne plimbam prin gradina, bucurandu-ne de mirosul si culoarea florilor. In afara de acestea, oricine are nevoie de un colt linistit unde sa se odihneasca sau de un umbrar unde sa petreaca serile de vara.
Tufele de flox (Phlox paniculata)
Floxul reprezinta o planta erbacee, originara din Statele Unite ale Americii, care face parte din familia Polemoniaceae, numeroase cultivaruri fiind prezente astazi in toate colturile lumii. Frunzele acestei plante sunt simple, intermitente, avand pedunculii ascutiti si verzi. Florile pot fi albe, roz, rosii, purpurii etc., avand un centru frumos pus in evidenta printr-un cerc de o nuanta mai inchisa. Tufele de flox au inaltimea cuprinsa intre 60 si 160 cm. Principala lor caracteristica o reprezinta mirosul placut, dulce.
Perioada propice plantarii este inceputul toamnei sau al primaverii, modalitatea cea mai sigura de inmultire fiind aceea de separare a tufelor: puiul pastreaza, in acest fel, caracteristicile plantei mama. Inaintea plantarii solul trebuie sa fie pregatit cu grija - pamantul lutos, bogat in substante nutritive este ideal. Este indicat sa incorporati in acest sol mult gunoi putrezit de grajd. Ingrasamantul trebuie, de asemenea, administrat, primavara, inainte de inflorire, de doua ori, pentru a creste rezistenta plantei la atacul nematozilor (viermi) din tulpini si radacini. In lupta cu acestia de mare ajutor sunt si craitele plantate la baza tufelor de flox. Locul ales pentru plantare trebuie sa fie luminos si insorit. In cazul solurilor nisipoase si sarace alegeti locuri semiumbrite, pentru ca aici umezeala necesara se pastreaza cel mai bine. Specialistii spun ca datorita semiumbrei culorile florilor par mai proaspete.
Plantele se fac din ce in ce mai frumoase, incarcandu-se de flori odata cu trecerea timpului. Daca doriti o planta compacta este indicat sa ciupiti lastarii care depasesc lungimea de 15 cm. - insa, retineti, ca facand acest lucru, florile vor avea inflorescente mai mici si vor inflori mai tarziu.
Pentru a prelungi inflorirea taiati imediat florile ofilite. Dupa ploaie, scuturati capetele de picaturi, pentru ca apa acumulata ingreuneaza foarte mult inflorescentele mari, conducand la ruperea lor. Pe masura ce cred, tulpinile de flux trebuie sprijinite, pentru a evita caderea sub greutatea florilor.
In cazul in care observati niste pete albe pe frunzele de flox inseamna ca planta este atacata de fainare. Tratamentul preventiv se face prin stropire, evitarea inghesuirii plantelor (prin taiere) si despartirea tufelor care au devenit prea mari. Daca nu ati actionat la timp si planta este atacata de aceasta boala nu va ramane decat sa indepartati lastarii bolnavi si sa stropiti restul plantelor cu un fungicid recomandat pentru fainare, in dozele precizate de fabricant.
Tripsul plantelor de sera
Heliothrips haemorrhoidalis este raspandit in sere unde ataca plante ornamentale cum ar fi ferigile, azaleele, citricele, ficusii, etc. Prin hranire acestia sug sucul celular iar tesuturile capata pete argintii sau roscate care mor cu timpul. Plantele raman mici si nu se mai dezvolta, in cazul atacurilor puternice uscandu-se complet.
Adultii tripsilor sunt brun-inchisi, reticulati pe abdomen, cu picioarele si antenele galbui. Antenele sunt compuse din 8 articolatii dintre care ultimele sunt prevazute cu spini. Aripile sunt galben-cenusii prevazute cu o singura nervura, bifurcata, si cu franjuri lungi. Lungimea corpului este de 1,2-1,4 mm. Larvele sunt galbui, cu antenele si ultimele segmente cenusii.
Femelele de trips depun oua din care dupa o perioada de 5-8 zile apar larvele. Acestea se hranesc ca si adultii, perforand cuticula frunzelor si extragand seva din plante. Stadiul de larva dureaza 14-16 zile, dupa care ele ajung la completa dezvoltare si se retrag in sol. In conditii de sera, tripsul plantelor de sera prezinta mai multe generatii pe an, inmultirea lor avand loc tot timpul anului.
Planurile depind in principal de marimea gradinii, insa si forma are un rol important. Este recomandabil sa faceti schite cu plantele pe care vreti sa le plantati si in ce loc, mai ales daca doriti sa plantati arbusti, tufe si pomi, deoarece aceste plante vor trai mult timp in gradina dumneavoastra.
Punctele de reper de la care trebuie sa plecati sunt: gazonul (deoarece necesita mult efort), aranjarea diferitelor carari sau a locurilor acoperite cu piatra, sau locul din curte. In functie de aranjamentul acestor puncte puteti planifica restul plantelor. Daca veti imparti corect plantele, in apropiere este bine sa fie cele mici, iar in departare cele mai inalte.
Ca sa aveti o gradina colorata tot timpul, trebuie sa aflati cand infloreste fiecare planta. Exista plante vesnic verzi, care sunt frumoase si rezista bine iarna cum ar fi: bogatelul negru, pochivnicul, levantica, chiparosul, iedera. Vesnic verzi sunt si plantele bacifere, care ne lasa impresia ca ar inflori si iarna.
Gardurile verzi nu pot lipsi din nici o gradina. Pot fi puse in linie si tunse frumos, modelate, sau lasate sa creasca in mod natural. Acestea constituie un adapost pentru multe vietuitoare.
Ceea ce conteaza este ca gradina ne ajuta sa ne bucuram de viata indiferent de anotimp. Cand este frumos ne jucam pe iarba sau ne plimbam prin gradina, bucurandu-ne de mirosul si culoarea florilor. In afara de acestea, oricine are nevoie de un colt linistit unde sa se odihneasca sau de un umbrar unde sa petreaca serile de vara.
Tufele de flox (Phlox paniculata)
Floxul reprezinta o planta erbacee, originara din Statele Unite ale Americii, care face parte din familia Polemoniaceae, numeroase cultivaruri fiind prezente astazi in toate colturile lumii. Frunzele acestei plante sunt simple, intermitente, avand pedunculii ascutiti si verzi. Florile pot fi albe, roz, rosii, purpurii etc., avand un centru frumos pus in evidenta printr-un cerc de o nuanta mai inchisa. Tufele de flox au inaltimea cuprinsa intre 60 si 160 cm. Principala lor caracteristica o reprezinta mirosul placut, dulce.
Perioada propice plantarii este inceputul toamnei sau al primaverii, modalitatea cea mai sigura de inmultire fiind aceea de separare a tufelor: puiul pastreaza, in acest fel, caracteristicile plantei mama. Inaintea plantarii solul trebuie sa fie pregatit cu grija - pamantul lutos, bogat in substante nutritive este ideal. Este indicat sa incorporati in acest sol mult gunoi putrezit de grajd. Ingrasamantul trebuie, de asemenea, administrat, primavara, inainte de inflorire, de doua ori, pentru a creste rezistenta plantei la atacul nematozilor (viermi) din tulpini si radacini. In lupta cu acestia de mare ajutor sunt si craitele plantate la baza tufelor de flox. Locul ales pentru plantare trebuie sa fie luminos si insorit. In cazul solurilor nisipoase si sarace alegeti locuri semiumbrite, pentru ca aici umezeala necesara se pastreaza cel mai bine. Specialistii spun ca datorita semiumbrei culorile florilor par mai proaspete.
Plantele se fac din ce in ce mai frumoase, incarcandu-se de flori odata cu trecerea timpului. Daca doriti o planta compacta este indicat sa ciupiti lastarii care depasesc lungimea de 15 cm. - insa, retineti, ca facand acest lucru, florile vor avea inflorescente mai mici si vor inflori mai tarziu.
Pentru a prelungi inflorirea taiati imediat florile ofilite. Dupa ploaie, scuturati capetele de picaturi, pentru ca apa acumulata ingreuneaza foarte mult inflorescentele mari, conducand la ruperea lor. Pe masura ce cred, tulpinile de flux trebuie sprijinite, pentru a evita caderea sub greutatea florilor.
In cazul in care observati niste pete albe pe frunzele de flox inseamna ca planta este atacata de fainare. Tratamentul preventiv se face prin stropire, evitarea inghesuirii plantelor (prin taiere) si despartirea tufelor care au devenit prea mari. Daca nu ati actionat la timp si planta este atacata de aceasta boala nu va ramane decat sa indepartati lastarii bolnavi si sa stropiti restul plantelor cu un fungicid recomandat pentru fainare, in dozele precizate de fabricant.
Tripsul plantelor de sera
Heliothrips haemorrhoidalis este raspandit in sere unde ataca plante ornamentale cum ar fi ferigile, azaleele, citricele, ficusii, etc. Prin hranire acestia sug sucul celular iar tesuturile capata pete argintii sau roscate care mor cu timpul. Plantele raman mici si nu se mai dezvolta, in cazul atacurilor puternice uscandu-se complet.
Adultii tripsilor sunt brun-inchisi, reticulati pe abdomen, cu picioarele si antenele galbui. Antenele sunt compuse din 8 articolatii dintre care ultimele sunt prevazute cu spini. Aripile sunt galben-cenusii prevazute cu o singura nervura, bifurcata, si cu franjuri lungi. Lungimea corpului este de 1,2-1,4 mm. Larvele sunt galbui, cu antenele si ultimele segmente cenusii.
Femelele de trips depun oua din care dupa o perioada de 5-8 zile apar larvele. Acestea se hranesc ca si adultii, perforand cuticula frunzelor si extragand seva din plante. Stadiul de larva dureaza 14-16 zile, dupa care ele ajung la completa dezvoltare si se retrag in sol. In conditii de sera, tripsul plantelor de sera prezinta mai multe generatii pe an, inmultirea lor avand loc tot timpul anului.
Sfaturi de vacanta
Esti in febra pregatirilor pentru mult asteptata vacanta? Urmeaza aceste sfaturi si vei petrece un concediu cu adevarat linistit, alaturi de cei dragi!
- Pastreaza banii si valorile pe care le ai in seiful hotelului! Ia cu tine doar sumele strict necesare pentru plati curente!
- Daca esti nevoit sa faci un schimb valutar, apeleaza doar la reprezentantii caselor de schimb autorizate!
- Refuza sa participi la jocurile de noroc de pe strada! Mai mult ca sigur vei fi pacalit si vei pierde toti banii!
- Fii prudent cu persoanele nou cunoscute! Printre binevoitori s-ar putea strecura si oameni care sa te transforme in victima unui furt sau escrocherii!
- Nu circula cu taxiuri fara insemnele firmei sau care nu au aparat de inregistrare a sumei datorate in schimbul deplasarii!
- Evita sa arati banii pe strada, chiar si in fata celor care pretind ca sunt politisti!
- In cazul in care detii arme de vanatoare sau sportive, acestea trebuie inscrise in pasaport!
- Cand ai nevoie de o informatie privind localizarea hotelului, a diverselor obiective turistice etc., apeleaza cu incredere la politisti!
- Supravegheaza-ti bagajele permanent, mai ales in mijloacele de transport sau in locurile aglomerate!
Suna la politie in cazul unei infractiuni!
Daca esti victima unei infractiuni nu ezita sa apelezi la organele de politie. Retine cat mai multe date despre locurile si persoanele pe care le-ai cunoscut si vei ajuta la descoperirea mai rapida a infractorilor si recuperarea bunurilor!
Pentru a evita orice mic incident si pentru a avea o vacanta perfecta tineti cont de urmatorele sfaturi:
1.neaparat hidratare!!! beti minimum 2,5 l de apa pe zi
2.epilarea e foarete efcienta in aceste situatii;e bine sa se faca inainte cu o zi de plecare(sub actiunea soarelui cresc foarte repede ,din fericire soarele decoloreaza parul );nu va despartit de deodorant
3.se poarta intr-o sacosa un mic spray umplut cu apa minerala ,cu care se pulverizeaza dincand in cand corpul
4.transpiratia de pe obraz ,cand stati la soare ,este ca un ecran care filtreaza razele;
5.persoanele cu ten gras sunt cele mai avantajate de soare ,fiindca l eusca si indeparteaza cosurile ,netezeste pielea si le echilibreaza dozajul de sebum;
6.se va evita intrebuintarea fondului de ten cand stati la soare ,el acopera inutil tenul si forteaza porii sa se deschida pentru a respira;
7.este de preferabil sa vopsiti genele inainte de plecare ,decat sa le colorati cu rimel ,care poate sa se scurga pe obraz din cauza caldurii sau a apei sarate si sa ne irite;
8.se va evita alcoolul ,optand pentru apa minerala si suc de fructe;la fel cu tututnul;
9.dusurile dese ,acasa sau in vacanta nu trebuie facute intodeaun acu sapun fiindaca acerstya distruge PH-ul pielii ; 10.cand stati la soare ,evitati tranchilizantele si nu va dati pe piele cu parfum deoarece e fotosensibilizant si produce pete.
11.nu stati exagerat de mult la soare ,mai ales fara masurile care se impun. Inafara de insolatie pot aparea inrosiri ,edeme,dureri de ochii ,dureri de cap etc.
12.durerile de cap ,din cauza caldurii se pot atenua plimband un cub de gheata pe ceafa si la incheieturile mainilor;sunt si pentru racorire;
13.lenjeria si rochiile e recomnadat sa nu fie din fire sintetice sau foarte stramte deoarece produc transpiratie;
14.nu lasati banii si obiectele de valoare departe de voi;
15.folositi creme protectoare si creme hidratante pentru corp si fata;
Sfaturi pentru a calatori ieftin In vacanta
Este timpul unei vacante si In ciuda crizei economice si a problemelor financiare, destui oameni se g�ndesc sa petreaca vacanta In strainatate, la prieteni, la rude sau chiar In statiuni turistice. Insa pentru ca transportul cu masina este o alegere care Ii sperie pe multi, mai ales pentru distantele lungi, transportul aerian este cu siguranta cea mai rapida si comoda solutie. El poate fi si foarte ieftin daca tineti cont de anumite aspecte.
Atentie la taxele de aeroport In primul r�nd, rezervati biletele din timp. Cu c�t se apropie data plecarii dumneavoastra, cu at�t preturile cresc. Spre exemplu, un bilet de avion pentru Madrid, cumparat de la o companie low-cost In luna ianuarie a acestui an pentru luna august a acestui an, a costat putin peste 100 de lei, dus-Intors cu tot cu taxele de aeroport. Acum Insa, un bilet costa aproape 1.000 lei.
Al doilea sfat este sa verificati toate ofertele operatorilor. Cu siguranta veti gasi cea mai buna oferta a companiei pentru una dintre destinatiile spre care opereaza zboruri. Cele mai bune oferte au Insa locuri limitate. Daca vreti sa platiti mai putin, cumparati biletele direct de la sediile companiilor aeriene. Evitati astfel comisionul pe care ar trebui sa-l platiti agentiei de turism. Interesati-va daca In costul biletelor sunt incluse taxele de aeroport. O oferta de 50 de euro pentru un bilet de avion este tentanta, daca nu sunt incluse si aceste costuri. Altfel, s-ar putea sa platiti pe taxele de aeroport de cinci-sase ori mai mult dec�t ati facut-o pe biletul propriu-zis.
tineti cont ca anumite servicii se platesc suplimentar. In cazul zborurilor low-cost, daca doriti un anume loc In avion, se percepe o taxa suplimentara In jur de 80 de euro. Pentru o bicicleta veti plati 25 de euro, iar pentru animale 35 de euro la cabina. De asemenea, pentru copii cu v�rste de p�na In doi ani, nu se ofera loc, dar se plateste Intre 20 si 25 de euro. De preferat, rezervati online. Majoritatea operatorilor aerieni ofera tarife mai mici In cazul In care rezervarea biletelor se efectueaza pe internet.
Atentie la plata! Pentru rezervarile online, exista doua modalitati de achitare: prin card sau transfer bancar. Ultima varianta este mai ieftina. In plus, banca nu percepe comision. Spre exemplu, un bilet de avion dus-Intors la Madrid In decembrie costa 480 de lei prin transfer bancar si 500 de lei prin plata cu cardul. Alte companii taxeaza cu 5 euro plata cu cardul. Nu In utimul r�nd, stati cu ochii pe ofertele last-minute. In cazul In care nu au fost ocupate toate locurile unei curse, compania lanseaza oferte cu tarife de zbor mai ieftine. Cumparati vouchere. Acestea au o anumita valoare si pot fi folosite pentru plata calatoriilor Intr-un anume interval de timp. Puteti oferi un voucher cadou celor dragi care pot alege destinatia spre care doresc sa zboare.
- Pastreaza banii si valorile pe care le ai in seiful hotelului! Ia cu tine doar sumele strict necesare pentru plati curente!
- Daca esti nevoit sa faci un schimb valutar, apeleaza doar la reprezentantii caselor de schimb autorizate!
- Refuza sa participi la jocurile de noroc de pe strada! Mai mult ca sigur vei fi pacalit si vei pierde toti banii!
- Fii prudent cu persoanele nou cunoscute! Printre binevoitori s-ar putea strecura si oameni care sa te transforme in victima unui furt sau escrocherii!
- Nu circula cu taxiuri fara insemnele firmei sau care nu au aparat de inregistrare a sumei datorate in schimbul deplasarii!
- Evita sa arati banii pe strada, chiar si in fata celor care pretind ca sunt politisti!
- In cazul in care detii arme de vanatoare sau sportive, acestea trebuie inscrise in pasaport!
- Cand ai nevoie de o informatie privind localizarea hotelului, a diverselor obiective turistice etc., apeleaza cu incredere la politisti!
- Supravegheaza-ti bagajele permanent, mai ales in mijloacele de transport sau in locurile aglomerate!
Suna la politie in cazul unei infractiuni!
Daca esti victima unei infractiuni nu ezita sa apelezi la organele de politie. Retine cat mai multe date despre locurile si persoanele pe care le-ai cunoscut si vei ajuta la descoperirea mai rapida a infractorilor si recuperarea bunurilor!
Pentru a evita orice mic incident si pentru a avea o vacanta perfecta tineti cont de urmatorele sfaturi:
1.neaparat hidratare!!! beti minimum 2,5 l de apa pe zi
2.epilarea e foarete efcienta in aceste situatii;e bine sa se faca inainte cu o zi de plecare(sub actiunea soarelui cresc foarte repede ,din fericire soarele decoloreaza parul );nu va despartit de deodorant
3.se poarta intr-o sacosa un mic spray umplut cu apa minerala ,cu care se pulverizeaza dincand in cand corpul
4.transpiratia de pe obraz ,cand stati la soare ,este ca un ecran care filtreaza razele;
5.persoanele cu ten gras sunt cele mai avantajate de soare ,fiindca l eusca si indeparteaza cosurile ,netezeste pielea si le echilibreaza dozajul de sebum;
6.se va evita intrebuintarea fondului de ten cand stati la soare ,el acopera inutil tenul si forteaza porii sa se deschida pentru a respira;
7.este de preferabil sa vopsiti genele inainte de plecare ,decat sa le colorati cu rimel ,care poate sa se scurga pe obraz din cauza caldurii sau a apei sarate si sa ne irite;
8.se va evita alcoolul ,optand pentru apa minerala si suc de fructe;la fel cu tututnul;
9.dusurile dese ,acasa sau in vacanta nu trebuie facute intodeaun acu sapun fiindaca acerstya distruge PH-ul pielii ; 10.cand stati la soare ,evitati tranchilizantele si nu va dati pe piele cu parfum deoarece e fotosensibilizant si produce pete.
11.nu stati exagerat de mult la soare ,mai ales fara masurile care se impun. Inafara de insolatie pot aparea inrosiri ,edeme,dureri de ochii ,dureri de cap etc.
12.durerile de cap ,din cauza caldurii se pot atenua plimband un cub de gheata pe ceafa si la incheieturile mainilor;sunt si pentru racorire;
13.lenjeria si rochiile e recomnadat sa nu fie din fire sintetice sau foarte stramte deoarece produc transpiratie;
14.nu lasati banii si obiectele de valoare departe de voi;
15.folositi creme protectoare si creme hidratante pentru corp si fata;
Sfaturi pentru a calatori ieftin In vacanta
Este timpul unei vacante si In ciuda crizei economice si a problemelor financiare, destui oameni se g�ndesc sa petreaca vacanta In strainatate, la prieteni, la rude sau chiar In statiuni turistice. Insa pentru ca transportul cu masina este o alegere care Ii sperie pe multi, mai ales pentru distantele lungi, transportul aerian este cu siguranta cea mai rapida si comoda solutie. El poate fi si foarte ieftin daca tineti cont de anumite aspecte.
Atentie la taxele de aeroport In primul r�nd, rezervati biletele din timp. Cu c�t se apropie data plecarii dumneavoastra, cu at�t preturile cresc. Spre exemplu, un bilet de avion pentru Madrid, cumparat de la o companie low-cost In luna ianuarie a acestui an pentru luna august a acestui an, a costat putin peste 100 de lei, dus-Intors cu tot cu taxele de aeroport. Acum Insa, un bilet costa aproape 1.000 lei.
Al doilea sfat este sa verificati toate ofertele operatorilor. Cu siguranta veti gasi cea mai buna oferta a companiei pentru una dintre destinatiile spre care opereaza zboruri. Cele mai bune oferte au Insa locuri limitate. Daca vreti sa platiti mai putin, cumparati biletele direct de la sediile companiilor aeriene. Evitati astfel comisionul pe care ar trebui sa-l platiti agentiei de turism. Interesati-va daca In costul biletelor sunt incluse taxele de aeroport. O oferta de 50 de euro pentru un bilet de avion este tentanta, daca nu sunt incluse si aceste costuri. Altfel, s-ar putea sa platiti pe taxele de aeroport de cinci-sase ori mai mult dec�t ati facut-o pe biletul propriu-zis.
tineti cont ca anumite servicii se platesc suplimentar. In cazul zborurilor low-cost, daca doriti un anume loc In avion, se percepe o taxa suplimentara In jur de 80 de euro. Pentru o bicicleta veti plati 25 de euro, iar pentru animale 35 de euro la cabina. De asemenea, pentru copii cu v�rste de p�na In doi ani, nu se ofera loc, dar se plateste Intre 20 si 25 de euro. De preferat, rezervati online. Majoritatea operatorilor aerieni ofera tarife mai mici In cazul In care rezervarea biletelor se efectueaza pe internet.
Atentie la plata! Pentru rezervarile online, exista doua modalitati de achitare: prin card sau transfer bancar. Ultima varianta este mai ieftina. In plus, banca nu percepe comision. Spre exemplu, un bilet de avion dus-Intors la Madrid In decembrie costa 480 de lei prin transfer bancar si 500 de lei prin plata cu cardul. Alte companii taxeaza cu 5 euro plata cu cardul. Nu In utimul r�nd, stati cu ochii pe ofertele last-minute. In cazul In care nu au fost ocupate toate locurile unei curse, compania lanseaza oferte cu tarife de zbor mai ieftine. Cumparati vouchere. Acestea au o anumita valoare si pot fi folosite pentru plata calatoriilor Intr-un anume interval de timp. Puteti oferi un voucher cadou celor dragi care pot alege destinatia spre care doresc sa zboare.
Plante de apartament
Aechmea Fasciata este o planta careia ii lipsesc doi N in nume - ar trebui sa i se spuna "fascinanta" si pe buna dreptate: nimic din ce o caracterizeaza poate fi numit obisnuit. Nu lasati acest lucru sa va demoralizeze: Aechmea Fasciata nu are pretentii mari si este foarte usor de crescut.
Originara din padurile braziliene, in habitatul natural creste pe trunchiurile copacilor ca planta epifita si face parte din familia Bromeliaceae. Fiind o planta tropicala prefera caldura si umiditatea si ii priesc cel mai bine temperaturile cuprinse intre 20 si 30 grade Celsius; nu o tineti in soare deoarece se poate arde si aveti grija ca iarna sa nu indure temperaturi mai scazute de 12 grade Celsius pentru ca va muri.
Pamantul trebuie sa fie compus in principal din scoarta de copac, resturi vegetale, pamant de padure. Nu o udati la radacini deoarece planta isi foloseste radacinile in principal pentru ancorarea pe trunchiul copacilor, nu pentru absorbirea apei, apa la radacini putand duce chiar la putrezirea acestora.
In mediul sau natural Aechmea Fasciata acumuleaza apa de ploaie si roua in cupa formata de frunze. Udati-o la fel, turnand apa in cupa sau pulverizand-o pe frunze. Puteti pune ingrasamant o data pe luna in apa de udat insa aveti grija sa fie foarte diluat, mai putin de o patrime din doza recomandata.
Cel mai intrigant aspect al acestei plante este ca infloreste o singura data in viata, cand ajunge la maturitate. Va trebui sa asteptati pana la trei ani pentru floare insa va merita cu prisosinta: floarea (formata de fapt din frunze modificate) este de o frumusete aparte si tine cateva luni, din primavara pana vara tarziu. La inceput are si cateva inflorescente albastrui care trec in cateva saptamani.
Cam la mijlocul verii, dupa ce inflorescentele albastre se ofilesc si planta incepe sa se vestejeasca, Aechmea Fasciata poate produce unul sau mai multi pui, in lateral. Udati si puii in aceasi maniera in care udati "nava mama" (fiti chiar si mai zgarciti cu ingrasamantul in ce-i priveste) si cand ajung suficient de mari pentru a fi manipulati ii puteti desprinde si transplanta in ghivece separate.
Aechmea Fasciata nu este doar o planta decorativa, ea elimina formaldehida din mediul inconjurator contribuind astfel la imbunatatirea aerului din camera in care se afla. In ce priveste bolile si daunatorii este foarte rezistenta insa ocazional, daca aerul nu are umiditatea necesara, poate deveni vulnerabila pentru pureci si paianjeni microscopici.
Agave
Originale din zona desertica a Americii agavele sunt plante suculente din familia Agavaceae. Frunzele lor spectaculoase in forma de spada au marginile adesea prevazute cu spini, sunt tari, carnoase si se dezvolta toate dintr-o tufa centrala aflata la baza plantei, dandu-i aspectul unei rozete simetrice. Cand se usuca, ele pot fi taiate, dar lasa pe tulpina cicatrice profunde. Marimea rozetei variaza de la cativa centrimetri la cativa metri. Ingrijire Primavara agavele mari se transplanteaza in fiecare an in timp ce cele mici o data la 2 - 3 ani intr-un substrat adecvat cactusilor. Pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca de aceea se uda regulat si nu abundant. O data pe luna se administreaza fertilizant potrivit pentru plante suculenste si cactusi. Cea mai mare parte a speciilor drajoneaza, producand lastari la baza, in jurul stelei defrunze, lastari ce pot fi folositi pentru obtinerea de noi plante. Iarna trebuie eliminate frunzele ofilite de la baza plantelor dar cu multa atentie deoarece va puteti rani. Toate speciile au nevoie de lumina soarelui pe tot parcursul anului, dar daca planta este tinuta la umbra, pentru a o aduce la soare are nevoie de o perioada de aclimatizare. In regiunile cu clima rece, in timpul iernii, agavele trebuie tinute la adapost intr-un loc ferit. Inmultire Agavele produc lastari laterali care pot fi despartiti si folositi pentru inmultire. La speciile de mari dimensiuni, acesti vlastari trebuie sa aiba 7 - 10 cm, iar in ce priveste agavele mici, este suficient sa aiba 2 - 3 cm. Sunt puse sa dea radacini in pamant de flori si necesita aceleasi ingrijiri ca si planta adulta. Butasii trebuie sa fie udati in asa fel incat sa se mentina amestecul foarte putin umed pana in momentul in care apar radacini. Daunatori si boli Agavele sunt plante foarte rezistente si putin vulnerabile la paraziti. Cateodata au cosnite sub mici platose formate in partea inferioara a frunzelor. Acestea se inlatura dupa care frunza se sterge cu alcool denaturat. Evitati udare excesiva, apa care se aduna in partea centrala a stelei poate provoca putrezirea plantei. In caz ca acest lucru s-a intamplat este necesar sa extrageti planta din ghiveci, sa o lasati sa se zvante intr-un loc cald si apoi sa o replantati. Specii Agave Americana, specia cea mai cunoscuta. Are dimensiuni considerabile, frunzele pot atinge si 2 m lungime. Varietati: marginata - frunzele au cate o dunga galbena pe margine, mediopicta - frunzele de culoare crem cu bordura verde. Inflorirea se produce la exemplarele foarte varstnice. Florile sunt grupate intr-un panicul sustinut de o tulpina inalta de cativa metri. Agave angustifolia mai compacta ca A. Americana are frunzele mai inguste de culoare gri-verde, care ating o lungime de 75 cm. Agave stricta este o specie cu frunze compacte, subtiri lungi de 30-40 cm cu varf ascutit si usor curbat. Agave victoriae-reginae este una din cele mai frumoase specii de agave cultivate. Frunzele sunt impodobite cu dungi albe, iesite usor in relif, mai dese pe margini si dispuse fara o ordine precisa. Agave filifera - planta sub forma de rozeta compacta alcatuita din numeroase frunze lungi de 25 - 30 cm, ascendente, terminate cu ghimpe brun. Marginea se desface in numeroase fibre ca niste ate care cad usor
Daunatori
Paduchele lanos ( Pseudococcus sp.) Insetele foate mici sunt infasurate intr-un invelis asemanator cu lana alba. Colonii largi sub forna de ciorchini pot ocupa tulpina si fata inferioara a frnzelor. Insecta migreaza si in pamant unde se fixeaza pe rafacini. Paduchii lanosi slabesc planta si favorizeaza dezvoltarea bolilor. Atacul puternic conduce mai intai la ofilirea, ingalbenirea, caderea frunzelor si apoi la moartea plantei. Combaterea: eliminarea prin stergerea cu un tampon de vata sau tifon inmuiat in alcool medicinal cu concentratia redusa cel putin la jumatate; stropirea plantei si a pamantului cu nu insecticid Sinotorax - 0,1 - 0,15% Paduchele testos (Lecanium sp., Diaphes sp., Saisseia sp.) Insectele si larvele se fixeaza de-a lungul nevurilor frunzelor, dar si pe lastari si tulpini, acoperindu-le, uneori complet, cu scuturi rotunde sau ovale de culoare bruna. Caldura si umezeala din camera favorizeaza dezvoltarea insectei. Prezenta ei pe organele plantei este dezagreabila. Plantele atacate, cu timpul, se usuca.
Combatere: tamponarea cu solutii toxice sau de alcool medicinal, ruperea si arderea partilor puternic afectate.
Afidele ( Aphis sp., Myzus sp.) sau paduchii (pot fi si verzi, negrii, galbeni sau cenusii) ataca frunzele si lastarii. Insectele inteapa si sug sucul cellular. Plantele atacate au frunzele incretite, deformate si lastarii incovoiati, care cu timpul se usuca. Paduchii se inmultesc rapid in camere calduroase si uscate. Ei sunt periculosi deoarece transmit bolile virotice. Combatere: daca sunt putini pot fi indepartati cu apa calduta daca sunt mai multi se recomanda ruperea si arderea lastarilor si frunzelor puternic atacate si stropirea cu insecticide.: Sumithion 50EC - 0,1%; Zolone 35 EC-0,15-0,2%; Perfection CE 40 - 0,05 - 0,1%; Pirimor 25 WG - 0,1%; Decis 2,5 CE - 0,05%;
Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum) Insecta este polifaga si prefera azalea, musccata, cercelusul, azalea, begonia, primula. Insectele sunt albe, iar larvele galbene, pe partea inferioara a frunzelor se gasesc ouale dispuse in forma de inel. Daune mai mari produc larvele. In urma inteparii si sugerii sucului celular, frunzele se ingalbenesc se usuca si cad. Uscarea incepe de la margine. De-a lungul nervurilor apar pete alungite argintii. Florile apar patate si distorsionate. Combatere: stropiri cu insecticide: Ultracid 20EC - 0,16%; Azodrin 400WSC - 0,1%; Orthene 75WS - 0,1%; Metomex 90SP - 0,05%; Decis 2,5 CE - 0,05%; Sherpa 25 EC - 0,02%; Mospilan 20SP - 0,025%
Tripsul (Thrips sp, Thaeniothrips sp.) Este polifag si se inmulteste rapid in incaperile inchise, calduroase si umede. Larvele foarte mici si galbene inteapa si sug continutul celulelor, pe frunze aparand mici pete alb-argintii, iar tesuturile se usuca. Florile sunt patate si distorsionate, cresterea este stopata. Prefera begonia, crotonul, cercelusul. Combatere: dus zilnic cu apa calduta sau si mai bine stropiri repetate cu insecticide: Chinmix 5CE - 0,03%; Fastac 10CERV - 0,02%; Sumicidin 20Ec - 0,05%;
Acarieni (Tetranychus, Rhizoglyphus, Tarsonemus) Se mai numesc paianjeni rosi si sunt foarte mici necesitand o lupa pentru a fi vazuti. Acarienii sunt polifagi si prospera in incaperi calduroase si cu aer uscat. Fata superioara a frunzelor incepe sa se pateze cu puncte mici galbene care devin albicioase, transparente si frunzele cad prematur. Un paienjenis alb se formeaza intre frunze si lastari. Insecta depune ouale pe partea inferioara a frunzelor, de-a lungul nervurilor intr-un paienjenis tesut de insecta. Combatere: stropiri regulate cu substante acaricide: Padan 50DP - 0,1%; Karate 2,5 EC - 0,04%; Sintox 40 CE - 0,1%; Nissorun 10WP - 0,03%; Danirun 11 EC - 0,06%
Tipuri de pamant:
Cresterea si dezvoltarea plantelor horticole depinde de calitatea proprietatiilor chimice si fizice ale solului, cat si de cantitatea de elemente nutritive aflate in solul de cultura in stare asimilabila. Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in solurile luto-nisipoase, afanate, bogate in humus. Sunt insa si plante care cer un sol mai greu sau mai usor. Pretentiile fata de gradul de aciditate sau alcalinitate a solului (pH) poate fi evaluat intre 4 si 8, specificand ca majoritatea plantelor ornamentale prefera un pH situat intre 6,5 si 7,5. Efectul aciditatii solului asupra cresterii si dezvoltarii plantelor trebuie verificat periodic si cat mai des la plantele cultivate la ghiveci, unde pH-ul se modifica mult mai repede decat in camp datorita udarilor repetate. Pamanturile naturale utilizate pentru cultura plantelor ornamentale in efectuarea amestecurilor de sol, pentru substraturile de cultura, sunt clasificate din punct de vedere fizic in: pamanturi grele, pamanturi semigrele, pamanturi usoare, pamanturi adiacente. PAMANTURI GRELE Pamantul de telina, utilizat in cantitati mari in amestecurile de sol, se obtine din recoltarea stratului superficial al solurilor inierbate in grosime de 20cm. Este un sol structurat si bogat in microorganisme si substante nutritive, are pH neutru. Poate fi folosit imediat sau pastrat in gramezi pe platforme pana la descompunerea totala a resturilor vegetale. Greutatea unui mc de pamant de telina este de 900 - 1000Kg. Nisip, utilizat in majoritatea amestecurilor de sol in proportii diferite de la 1/3 la 1/10 din volumul acestora. Este folosit pentru afanarea amestecurilor de sol si pentru permeabilitatea lor. Utilizat cu precadere ca substrat de inradacinare al butasilor unor specii de plante ornamentale. Se poate intrebuinta nisipul de rau pentru substraturile de inradacinare si nisipul de cariera intrebuintat in cultura cactusilor. Greutatea unui mc de nisip este apreciata intre 1000 - 1100Kg. PAMANTURI SEMIGRELE Pamantul de gradina, care rezulta din recoltarea stratului arabil de pe un teren deja cultivat; se poate intrebuinta ca pamant de baza in amestecurile de sol pentru multe plante horticole, putand inlocui si pamantul de telina. Greutatea unui mc poate fi intre 700 - 800Kg. Mranita care se obtine din descompunerea completa a gunoiului de grajd dupa 1-2-3 ani; este foarte bogat in substante organice si minerale si in microorganisme. Se foloseste pentru imbogatirea solurilor grele. Este utilizata in cultura multor specii de plante in amestec cu pamant de telina si pamant de frunze. Greutatea unui mc de mranita este 800 - 850Kg. Nu se utilizeaza in stare curata pentru ca arde. Poate fi considerat ingrasamant natural. Dupa 6 - 8 ani poate fi considerat un sol gras. Compostul este pamantul care rezulta din descompunerea diferitelor resturi organice vegetale sau animale de pe langa gospodarii. Dupa 2-3 ani de descompunere pe platforme, este considerat un ingrasamant complex, iar reactia compostului este functie de materialele din care provine. Un mc de compost cantareste in jur de 900-950Kg. PAMANTURI USOARE Pamantul de padure obtinut prin descompunerea litierei din padure formata din frunze, ierburi, ramuri; este foarte bogat in humus si flora microbiana. Se foloseste cu grija pentru ca in procesul de descompunere duce la caderea radacinilor plantelor cultivate si poate transmite boli. Dupa 2-3 ani de descompunere poate fi folosit fara probleme. Pamantul de frunze obtinut prin descompunerea de circa 2 ani a frunzelor provenite de la arbori si arbusti de foioase: alun, fag, artar, tei, paltin, etc. Mai putin pamantul de frunze de stejar si castan pentru ca este acid si taninos. Pamantul de frunze este cosiderat cel mai indicat pamant pentru insemantari la majoritatea plantelor ornamentale. Este usor, afanat, permeabil, cald, retine o cantitate mare de apa, este bogat in humus si are reactie acida. Greutatea unui mc pamant de frunze este cuprinsa intre 500-600kg. Pamantul de turba este un pamant usor, afanat, bogat in humus, cu mare capacitate de retinere a apei. Este larg intrebuintat la formarea amestecurilor de pamant la multe specii de plante horticole. Se formeaza in locurile mlastinoase prin descompunerea lenta si incompleta a plantelor intre 200-300kg. Se intalnesc urmatoarele categorii de turba: - turba neagra, provenita din descompunerea anaeroba a plantelor si animalelor din apa de pe fundul lacurilor din zona de campie; este un sol bogat in substante minerale si cu o reactie acida pana la neutra; - turba fibroasa rosie provenita din descompunerea lenta si incompleta in lipsa aerului, a vegetatiei din mlastinile turboase de munte. Este un pamant lipsit de microorganisme, considerat aseptic deoarece poate impiedica dezvoltarea multor daunatori. Are o mare capacitate de absortie a apei, estimandu-se ca 1kg de turba rosie poate absorbi pana la 7-8 litri apa, pe care o cedeaza usor plantelor. Este folosita in amestecuri cu solurile grele si ca rezervor de apa. Se aprecieaza ca amestecul in care este folosita turba rosie, nu permite depozitarea algelor si a muschilor. - turba alba este provenita din descompunerea vegetatiei cu Sphagnum din regiunile inalte bogate in precipitatii si temperaturi scazute. Se apreciaza ca poate retine o cantitate de apa egala cu de 13 ori greutatea sa, are un pH acid. In stare uscata este componenta principala a pamanturilor folosite in cazul plantelor epifite si semiepifite. PAMANTURI ADIACENTE Carbunele de lemn este folosit in compozitia tuturor amestecurilor de sol cu rol dezinfectant; Amestecuri de sol: Amestecuri grele: pamant de telina + mranita; Amestecuri usoare: pamant de frunze + turba. Amestecurile grele se folosesc pentru plante ce-si formeaza un sistem radicular puternic. Amestecurile usoare sunt indicate pentru plantele bulboase si cele cu un sistem radicular superficial
Lumina :
Conditiile de mediu existente in casele noastre ne impun ce plante vom putea creste fara ca acestea sa sufere. Cel mai important factor de mediu in cresterea plantelor de interior este lumina. De ce au nevoie plantele de lumina? Lumina produce energia necesara plantelor pentru a-si produce hrana necesara cresterii si infloririi. Plantele sunt singurele organisme care folosesc lumina pentru a produce substantele necesare cresteri. Banuiesc ca ati tot intalnit termini care descriu lumina de genul: stralucitoare, fara soare direct, scazuta, oricum. Cantitatea de lumina (intensitatea) este masurata in lux, foot � candles (ft-c), metru � candela. (1 lux = 1 metru � candela, 1 ft-c = 10.76 lux). Ca sa va faceti cat de cat o impresie a ceea ce inseamna cantitatea de lumina necesara unei plante voi face o prezentare a ceea ce reprezinta un anumit numar de ft-c (lux) si pentru asta voi da cateva valori aproximative ale unor situati curente: - seara in casa cu televizorul pornit si o lampa de birou aprinsa vei avea cam 25 ft-c (269 lux); - intr-un birou unde se poate citi usor o carte sunt aproximativ 75 ft-c (807 lux); - lumina ce patrunde printr-o fereastra orientata spre sud va avea intre 500 si 800 ft-c (5381 - 8611 lux); - intr-o sera unde cresc plante de interior sunt 2000 ft-c (21527 lux); - iar vara in plin soare se inregistreaz in jur de 10000 ft-c (107639 lux), Deci niciodata nu vom avea suficienta lumina in casa sau la birou la fel ca in pepiniera unde au fost crescute plantele inainte sa ajunga la tine. Lumina dintr-o casa bine luminata este frecvent mai mica de 100ft-c (1076 lux). Intensitatea scade pe masura ce ne departam de sursa de lumina. Cantitatea de lumina necesara difera foarte mult de la o specie la alta. Din acest punct de vedere plantele de interior sunt clasificate in: nivel scazut � 100 ft-c (1076 lux), de preferat 200 ft-c (2152 lux) nivel mediu � 100 � 150 ft-c (1076 � 1614 lux), de preferat 200 � 500 ft-c (2152 � 5382 lux) nivel ridicat � 150 � 1000 ft-c (1614 � 10760 lux), de preferat 500 � 1000 ft-c (5382 � 10760 lux) nivel foarte ridicat � da la 1000 ft-c (10760 lux), de preferat peste 1200 ft-c (12916 lux) In jut de 100 ft-c (1076 lux) timp de 12 ore pe zi este necesarul minim pentru o planta ca sa se mentina timp de un an, cel putin 200 ft-c (2152 lux) timp de 12 ore pe zi sunt necesari pentru plantele decorative prin frunze ca sa aiba un folos de pe urma fertilizarii. Exceptand casele cu sere putine sunt casele care au zone cu suficienta lumina pentru a creste plante care necesita un nivel ridicat de luminozitate. Plantele care necesita un nivel ridicat de lumina pot fi crescute bine langa ferestrele orientate spre vest sau sud. Plantele care necesita un nivel mediu de lumina pot fi plasate la un metru de ferestrele cu orientare vestica sau sudica ori langa ferestrele orientate spre est. Plantele care necesita un nivel scazut de lumina pot fi plasate la un metru de ferestrele cu orientare estica sau langa ferestrele orientate spre nord. Cantitatea de lumina in oricare din zonele amintite (N, E, S,V) variaza functie de perioada anului ( unghiul pe care il face soarele, lungimea zilei), umbra copacilor din gradina, etc. Lumina artificiala este folosita frecvent pentru a suplimenta sau inlocui lumina naturala. Este importanta culoare lumini pentru plante? Da, culoarea radiatiei luminoase este foarte importanta pentru cresterea plantei. Frunzele reflecta obtinand putina energie de la radiatiile galbene si verzi din spectrul vizibil, important pentru plante sunt radiatiile rosi si albastre iar dintre aceste cele rosii ocupa un loc major. Care sunt cele mai bune surse de lumina artificiala? Toti cunoastem becurile cu incandescenta. Ca singura sursa de lumina nu sunt bune deoarece emit multe radiatii rosi dar foarte putine radiatii albastre, in plus produc multa caldura iar consumul energetic este mai mare. Tuburile flourescente sunt surse bune de lumina dar radiatia emisa cantine mai mult radiatie portocalie, galbena, verde, albastra si mai putina radiatie rosie insuficienta pentru nevoile plantelor. Pentru a suplini aceasta lipsa se pot combina tuburile flourescente cu becurile in proportie de 3 a 10, adica la 100 w de la tuburi 30 W de la becuri obtinanduse astfel un echilibru intre radiatia rosie si cea albastra sau se pot folosi tuburi speciale pentru horticultura care emit si radiatie rosie dar care sunt mai scumpe. Multe plante de interior cresc bine in lumina artificiala produsa de tuburile flourescente. Pentru a elimina neajunsul pomenit mai sus putem creste perioada de expunere. 16 ore de lumina si 8 ore de intuneric ar fi satisfacator pentru plante este recomandat folosirea unui programator pentru a fi siguri ca se respecta ciclul in fiecare zi.
Originara din padurile braziliene, in habitatul natural creste pe trunchiurile copacilor ca planta epifita si face parte din familia Bromeliaceae. Fiind o planta tropicala prefera caldura si umiditatea si ii priesc cel mai bine temperaturile cuprinse intre 20 si 30 grade Celsius; nu o tineti in soare deoarece se poate arde si aveti grija ca iarna sa nu indure temperaturi mai scazute de 12 grade Celsius pentru ca va muri.
Pamantul trebuie sa fie compus in principal din scoarta de copac, resturi vegetale, pamant de padure. Nu o udati la radacini deoarece planta isi foloseste radacinile in principal pentru ancorarea pe trunchiul copacilor, nu pentru absorbirea apei, apa la radacini putand duce chiar la putrezirea acestora.
In mediul sau natural Aechmea Fasciata acumuleaza apa de ploaie si roua in cupa formata de frunze. Udati-o la fel, turnand apa in cupa sau pulverizand-o pe frunze. Puteti pune ingrasamant o data pe luna in apa de udat insa aveti grija sa fie foarte diluat, mai putin de o patrime din doza recomandata.
Cel mai intrigant aspect al acestei plante este ca infloreste o singura data in viata, cand ajunge la maturitate. Va trebui sa asteptati pana la trei ani pentru floare insa va merita cu prisosinta: floarea (formata de fapt din frunze modificate) este de o frumusete aparte si tine cateva luni, din primavara pana vara tarziu. La inceput are si cateva inflorescente albastrui care trec in cateva saptamani.
Cam la mijlocul verii, dupa ce inflorescentele albastre se ofilesc si planta incepe sa se vestejeasca, Aechmea Fasciata poate produce unul sau mai multi pui, in lateral. Udati si puii in aceasi maniera in care udati "nava mama" (fiti chiar si mai zgarciti cu ingrasamantul in ce-i priveste) si cand ajung suficient de mari pentru a fi manipulati ii puteti desprinde si transplanta in ghivece separate.
Aechmea Fasciata nu este doar o planta decorativa, ea elimina formaldehida din mediul inconjurator contribuind astfel la imbunatatirea aerului din camera in care se afla. In ce priveste bolile si daunatorii este foarte rezistenta insa ocazional, daca aerul nu are umiditatea necesara, poate deveni vulnerabila pentru pureci si paianjeni microscopici.
Agave
Originale din zona desertica a Americii agavele sunt plante suculente din familia Agavaceae. Frunzele lor spectaculoase in forma de spada au marginile adesea prevazute cu spini, sunt tari, carnoase si se dezvolta toate dintr-o tufa centrala aflata la baza plantei, dandu-i aspectul unei rozete simetrice. Cand se usuca, ele pot fi taiate, dar lasa pe tulpina cicatrice profunde. Marimea rozetei variaza de la cativa centrimetri la cativa metri. Ingrijire Primavara agavele mari se transplanteaza in fiecare an in timp ce cele mici o data la 2 - 3 ani intr-un substrat adecvat cactusilor. Pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca de aceea se uda regulat si nu abundant. O data pe luna se administreaza fertilizant potrivit pentru plante suculenste si cactusi. Cea mai mare parte a speciilor drajoneaza, producand lastari la baza, in jurul stelei defrunze, lastari ce pot fi folositi pentru obtinerea de noi plante. Iarna trebuie eliminate frunzele ofilite de la baza plantelor dar cu multa atentie deoarece va puteti rani. Toate speciile au nevoie de lumina soarelui pe tot parcursul anului, dar daca planta este tinuta la umbra, pentru a o aduce la soare are nevoie de o perioada de aclimatizare. In regiunile cu clima rece, in timpul iernii, agavele trebuie tinute la adapost intr-un loc ferit. Inmultire Agavele produc lastari laterali care pot fi despartiti si folositi pentru inmultire. La speciile de mari dimensiuni, acesti vlastari trebuie sa aiba 7 - 10 cm, iar in ce priveste agavele mici, este suficient sa aiba 2 - 3 cm. Sunt puse sa dea radacini in pamant de flori si necesita aceleasi ingrijiri ca si planta adulta. Butasii trebuie sa fie udati in asa fel incat sa se mentina amestecul foarte putin umed pana in momentul in care apar radacini. Daunatori si boli Agavele sunt plante foarte rezistente si putin vulnerabile la paraziti. Cateodata au cosnite sub mici platose formate in partea inferioara a frunzelor. Acestea se inlatura dupa care frunza se sterge cu alcool denaturat. Evitati udare excesiva, apa care se aduna in partea centrala a stelei poate provoca putrezirea plantei. In caz ca acest lucru s-a intamplat este necesar sa extrageti planta din ghiveci, sa o lasati sa se zvante intr-un loc cald si apoi sa o replantati. Specii Agave Americana, specia cea mai cunoscuta. Are dimensiuni considerabile, frunzele pot atinge si 2 m lungime. Varietati: marginata - frunzele au cate o dunga galbena pe margine, mediopicta - frunzele de culoare crem cu bordura verde. Inflorirea se produce la exemplarele foarte varstnice. Florile sunt grupate intr-un panicul sustinut de o tulpina inalta de cativa metri. Agave angustifolia mai compacta ca A. Americana are frunzele mai inguste de culoare gri-verde, care ating o lungime de 75 cm. Agave stricta este o specie cu frunze compacte, subtiri lungi de 30-40 cm cu varf ascutit si usor curbat. Agave victoriae-reginae este una din cele mai frumoase specii de agave cultivate. Frunzele sunt impodobite cu dungi albe, iesite usor in relif, mai dese pe margini si dispuse fara o ordine precisa. Agave filifera - planta sub forma de rozeta compacta alcatuita din numeroase frunze lungi de 25 - 30 cm, ascendente, terminate cu ghimpe brun. Marginea se desface in numeroase fibre ca niste ate care cad usor
Daunatori
Paduchele lanos ( Pseudococcus sp.) Insetele foate mici sunt infasurate intr-un invelis asemanator cu lana alba. Colonii largi sub forna de ciorchini pot ocupa tulpina si fata inferioara a frnzelor. Insecta migreaza si in pamant unde se fixeaza pe rafacini. Paduchii lanosi slabesc planta si favorizeaza dezvoltarea bolilor. Atacul puternic conduce mai intai la ofilirea, ingalbenirea, caderea frunzelor si apoi la moartea plantei. Combaterea: eliminarea prin stergerea cu un tampon de vata sau tifon inmuiat in alcool medicinal cu concentratia redusa cel putin la jumatate; stropirea plantei si a pamantului cu nu insecticid Sinotorax - 0,1 - 0,15% Paduchele testos (Lecanium sp., Diaphes sp., Saisseia sp.) Insectele si larvele se fixeaza de-a lungul nevurilor frunzelor, dar si pe lastari si tulpini, acoperindu-le, uneori complet, cu scuturi rotunde sau ovale de culoare bruna. Caldura si umezeala din camera favorizeaza dezvoltarea insectei. Prezenta ei pe organele plantei este dezagreabila. Plantele atacate, cu timpul, se usuca.
Combatere: tamponarea cu solutii toxice sau de alcool medicinal, ruperea si arderea partilor puternic afectate.
Afidele ( Aphis sp., Myzus sp.) sau paduchii (pot fi si verzi, negrii, galbeni sau cenusii) ataca frunzele si lastarii. Insectele inteapa si sug sucul cellular. Plantele atacate au frunzele incretite, deformate si lastarii incovoiati, care cu timpul se usuca. Paduchii se inmultesc rapid in camere calduroase si uscate. Ei sunt periculosi deoarece transmit bolile virotice. Combatere: daca sunt putini pot fi indepartati cu apa calduta daca sunt mai multi se recomanda ruperea si arderea lastarilor si frunzelor puternic atacate si stropirea cu insecticide.: Sumithion 50EC - 0,1%; Zolone 35 EC-0,15-0,2%; Perfection CE 40 - 0,05 - 0,1%; Pirimor 25 WG - 0,1%; Decis 2,5 CE - 0,05%;
Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum) Insecta este polifaga si prefera azalea, musccata, cercelusul, azalea, begonia, primula. Insectele sunt albe, iar larvele galbene, pe partea inferioara a frunzelor se gasesc ouale dispuse in forma de inel. Daune mai mari produc larvele. In urma inteparii si sugerii sucului celular, frunzele se ingalbenesc se usuca si cad. Uscarea incepe de la margine. De-a lungul nervurilor apar pete alungite argintii. Florile apar patate si distorsionate. Combatere: stropiri cu insecticide: Ultracid 20EC - 0,16%; Azodrin 400WSC - 0,1%; Orthene 75WS - 0,1%; Metomex 90SP - 0,05%; Decis 2,5 CE - 0,05%; Sherpa 25 EC - 0,02%; Mospilan 20SP - 0,025%
Tripsul (Thrips sp, Thaeniothrips sp.) Este polifag si se inmulteste rapid in incaperile inchise, calduroase si umede. Larvele foarte mici si galbene inteapa si sug continutul celulelor, pe frunze aparand mici pete alb-argintii, iar tesuturile se usuca. Florile sunt patate si distorsionate, cresterea este stopata. Prefera begonia, crotonul, cercelusul. Combatere: dus zilnic cu apa calduta sau si mai bine stropiri repetate cu insecticide: Chinmix 5CE - 0,03%; Fastac 10CERV - 0,02%; Sumicidin 20Ec - 0,05%;
Acarieni (Tetranychus, Rhizoglyphus, Tarsonemus) Se mai numesc paianjeni rosi si sunt foarte mici necesitand o lupa pentru a fi vazuti. Acarienii sunt polifagi si prospera in incaperi calduroase si cu aer uscat. Fata superioara a frunzelor incepe sa se pateze cu puncte mici galbene care devin albicioase, transparente si frunzele cad prematur. Un paienjenis alb se formeaza intre frunze si lastari. Insecta depune ouale pe partea inferioara a frunzelor, de-a lungul nervurilor intr-un paienjenis tesut de insecta. Combatere: stropiri regulate cu substante acaricide: Padan 50DP - 0,1%; Karate 2,5 EC - 0,04%; Sintox 40 CE - 0,1%; Nissorun 10WP - 0,03%; Danirun 11 EC - 0,06%
Tipuri de pamant:
Cresterea si dezvoltarea plantelor horticole depinde de calitatea proprietatiilor chimice si fizice ale solului, cat si de cantitatea de elemente nutritive aflate in solul de cultura in stare asimilabila. Majoritatea plantelor ornamentale cresc si se dezvolta bine in solurile luto-nisipoase, afanate, bogate in humus. Sunt insa si plante care cer un sol mai greu sau mai usor. Pretentiile fata de gradul de aciditate sau alcalinitate a solului (pH) poate fi evaluat intre 4 si 8, specificand ca majoritatea plantelor ornamentale prefera un pH situat intre 6,5 si 7,5. Efectul aciditatii solului asupra cresterii si dezvoltarii plantelor trebuie verificat periodic si cat mai des la plantele cultivate la ghiveci, unde pH-ul se modifica mult mai repede decat in camp datorita udarilor repetate. Pamanturile naturale utilizate pentru cultura plantelor ornamentale in efectuarea amestecurilor de sol, pentru substraturile de cultura, sunt clasificate din punct de vedere fizic in: pamanturi grele, pamanturi semigrele, pamanturi usoare, pamanturi adiacente. PAMANTURI GRELE Pamantul de telina, utilizat in cantitati mari in amestecurile de sol, se obtine din recoltarea stratului superficial al solurilor inierbate in grosime de 20cm. Este un sol structurat si bogat in microorganisme si substante nutritive, are pH neutru. Poate fi folosit imediat sau pastrat in gramezi pe platforme pana la descompunerea totala a resturilor vegetale. Greutatea unui mc de pamant de telina este de 900 - 1000Kg. Nisip, utilizat in majoritatea amestecurilor de sol in proportii diferite de la 1/3 la 1/10 din volumul acestora. Este folosit pentru afanarea amestecurilor de sol si pentru permeabilitatea lor. Utilizat cu precadere ca substrat de inradacinare al butasilor unor specii de plante ornamentale. Se poate intrebuinta nisipul de rau pentru substraturile de inradacinare si nisipul de cariera intrebuintat in cultura cactusilor. Greutatea unui mc de nisip este apreciata intre 1000 - 1100Kg. PAMANTURI SEMIGRELE Pamantul de gradina, care rezulta din recoltarea stratului arabil de pe un teren deja cultivat; se poate intrebuinta ca pamant de baza in amestecurile de sol pentru multe plante horticole, putand inlocui si pamantul de telina. Greutatea unui mc poate fi intre 700 - 800Kg. Mranita care se obtine din descompunerea completa a gunoiului de grajd dupa 1-2-3 ani; este foarte bogat in substante organice si minerale si in microorganisme. Se foloseste pentru imbogatirea solurilor grele. Este utilizata in cultura multor specii de plante in amestec cu pamant de telina si pamant de frunze. Greutatea unui mc de mranita este 800 - 850Kg. Nu se utilizeaza in stare curata pentru ca arde. Poate fi considerat ingrasamant natural. Dupa 6 - 8 ani poate fi considerat un sol gras. Compostul este pamantul care rezulta din descompunerea diferitelor resturi organice vegetale sau animale de pe langa gospodarii. Dupa 2-3 ani de descompunere pe platforme, este considerat un ingrasamant complex, iar reactia compostului este functie de materialele din care provine. Un mc de compost cantareste in jur de 900-950Kg. PAMANTURI USOARE Pamantul de padure obtinut prin descompunerea litierei din padure formata din frunze, ierburi, ramuri; este foarte bogat in humus si flora microbiana. Se foloseste cu grija pentru ca in procesul de descompunere duce la caderea radacinilor plantelor cultivate si poate transmite boli. Dupa 2-3 ani de descompunere poate fi folosit fara probleme. Pamantul de frunze obtinut prin descompunerea de circa 2 ani a frunzelor provenite de la arbori si arbusti de foioase: alun, fag, artar, tei, paltin, etc. Mai putin pamantul de frunze de stejar si castan pentru ca este acid si taninos. Pamantul de frunze este cosiderat cel mai indicat pamant pentru insemantari la majoritatea plantelor ornamentale. Este usor, afanat, permeabil, cald, retine o cantitate mare de apa, este bogat in humus si are reactie acida. Greutatea unui mc pamant de frunze este cuprinsa intre 500-600kg. Pamantul de turba este un pamant usor, afanat, bogat in humus, cu mare capacitate de retinere a apei. Este larg intrebuintat la formarea amestecurilor de pamant la multe specii de plante horticole. Se formeaza in locurile mlastinoase prin descompunerea lenta si incompleta a plantelor intre 200-300kg. Se intalnesc urmatoarele categorii de turba: - turba neagra, provenita din descompunerea anaeroba a plantelor si animalelor din apa de pe fundul lacurilor din zona de campie; este un sol bogat in substante minerale si cu o reactie acida pana la neutra; - turba fibroasa rosie provenita din descompunerea lenta si incompleta in lipsa aerului, a vegetatiei din mlastinile turboase de munte. Este un pamant lipsit de microorganisme, considerat aseptic deoarece poate impiedica dezvoltarea multor daunatori. Are o mare capacitate de absortie a apei, estimandu-se ca 1kg de turba rosie poate absorbi pana la 7-8 litri apa, pe care o cedeaza usor plantelor. Este folosita in amestecuri cu solurile grele si ca rezervor de apa. Se aprecieaza ca amestecul in care este folosita turba rosie, nu permite depozitarea algelor si a muschilor. - turba alba este provenita din descompunerea vegetatiei cu Sphagnum din regiunile inalte bogate in precipitatii si temperaturi scazute. Se apreciaza ca poate retine o cantitate de apa egala cu de 13 ori greutatea sa, are un pH acid. In stare uscata este componenta principala a pamanturilor folosite in cazul plantelor epifite si semiepifite. PAMANTURI ADIACENTE Carbunele de lemn este folosit in compozitia tuturor amestecurilor de sol cu rol dezinfectant; Amestecuri de sol: Amestecuri grele: pamant de telina + mranita; Amestecuri usoare: pamant de frunze + turba. Amestecurile grele se folosesc pentru plante ce-si formeaza un sistem radicular puternic. Amestecurile usoare sunt indicate pentru plantele bulboase si cele cu un sistem radicular superficial
Lumina :
Conditiile de mediu existente in casele noastre ne impun ce plante vom putea creste fara ca acestea sa sufere. Cel mai important factor de mediu in cresterea plantelor de interior este lumina. De ce au nevoie plantele de lumina? Lumina produce energia necesara plantelor pentru a-si produce hrana necesara cresterii si infloririi. Plantele sunt singurele organisme care folosesc lumina pentru a produce substantele necesare cresteri. Banuiesc ca ati tot intalnit termini care descriu lumina de genul: stralucitoare, fara soare direct, scazuta, oricum. Cantitatea de lumina (intensitatea) este masurata in lux, foot � candles (ft-c), metru � candela. (1 lux = 1 metru � candela, 1 ft-c = 10.76 lux). Ca sa va faceti cat de cat o impresie a ceea ce inseamna cantitatea de lumina necesara unei plante voi face o prezentare a ceea ce reprezinta un anumit numar de ft-c (lux) si pentru asta voi da cateva valori aproximative ale unor situati curente: - seara in casa cu televizorul pornit si o lampa de birou aprinsa vei avea cam 25 ft-c (269 lux); - intr-un birou unde se poate citi usor o carte sunt aproximativ 75 ft-c (807 lux); - lumina ce patrunde printr-o fereastra orientata spre sud va avea intre 500 si 800 ft-c (5381 - 8611 lux); - intr-o sera unde cresc plante de interior sunt 2000 ft-c (21527 lux); - iar vara in plin soare se inregistreaz in jur de 10000 ft-c (107639 lux), Deci niciodata nu vom avea suficienta lumina in casa sau la birou la fel ca in pepiniera unde au fost crescute plantele inainte sa ajunga la tine. Lumina dintr-o casa bine luminata este frecvent mai mica de 100ft-c (1076 lux). Intensitatea scade pe masura ce ne departam de sursa de lumina. Cantitatea de lumina necesara difera foarte mult de la o specie la alta. Din acest punct de vedere plantele de interior sunt clasificate in: nivel scazut � 100 ft-c (1076 lux), de preferat 200 ft-c (2152 lux) nivel mediu � 100 � 150 ft-c (1076 � 1614 lux), de preferat 200 � 500 ft-c (2152 � 5382 lux) nivel ridicat � 150 � 1000 ft-c (1614 � 10760 lux), de preferat 500 � 1000 ft-c (5382 � 10760 lux) nivel foarte ridicat � da la 1000 ft-c (10760 lux), de preferat peste 1200 ft-c (12916 lux) In jut de 100 ft-c (1076 lux) timp de 12 ore pe zi este necesarul minim pentru o planta ca sa se mentina timp de un an, cel putin 200 ft-c (2152 lux) timp de 12 ore pe zi sunt necesari pentru plantele decorative prin frunze ca sa aiba un folos de pe urma fertilizarii. Exceptand casele cu sere putine sunt casele care au zone cu suficienta lumina pentru a creste plante care necesita un nivel ridicat de luminozitate. Plantele care necesita un nivel ridicat de lumina pot fi crescute bine langa ferestrele orientate spre vest sau sud. Plantele care necesita un nivel mediu de lumina pot fi plasate la un metru de ferestrele cu orientare vestica sau sudica ori langa ferestrele orientate spre est. Plantele care necesita un nivel scazut de lumina pot fi plasate la un metru de ferestrele cu orientare estica sau langa ferestrele orientate spre nord. Cantitatea de lumina in oricare din zonele amintite (N, E, S,V) variaza functie de perioada anului ( unghiul pe care il face soarele, lungimea zilei), umbra copacilor din gradina, etc. Lumina artificiala este folosita frecvent pentru a suplimenta sau inlocui lumina naturala. Este importanta culoare lumini pentru plante? Da, culoarea radiatiei luminoase este foarte importanta pentru cresterea plantei. Frunzele reflecta obtinand putina energie de la radiatiile galbene si verzi din spectrul vizibil, important pentru plante sunt radiatiile rosi si albastre iar dintre aceste cele rosii ocupa un loc major. Care sunt cele mai bune surse de lumina artificiala? Toti cunoastem becurile cu incandescenta. Ca singura sursa de lumina nu sunt bune deoarece emit multe radiatii rosi dar foarte putine radiatii albastre, in plus produc multa caldura iar consumul energetic este mai mare. Tuburile flourescente sunt surse bune de lumina dar radiatia emisa cantine mai mult radiatie portocalie, galbena, verde, albastra si mai putina radiatie rosie insuficienta pentru nevoile plantelor. Pentru a suplini aceasta lipsa se pot combina tuburile flourescente cu becurile in proportie de 3 a 10, adica la 100 w de la tuburi 30 W de la becuri obtinanduse astfel un echilibru intre radiatia rosie si cea albastra sau se pot folosi tuburi speciale pentru horticultura care emit si radiatie rosie dar care sunt mai scumpe. Multe plante de interior cresc bine in lumina artificiala produsa de tuburile flourescente. Pentru a elimina neajunsul pomenit mai sus putem creste perioada de expunere. 16 ore de lumina si 8 ore de intuneric ar fi satisfacator pentru plante este recomandat folosirea unui programator pentru a fi siguri ca se respecta ciclul in fiecare zi.
Pisici
Bun venit pe site-ul dedicat pisici tale
De ce mananca pisicile iarba?
Multi dintre cei care si-au ales ca animal de companie pisica au observat ca, din cand in cand, aceasta obisnuieste sa mestece iarba. Pisicile care traiesc in apartament apeleaza, ca substituent, la plantele pe care le gasesc aici, de cele mai multe ori distrugandu-le. Dincolo de disperarea proprietarilor care isi vad decorul devastat, exista si riscul ca animalele sa se imbolnaveasca, multe dintre plante fiind toxice (leandrul, ficusul, narcisele, rhododendronul, lalele, iedera, crinul, vascul, violetele, steaua de Craciun, azaleele etc.).
Acest comportament ciudat a nedumerit pe foarte multi dintre expertii in cresterea animalelor, care au admis cu sinceritate ca nu au un raspuns clar asupra problemei. Altii s-au avantat in explicatii dintre cele mai diverse. Replica favorita a fost, pentru mult timp, aceea ca pisicile isi procura singure din natura fibrele vegetale necesare unei activitati gastro-intestinale sanatoase, acestea actionand ca un laxativ. O explicatie asemanatoare a fost aceea ca iarba le ajuta sa elimine ghemurile de par din stomac, explicatie bazata pe observatia asupra animalelor care, dupa ce consuma iarba, obisnuiesc sa vomite. Cei care au constatat acest comportament au omis insa faptul ca voma le este provocata de dieta necorespunzatoare si nu de iarba pe care o consuma dupa.
O explicatie mai putin vehiculata a fost aceea ca iarba le ajuta pe pisici in cazul in care acestea sufera de inflamatii ale gatului sau iritatii ale stomacului.
Adevarul este ca nimeni nu stie cu precizie de ce pisicile prefera iarba la un moment dat, dar in cazul in care o consuma, cu siguranta nu inseamna ca sunt bolnave. In mod cert afirmatia: �daca pisica mananca iarba inseamna ca e bolnava� este numai un mit. Cantitatea de iarba pe care pisicile o consuma este destul de mica, pentru a le provoca voma sau pentru a actiona in vreun mod asupra stomacului. Incercati sa observati felul in care aceste animale mesteca firele de iarba si veti constata ca o fac ca si cum ar extrage sucul din plante, si nu o consuma cu lacomie, pentru a-si suplimenta hrana solida sau pentru a se vindeca de vreo boala.
Cea mai recenta si cea mai plauzibila explicatie este aceea ca pisicile consuma iarba pentru a obtine o cantitate mica dintr-o substanta chimica pe care nu o pot procura din hrana obisnuita si care este esentiala pentru sanatatea lor. Substanta in cauza este o vitamina - acidul folic - care joaca un rol important in producerea de hemoglobina. In cazul in care pisicile au un deficit de acid folic procesul de crestere le este afectat si risca sa devina anemice. Nu incercati, sub nicio forma, sa dezvatati pisicile de acest obicei. Incercati, mai degraba, sa le asigurati necesarul de iarba chiar si in cazul in care locuiti intr-un apartament.
Acelasi comportament il au si cainii.
Pisicile nu simt gustul dulce
V-ati intrebat vreodata de ce pisicile prefera carnea in locul dulciurilor si de ce nu pot fi ''mituite'' cu bomboane sau prajiturele?
Produsele indulcite sau cele care au in componenta diferite mirodenii si care noua, oamenilor, ne incanta simturile, nu prezinta nici un interes pentru pisici. Iubitele noastre feline ''de casa'' nu sunt interesate, cand vine vorba de mancare, decat de un singur fel: carnea, si aceasta nu pentru ca ar fi niste pradatoare fara mila care de abia asteapta sa prinda in gheare o pasare sau un soricel, ci pentru simplul fapt ca ele nu simt gustul dulce, spre deosebire de alte mamifere.
Majoritatea mamiferelor au receptori pentru diferite tipuri de gust, proteine care se afla pe suprafata celulara si care, atunci cand sunt activate, trimit semnalele corespunzatoare la creier. Receptorul pentru gustul dulce este compus din doua proteine, generate la randul lor de doua gene difertite, cunoscute cu numele de Tas1r2 si Tas1r3. Atunci cand functioneaza normal, cele doua gene formeaza proteinele necesare pentru identificarea gustului dulce.
Conform cercetarilor, se pare ca felinele (lei, tigri, pisici, etc.) nu au una din genele responsabile pentru detactarea gustului dulce, astfel ca ele nu il simt ca noi, oamneii, de exemplu. Pe de alta parte, ele pot simti gusturi pe care noi nu le percepem, cum ar fi trifosfatul de adenozina, o substanta care se gaseste in carne, unul din alimentele preferate al pisicilor.
Pana acum, felinele sunt singurele mamifere care nu poseda gena care ne ajuta sa simtim gustul dulce.
10 motive pentru a iubi pisicile!
In razboiul "pisici vs caine� taberele se lupta cu inversunare pentru a castiga locul de �cel mai bun companion al omului�. Si fiecare ataca cu armele din dotare, adica cu argumente pentru care oamenii ar trebui sa le prefere una alteia. Iata cel putin 10 motive pentru care pisica este animalul de companie ideal, in detrimentul cainilor.
1. Pisicile folosesc litiera. Cu pisica ati scapat de iesitul afara de 3 ori pe zi, mai ales dimineata devreme; sau mai rau de surprizele umede sau consistente lasate peste tot prin casa cand cateii sunt mici. La pisici e simplu, odata aratata litiera cu nisip felina va stii ce are de facut. Adio miros neplacut si murdarie in casa. Adio lectii nesfarsite despre invatatul sa-si faca nevoile afara.
2. Baia e mai placuta. De altfel ati scapat de imbaiat, de apa risipita prin toata casa. Pisicile se curata singure, au mereu blana ingrijita si curata, nu miros. Baia efectiva totusi este necesara din cand in cand insa volumul de munca e mult mai mic.
3. Pastreaza covorul si canapeaua curata. Nu veti avea probleme cu parul lasat peste tot prin casa. Pisicile se ling si inghit tot parul mort. Apoi elimina ghemotoacele de par, care sunt usor de strans. Astfel foarte putin sau chiar nici un fir de par nu veti mai gasi pe mocheta, haine sau coltar. Uneori trebuie ajutate prin furnizarea unei hrane care are proprietati de facilitare a regurcitarii parului.
4. Liniste! Pisicile dorm aproximativ 16 ore pe zi, in care nu le auziti glasul. Chiar si in perioada cand sunt active nu trebuie sa va faceti griji ca vecinii ar putea fi deranjati, cum se intampla in cazul cainilor.
5. Sunt independente. Iar asta este un avantaj atunci cand trebuie lasate acasa perioade lungi de timp. Atata timp cat au hrana si apa suficienta nu veti avea de ce sa va faceti alte griji. Va vor astepta cuminti si in liniste pana va veti intoarce. Nu mai e nevoie de rugat cunostinte sa va gazduiasca companionul sau sa apelati la pensiunile pentru caini, uneori foarte scumpe.
6. Nu au nevoie de plimbare. Foarte rar o pisica va accepta sa fie pusa in lesa. De fapt nici nu e necesar, ele nu au chef sa va alerge kilometrii intregi, mai ales daca ati venit obosit de la serviciu. Fac suficienta miscare in interiorul casei sau in curte daca au posibilitatea.
7. Sunt mai afectuoase! Nimic nu e mai placut decat momentul in care pisica isi arata afectiunea fata de noi, cand isi freaca capul de corpul nostru si incep sa toarca. Torsul e foarte relaxant si binedispune. Am putea spune ca aceasta este principala lor calitate si arma cu care ne tin subjugati.
8. Va respecta spatiul. Pisicile nu au nevoie de multa spatiu la dispozitie. Orice apartament sau camera e destul ca sa se simta in largul lor si sa nu va incurce. In plus pot trai toata viata in interior, fara sa sufere vreo depresie. Sunt usor de intretinut oriunde, oricand.
9. Prind soareci. Daca au de unde, atunci vor avea grija sa nu mai fiti deranjati de enervantele rozatoare, astfel va rasplatesc si ele pentru grija pe care le-o purtati. Si nu e atat de simplu sa stai atat de mult la panda si apoi sa mai si mananci dezgustatoarea creatura. Cei care locuiesc la casa cu siguranta s-au trezit cu soarecii pusi pe presul de la intrare, nu voiau sa va sperie, era doar cadoul lor si dorinta de a va arata ca isi fac datoria.
10. Sunt gratioase. Si arata mai sofisticat. Ochii lor topesc pe oricine. Blana mereu ingrijita e atragatoare, cere mangaiere si place ochiului. Mersul elegant e admirat de toata lumea. Trebuie sa recunoastem ca pisicile sunt extraordinare!
Si ar mai fi atatea de spus despre ele insa trebuie sa ne limitam la 10 motive pentru ca sa nu dezavantajam cainii, carora le va veni si lor randul sa loveasca�cu argumente.
Pisicile si puii lor
La finalul perioadei de gestatie, dupa noua saptamani, pisica devine agitata si incepe sa cerceteze imprejurimile in cautarea unui adapost potrivit - un loc linistit, intim si uscat. Pofta de mancare ii scade brusc si refuza hrana, ceea ce inseamna ca momentul nasterii este iminent - cel mai probabil timpul de asteptare fiind de cateva ore. Unele pisici dispar si se retrag intr-un loc launtric, refuzand cuibul pregatit dinanite de catre stapani si, preocupate fiind in totalitate de sarcina lor, se arata deranjate daca li se acorda prea multa atentie; altele nu reactioneaza in niciun fel daca sunt bagate in seama in timp ce se pregatesc sa nasca. Acest comportament diferentiat este strans legat de conditiile in care pisicile au fost crescute de catre stapanii lor, beneficiind de mai multa sau mai putina intimitate.
Nasterea propriu-zisa reprezinta un proces indelungat pentru majoritatea pisicilor. Puii in numar de aproximativ cinci, se nasc succesiv, la o diferenta de cca 30 de min. unul de altul, iar intreaga actiune va dura in jur de doua ore. In cazuri exceptionale, puii pot fi nascuti la o diferenta de 1 h sau de cateva minute. De regula, insa, durata medie este de 30 min, timp necesar si suficient pentru ca pisica sa poata avea grija de fiecare nou nascut in parte.
Ingrijirea fiecarui pui consta in trei faze principale: mai intai pisica rupe sacul amniotic, ceea ce ii permite puiului sa se desparta de pantecul mamei lui si sa patrunda in lumea reala. Urmeaza un tratament special, in timpul caruia mama curata nasul si gura noului nascut, altfel incapabil sa respire. Dupa ce se incheie aceasta faza cruciala, pisica taie cu dintii cordonul ombilical si il mananca, avand grija ca retezarea sa fie facuta la o distanta de 2-3 cm de buricul puiului. De asemenea, mananca placenta, ceea ce ii asigura continutul nutritional necesar pe tot parcursul nasterii. Dupa aceasta faza, isi linge puiul peste tot, ajutandu-l sa-si usuce blana, apoi se obihneste, pregatindu-se pentru urmatorul nou nascut. Daca se intampla sa oboseasca in timpul nasterii si nu mai este capabila sa se ocupe de ultimul pui sau chiar de ultimii doi, pisica ii abandoneaza si ii lasa sa moara. De regula, insa, pisicile sunt moase exceptionale si nu au nevoie de ajutorul oamenilor pentru a incheia cu succes tot acest proces.
Dupa ce isi revin din trauma, puii, care se nasc orbi si surzi, dar cu un ascutit simt al mirosului, incep sa scotoceasca in jur in cautarea unui sfarc. Fiecare pui se va hrani de la acelasi sfarc pana la intarcare, indentificandu-l de fiecare data dupa miros. Prima �masa� este de o importanta vitala, deoarece ii ajuta sa capete imunitate impotriva bolilor. Inainte de laptele propriu zis, pisicile produc un lapte mai subtire, numit colostru, foarte bogat in anticorpi, proteine si minerale si carui �productie� dureaza cateva zile.
Dupa ziua a patra a existentei lor, puii incep deja sa loveasca mameloanele pisicii cu labutele, stimuland curgerea laptelui. La sfarsitul primei saptamani ochii incep sa li se deschida, iar dupa prima luna se arata interesati de joaca. Culoarea ochilor, oricum ar deveni ea mai tarziu, este albastra pana la varsta de 3 luni. Dintii incep sa le apara dupa 9 luni.
La aproximativ 32 de zile de la nastere, puii pot consuma prima lor hrana solida, insa se intarca abia dupa 2 luni (la pisicile salbatice intarcarea are loc dupa 4 luni). Dupa trei luni pisica mama refuza sa-i mai alapteze, iar dupa alte 3 luni, puii devin total indepedenti, fiind capabili sa se hranesca singuri si chiar sa vaneze.
De ce mananca pisicile iarba?
Multi dintre cei care si-au ales ca animal de companie pisica au observat ca, din cand in cand, aceasta obisnuieste sa mestece iarba. Pisicile care traiesc in apartament apeleaza, ca substituent, la plantele pe care le gasesc aici, de cele mai multe ori distrugandu-le. Dincolo de disperarea proprietarilor care isi vad decorul devastat, exista si riscul ca animalele sa se imbolnaveasca, multe dintre plante fiind toxice (leandrul, ficusul, narcisele, rhododendronul, lalele, iedera, crinul, vascul, violetele, steaua de Craciun, azaleele etc.).
Acest comportament ciudat a nedumerit pe foarte multi dintre expertii in cresterea animalelor, care au admis cu sinceritate ca nu au un raspuns clar asupra problemei. Altii s-au avantat in explicatii dintre cele mai diverse. Replica favorita a fost, pentru mult timp, aceea ca pisicile isi procura singure din natura fibrele vegetale necesare unei activitati gastro-intestinale sanatoase, acestea actionand ca un laxativ. O explicatie asemanatoare a fost aceea ca iarba le ajuta sa elimine ghemurile de par din stomac, explicatie bazata pe observatia asupra animalelor care, dupa ce consuma iarba, obisnuiesc sa vomite. Cei care au constatat acest comportament au omis insa faptul ca voma le este provocata de dieta necorespunzatoare si nu de iarba pe care o consuma dupa.
O explicatie mai putin vehiculata a fost aceea ca iarba le ajuta pe pisici in cazul in care acestea sufera de inflamatii ale gatului sau iritatii ale stomacului.
Adevarul este ca nimeni nu stie cu precizie de ce pisicile prefera iarba la un moment dat, dar in cazul in care o consuma, cu siguranta nu inseamna ca sunt bolnave. In mod cert afirmatia: �daca pisica mananca iarba inseamna ca e bolnava� este numai un mit. Cantitatea de iarba pe care pisicile o consuma este destul de mica, pentru a le provoca voma sau pentru a actiona in vreun mod asupra stomacului. Incercati sa observati felul in care aceste animale mesteca firele de iarba si veti constata ca o fac ca si cum ar extrage sucul din plante, si nu o consuma cu lacomie, pentru a-si suplimenta hrana solida sau pentru a se vindeca de vreo boala.
Cea mai recenta si cea mai plauzibila explicatie este aceea ca pisicile consuma iarba pentru a obtine o cantitate mica dintr-o substanta chimica pe care nu o pot procura din hrana obisnuita si care este esentiala pentru sanatatea lor. Substanta in cauza este o vitamina - acidul folic - care joaca un rol important in producerea de hemoglobina. In cazul in care pisicile au un deficit de acid folic procesul de crestere le este afectat si risca sa devina anemice. Nu incercati, sub nicio forma, sa dezvatati pisicile de acest obicei. Incercati, mai degraba, sa le asigurati necesarul de iarba chiar si in cazul in care locuiti intr-un apartament.
Acelasi comportament il au si cainii.
Pisicile nu simt gustul dulce
V-ati intrebat vreodata de ce pisicile prefera carnea in locul dulciurilor si de ce nu pot fi ''mituite'' cu bomboane sau prajiturele?
Produsele indulcite sau cele care au in componenta diferite mirodenii si care noua, oamenilor, ne incanta simturile, nu prezinta nici un interes pentru pisici. Iubitele noastre feline ''de casa'' nu sunt interesate, cand vine vorba de mancare, decat de un singur fel: carnea, si aceasta nu pentru ca ar fi niste pradatoare fara mila care de abia asteapta sa prinda in gheare o pasare sau un soricel, ci pentru simplul fapt ca ele nu simt gustul dulce, spre deosebire de alte mamifere.
Majoritatea mamiferelor au receptori pentru diferite tipuri de gust, proteine care se afla pe suprafata celulara si care, atunci cand sunt activate, trimit semnalele corespunzatoare la creier. Receptorul pentru gustul dulce este compus din doua proteine, generate la randul lor de doua gene difertite, cunoscute cu numele de Tas1r2 si Tas1r3. Atunci cand functioneaza normal, cele doua gene formeaza proteinele necesare pentru identificarea gustului dulce.
Conform cercetarilor, se pare ca felinele (lei, tigri, pisici, etc.) nu au una din genele responsabile pentru detactarea gustului dulce, astfel ca ele nu il simt ca noi, oamneii, de exemplu. Pe de alta parte, ele pot simti gusturi pe care noi nu le percepem, cum ar fi trifosfatul de adenozina, o substanta care se gaseste in carne, unul din alimentele preferate al pisicilor.
Pana acum, felinele sunt singurele mamifere care nu poseda gena care ne ajuta sa simtim gustul dulce.
10 motive pentru a iubi pisicile!
In razboiul "pisici vs caine� taberele se lupta cu inversunare pentru a castiga locul de �cel mai bun companion al omului�. Si fiecare ataca cu armele din dotare, adica cu argumente pentru care oamenii ar trebui sa le prefere una alteia. Iata cel putin 10 motive pentru care pisica este animalul de companie ideal, in detrimentul cainilor.
1. Pisicile folosesc litiera. Cu pisica ati scapat de iesitul afara de 3 ori pe zi, mai ales dimineata devreme; sau mai rau de surprizele umede sau consistente lasate peste tot prin casa cand cateii sunt mici. La pisici e simplu, odata aratata litiera cu nisip felina va stii ce are de facut. Adio miros neplacut si murdarie in casa. Adio lectii nesfarsite despre invatatul sa-si faca nevoile afara.
2. Baia e mai placuta. De altfel ati scapat de imbaiat, de apa risipita prin toata casa. Pisicile se curata singure, au mereu blana ingrijita si curata, nu miros. Baia efectiva totusi este necesara din cand in cand insa volumul de munca e mult mai mic.
3. Pastreaza covorul si canapeaua curata. Nu veti avea probleme cu parul lasat peste tot prin casa. Pisicile se ling si inghit tot parul mort. Apoi elimina ghemotoacele de par, care sunt usor de strans. Astfel foarte putin sau chiar nici un fir de par nu veti mai gasi pe mocheta, haine sau coltar. Uneori trebuie ajutate prin furnizarea unei hrane care are proprietati de facilitare a regurcitarii parului.
4. Liniste! Pisicile dorm aproximativ 16 ore pe zi, in care nu le auziti glasul. Chiar si in perioada cand sunt active nu trebuie sa va faceti griji ca vecinii ar putea fi deranjati, cum se intampla in cazul cainilor.
5. Sunt independente. Iar asta este un avantaj atunci cand trebuie lasate acasa perioade lungi de timp. Atata timp cat au hrana si apa suficienta nu veti avea de ce sa va faceti alte griji. Va vor astepta cuminti si in liniste pana va veti intoarce. Nu mai e nevoie de rugat cunostinte sa va gazduiasca companionul sau sa apelati la pensiunile pentru caini, uneori foarte scumpe.
6. Nu au nevoie de plimbare. Foarte rar o pisica va accepta sa fie pusa in lesa. De fapt nici nu e necesar, ele nu au chef sa va alerge kilometrii intregi, mai ales daca ati venit obosit de la serviciu. Fac suficienta miscare in interiorul casei sau in curte daca au posibilitatea.
7. Sunt mai afectuoase! Nimic nu e mai placut decat momentul in care pisica isi arata afectiunea fata de noi, cand isi freaca capul de corpul nostru si incep sa toarca. Torsul e foarte relaxant si binedispune. Am putea spune ca aceasta este principala lor calitate si arma cu care ne tin subjugati.
8. Va respecta spatiul. Pisicile nu au nevoie de multa spatiu la dispozitie. Orice apartament sau camera e destul ca sa se simta in largul lor si sa nu va incurce. In plus pot trai toata viata in interior, fara sa sufere vreo depresie. Sunt usor de intretinut oriunde, oricand.
9. Prind soareci. Daca au de unde, atunci vor avea grija sa nu mai fiti deranjati de enervantele rozatoare, astfel va rasplatesc si ele pentru grija pe care le-o purtati. Si nu e atat de simplu sa stai atat de mult la panda si apoi sa mai si mananci dezgustatoarea creatura. Cei care locuiesc la casa cu siguranta s-au trezit cu soarecii pusi pe presul de la intrare, nu voiau sa va sperie, era doar cadoul lor si dorinta de a va arata ca isi fac datoria.
10. Sunt gratioase. Si arata mai sofisticat. Ochii lor topesc pe oricine. Blana mereu ingrijita e atragatoare, cere mangaiere si place ochiului. Mersul elegant e admirat de toata lumea. Trebuie sa recunoastem ca pisicile sunt extraordinare!
Si ar mai fi atatea de spus despre ele insa trebuie sa ne limitam la 10 motive pentru ca sa nu dezavantajam cainii, carora le va veni si lor randul sa loveasca�cu argumente.
Pisicile si puii lor
La finalul perioadei de gestatie, dupa noua saptamani, pisica devine agitata si incepe sa cerceteze imprejurimile in cautarea unui adapost potrivit - un loc linistit, intim si uscat. Pofta de mancare ii scade brusc si refuza hrana, ceea ce inseamna ca momentul nasterii este iminent - cel mai probabil timpul de asteptare fiind de cateva ore. Unele pisici dispar si se retrag intr-un loc launtric, refuzand cuibul pregatit dinanite de catre stapani si, preocupate fiind in totalitate de sarcina lor, se arata deranjate daca li se acorda prea multa atentie; altele nu reactioneaza in niciun fel daca sunt bagate in seama in timp ce se pregatesc sa nasca. Acest comportament diferentiat este strans legat de conditiile in care pisicile au fost crescute de catre stapanii lor, beneficiind de mai multa sau mai putina intimitate.
Nasterea propriu-zisa reprezinta un proces indelungat pentru majoritatea pisicilor. Puii in numar de aproximativ cinci, se nasc succesiv, la o diferenta de cca 30 de min. unul de altul, iar intreaga actiune va dura in jur de doua ore. In cazuri exceptionale, puii pot fi nascuti la o diferenta de 1 h sau de cateva minute. De regula, insa, durata medie este de 30 min, timp necesar si suficient pentru ca pisica sa poata avea grija de fiecare nou nascut in parte.
Ingrijirea fiecarui pui consta in trei faze principale: mai intai pisica rupe sacul amniotic, ceea ce ii permite puiului sa se desparta de pantecul mamei lui si sa patrunda in lumea reala. Urmeaza un tratament special, in timpul caruia mama curata nasul si gura noului nascut, altfel incapabil sa respire. Dupa ce se incheie aceasta faza cruciala, pisica taie cu dintii cordonul ombilical si il mananca, avand grija ca retezarea sa fie facuta la o distanta de 2-3 cm de buricul puiului. De asemenea, mananca placenta, ceea ce ii asigura continutul nutritional necesar pe tot parcursul nasterii. Dupa aceasta faza, isi linge puiul peste tot, ajutandu-l sa-si usuce blana, apoi se obihneste, pregatindu-se pentru urmatorul nou nascut. Daca se intampla sa oboseasca in timpul nasterii si nu mai este capabila sa se ocupe de ultimul pui sau chiar de ultimii doi, pisica ii abandoneaza si ii lasa sa moara. De regula, insa, pisicile sunt moase exceptionale si nu au nevoie de ajutorul oamenilor pentru a incheia cu succes tot acest proces.
Dupa ce isi revin din trauma, puii, care se nasc orbi si surzi, dar cu un ascutit simt al mirosului, incep sa scotoceasca in jur in cautarea unui sfarc. Fiecare pui se va hrani de la acelasi sfarc pana la intarcare, indentificandu-l de fiecare data dupa miros. Prima �masa� este de o importanta vitala, deoarece ii ajuta sa capete imunitate impotriva bolilor. Inainte de laptele propriu zis, pisicile produc un lapte mai subtire, numit colostru, foarte bogat in anticorpi, proteine si minerale si carui �productie� dureaza cateva zile.
Dupa ziua a patra a existentei lor, puii incep deja sa loveasca mameloanele pisicii cu labutele, stimuland curgerea laptelui. La sfarsitul primei saptamani ochii incep sa li se deschida, iar dupa prima luna se arata interesati de joaca. Culoarea ochilor, oricum ar deveni ea mai tarziu, este albastra pana la varsta de 3 luni. Dintii incep sa le apara dupa 9 luni.
La aproximativ 32 de zile de la nastere, puii pot consuma prima lor hrana solida, insa se intarca abia dupa 2 luni (la pisicile salbatice intarcarea are loc dupa 4 luni). Dupa trei luni pisica mama refuza sa-i mai alapteze, iar dupa alte 3 luni, puii devin total indepedenti, fiind capabili sa se hranesca singuri si chiar sa vaneze.
Pilotaj
Pentru multi dintre noi cabina pilotilor dintr-un avion de pasageri nu e altceva decat un loc unde se afla multe ceasuri si butoane. Pentru cei care piloteaza insa aeronava e un loc obisnuit de munca, pe care acest site vi-l explica astazi.
De cele mai multe ori, ati vazut-o doar in filme sau in treacat, ca pasageri, neavand nici o sansa sa intrati in zona rezervata doar celor care piloteaza aeronava. Dar de cate ori nu v-ati intrebat care e rolul fiecarui astfel de element si cum pot doi oameni sa stie ce face fiecare astfel de buton sau indicator? Libertatea va ofera acum raspunsurile la aceste intrebari. Doi dintre pilotii companiei aeriene romanesti Blue Air ne-au poftit in cabina aparatului lor de zbor, un Boeing 737, chiar inaintea unei curse spre Bruxelles pentru a ne prezenta succint 'locul lor de munca'. Comandant Bogdan Manoiu, 31 de ani, 4.400 de ore de zbor Secund Stefan Tivda, 27 de ani, 2.500 de ore de zbor.
Lumina ambientala
E folosita pe timp de noapte, in timpul anumitor manevre cand e necesara operarea mai multor comenzi sau cand pilotii servesc masa.
Casti
Sunt folosite pentru comunicatii cu controlorii de trafic aerian de la sol sau pentru comunicarea de informatii din timpul zborului catre pasageri.
Indicatoare parametri motoare
Dau informatii legate de presiunea uleiului, starea combustibilului sau a lichidului de racire, despre tot ce contribuie la buna functionare a motoarelor.
Pedale
Doua la numar, sunt carma avionului, dand o miscare stanga-dreapta in plan orizontal.
Manete control motoare
Controleaza turatia motoarelor si implicit viteza atinsa de avion, care poate ajunge la aproape 800 de kilometri pe ora.
Maneta tren aterizare
Actioneaza pozitia trenului de aterizare (rotilor), care in timpul zborului trebuie sa fie 'inchis', rotile fiind pliate imediat dupa decolare.
Panou comanda pilot automat
Dupa stabilizarea avionului la o anumita altitudine este cuplat pilotul automat care respecta intocmai coordonatele traseului. El e decuplat la aterizare sau in zone cu turbulente.
Altimetru
Indica altitudinea avionului, adica la ce distanta zboara fata de suprafata solului.
Checklist
Lista pe care sunt trecute o serie de elemente ce trebuie verificate de piloti de fiecare data inainte de decolare.
De cele mai multe ori, ati vazut-o doar in filme sau in treacat, ca pasageri, neavand nici o sansa sa intrati in zona rezervata doar celor care piloteaza aeronava. Dar de cate ori nu v-ati intrebat care e rolul fiecarui astfel de element si cum pot doi oameni sa stie ce face fiecare astfel de buton sau indicator? Libertatea va ofera acum raspunsurile la aceste intrebari. Doi dintre pilotii companiei aeriene romanesti Blue Air ne-au poftit in cabina aparatului lor de zbor, un Boeing 737, chiar inaintea unei curse spre Bruxelles pentru a ne prezenta succint 'locul lor de munca'. Comandant Bogdan Manoiu, 31 de ani, 4.400 de ore de zbor Secund Stefan Tivda, 27 de ani, 2.500 de ore de zbor.
Lumina ambientala
E folosita pe timp de noapte, in timpul anumitor manevre cand e necesara operarea mai multor comenzi sau cand pilotii servesc masa.
Casti
Sunt folosite pentru comunicatii cu controlorii de trafic aerian de la sol sau pentru comunicarea de informatii din timpul zborului catre pasageri.
Indicatoare parametri motoare
Dau informatii legate de presiunea uleiului, starea combustibilului sau a lichidului de racire, despre tot ce contribuie la buna functionare a motoarelor.
Pedale
Doua la numar, sunt carma avionului, dand o miscare stanga-dreapta in plan orizontal.
Manete control motoare
Controleaza turatia motoarelor si implicit viteza atinsa de avion, care poate ajunge la aproape 800 de kilometri pe ora.
Maneta tren aterizare
Actioneaza pozitia trenului de aterizare (rotilor), care in timpul zborului trebuie sa fie 'inchis', rotile fiind pliate imediat dupa decolare.
Panou comanda pilot automat
Dupa stabilizarea avionului la o anumita altitudine este cuplat pilotul automat care respecta intocmai coordonatele traseului. El e decuplat la aterizare sau in zone cu turbulente.
Altimetru
Indica altitudinea avionului, adica la ce distanta zboara fata de suprafata solului.
Checklist
Lista pe care sunt trecute o serie de elemente ce trebuie verificate de piloti de fiecare data inainte de decolare.
Pariuri Sportive
Cum sa castigi din pariuri sportive. Tot timpul!
Nu este o schema piramidala, nu este escrocherie. Daca te multumesti cu un profit minimal dar constant, fara riscuri, poti obtine bani din diferentele de cotare ale caselor de pariuri.
in trezoreriile bancilor sau in fondurile de hedging, departamentul de arbitraj urmareste cotatia aceluiasi titlu de valoare pe cel putin doua piete diferite care il coteaza, Cand apar diferente de pret, arbitrajorul il cumpara pe cel mai ieftin si il vinde pe piata pe care este mai scump. O strategie similara o au asiguratorii sau dealerii care acopera simultan riscuri care se exclud reciproc. Asta include cumpararea de optiuni call sau put, contracte care garanteaza cumpararea respectiv vanzarea unui titlu la un pret fix, in momentul decis de detinator. Atunci cand rezultatul este limitarea pierderilor, vorbim doar de hedging. Daca strategia are profit garantat, este deja arbitraj. Apropo, "baietii destepti din energie" fac ceva asemanator - cumpara ieftin suplusul si acopera scump deficitele de curent - daca s-ar limita la arbitraj, tot ar face profituri maricele. Practic, banii vin din asimetria de informatie. Adica din ce stii tu si altii nu stiu.
Ce fac insa traderii cand sunt concediati in pachete de cate 10.000? Unii se apuca de pariuri. Prudent, sistematic, decisiv, asa cum au invatat la banca. Arbitrajul pe pariuri sportive este unul dintre hobby-urile profitabile si relativ raspandite in tarile anglo-saxone. Ce inseamna asta: pariezi la doua case cu cote diferite in asa fel incat castigul de la oricare sa fie putin mai mare decat costul total pentru amandoua, deci sigur. Casele de pariuri aproape ca tolereaza starea de fapt, pentru ca pierderile teoretice sunt intr-o marja acceptabila. Singura limitare: cand piata se aglomereaza, profiturile se impart la din ce in ce mai multi arbitrajori.
Ok, metoda:
1. Alege cel putin doua case de pariuri diferite, cu evenimente similare (cu doar doua variante - victorie sau infrangere) si la care sa poti plasa pariurile rapid si usor.
2. Urmaerste diferentele de cotatie. Cu cat sunt mai mari, cu atat sunt sanse pentru un pariu mai profitabil. Oportunitatile sunt rare. Fie ai mult timp si rabdare, fie iti gasesti o aplicatie software care sa te ajute.
3. Stabileste daca un eveniment se califica pentru arbitraj, adica asigura un profit minim rezonabil, sa zicem 1%, pentru oricare din variante.
4. Plaseaza pariurile la cele doua case in cote proportionale, asa cum ti-a rezultat din calcule.
5. Ia banii, mergi cu profitul la bere.
Cum faci calculele:
1. Aduna cotele de castig a doi adversari, pentru acelasi eveniment, de la doua case diferite.
2. Calculeaza ponderea fiecarei cote in total.
3. Din 100%, scade ponderea unei cote si vei afla cat din suma totala trebuie sa mizezi pe ea. De exemplu, daca ai o cota 1,5 si una 3,5 - totalul este de 5, prima reprezinta 30%, deci trebuie sa pariezi pe ea 70% din bani. A doua reprezinta 70%, deci trebuie sa ii aloci restul de 30% din bani.
4. Fa simularile. Daca in orice scenariu iesi pe plus, poti paria. Daca e pe minus, mai cauta..
La ce trebuie sa ai grija:
1. Scade eventualul comision al casei si impozitele, vezi daca pariul ramane profitabil.
2. Ia in calcul daca exista limitari la suma castigata sau posibilitatea anularii pariului. Citeste toate regulile caselor de pariuri.
3. Ai grija sa plasezi pariurile simultan, pentru a nu interveni modificari de cota.
4. Nu te grabi. Vezi exact pe ce ai pariat banii.
5. Nu amesteca arbitrajul cu pariurile obisnuite. Exista metode de alocare proportionala sau de distributie a sumelor pe mai mult de doua evenimente, pe care le vei invata in timp si in cazul carora iti vei putea folosi experienta de parior 'traditional'.
BAFTA!
Nu este o schema piramidala, nu este escrocherie. Daca te multumesti cu un profit minimal dar constant, fara riscuri, poti obtine bani din diferentele de cotare ale caselor de pariuri.
in trezoreriile bancilor sau in fondurile de hedging, departamentul de arbitraj urmareste cotatia aceluiasi titlu de valoare pe cel putin doua piete diferite care il coteaza, Cand apar diferente de pret, arbitrajorul il cumpara pe cel mai ieftin si il vinde pe piata pe care este mai scump. O strategie similara o au asiguratorii sau dealerii care acopera simultan riscuri care se exclud reciproc. Asta include cumpararea de optiuni call sau put, contracte care garanteaza cumpararea respectiv vanzarea unui titlu la un pret fix, in momentul decis de detinator. Atunci cand rezultatul este limitarea pierderilor, vorbim doar de hedging. Daca strategia are profit garantat, este deja arbitraj. Apropo, "baietii destepti din energie" fac ceva asemanator - cumpara ieftin suplusul si acopera scump deficitele de curent - daca s-ar limita la arbitraj, tot ar face profituri maricele. Practic, banii vin din asimetria de informatie. Adica din ce stii tu si altii nu stiu.
Ce fac insa traderii cand sunt concediati in pachete de cate 10.000? Unii se apuca de pariuri. Prudent, sistematic, decisiv, asa cum au invatat la banca. Arbitrajul pe pariuri sportive este unul dintre hobby-urile profitabile si relativ raspandite in tarile anglo-saxone. Ce inseamna asta: pariezi la doua case cu cote diferite in asa fel incat castigul de la oricare sa fie putin mai mare decat costul total pentru amandoua, deci sigur. Casele de pariuri aproape ca tolereaza starea de fapt, pentru ca pierderile teoretice sunt intr-o marja acceptabila. Singura limitare: cand piata se aglomereaza, profiturile se impart la din ce in ce mai multi arbitrajori.
Ok, metoda:
1. Alege cel putin doua case de pariuri diferite, cu evenimente similare (cu doar doua variante - victorie sau infrangere) si la care sa poti plasa pariurile rapid si usor.
2. Urmaerste diferentele de cotatie. Cu cat sunt mai mari, cu atat sunt sanse pentru un pariu mai profitabil. Oportunitatile sunt rare. Fie ai mult timp si rabdare, fie iti gasesti o aplicatie software care sa te ajute.
3. Stabileste daca un eveniment se califica pentru arbitraj, adica asigura un profit minim rezonabil, sa zicem 1%, pentru oricare din variante.
4. Plaseaza pariurile la cele doua case in cote proportionale, asa cum ti-a rezultat din calcule.
5. Ia banii, mergi cu profitul la bere.
Cum faci calculele:
1. Aduna cotele de castig a doi adversari, pentru acelasi eveniment, de la doua case diferite.
2. Calculeaza ponderea fiecarei cote in total.
3. Din 100%, scade ponderea unei cote si vei afla cat din suma totala trebuie sa mizezi pe ea. De exemplu, daca ai o cota 1,5 si una 3,5 - totalul este de 5, prima reprezinta 30%, deci trebuie sa pariezi pe ea 70% din bani. A doua reprezinta 70%, deci trebuie sa ii aloci restul de 30% din bani.
4. Fa simularile. Daca in orice scenariu iesi pe plus, poti paria. Daca e pe minus, mai cauta..
La ce trebuie sa ai grija:
1. Scade eventualul comision al casei si impozitele, vezi daca pariul ramane profitabil.
2. Ia in calcul daca exista limitari la suma castigata sau posibilitatea anularii pariului. Citeste toate regulile caselor de pariuri.
3. Ai grija sa plasezi pariurile simultan, pentru a nu interveni modificari de cota.
4. Nu te grabi. Vezi exact pe ce ai pariat banii.
5. Nu amesteca arbitrajul cu pariurile obisnuite. Exista metode de alocare proportionala sau de distributie a sumelor pe mai mult de doua evenimente, pe care le vei invata in timp si in cazul carora iti vei putea folosi experienta de parior 'traditional'.
BAFTA!
Internet ABC site in 5 pasi
Site-ul Tau in 5 pasi
O multime de siteuri va spun ca este atat de usor sa va creati singure siteul firmei, ca mai-mai oamenilor le si vine a crede asa ceva. Ce nu se precizeaza in articolele despre �cum sa iti faci singura un site web pentru firma ta�, este ca siteurile nu cresc in copaci si nici nu raman spanzurate acolo. Te-ai intrebat desigur de multe ori �cum sa fac sa am si eu un site web pentru firma mea?�. acest site o sa iti spuna cum; nu este atat de usor pe cat spun unii, insa nici imposibil. Pentru a avea un site online ai nevoie de trei lucruri: un nume de domeniu web, servicii de gazduire web si siteul in sine.
Ce este un nume de domeniu?
Un nume de domeniu este ceea ce scrie utilizatorul in browser: de exemplu, www.inregistrare-domenii.ro este un nume de domeniu. Numele de domeniu se inregistreaza pe perioada determinata (1, 2, pana la 10 ani) sau pe perioada nedeterminata, cum sunt in prezent domeniile .ro Indicat este ca siteul tau sa spuna din nume ce anume ofera sau sa fie usor de tinut minte daca este vorba de un portal cu informatii. De aceea trebuie sa apelezi la o firma care furnizeaza servicii de inregistrare domenii web.
Gazduire web pentru siteul tau
Siteurile nu stau in aer, ci pe niste calculatoare superperformante numite servere. Cand tu accesezi www.unsiteoarecare.ro, serverul pe care gazduit siteul raspunde interogarilor tale si iti furnizeaza exact informatia pe care o doresti cand apesi pe un link.
Practic, serverul iti da acces la informatiile respective dintr-un fisier care apartine de site. Serviciile de gazduire web au plata prin abonament, si functie de necesitatile tale poti opta pentru abonamente trimestriale, bianuale sau anuale.
Atentie: Fugi de ofertele ieftine care iti dau foarte multe resurse la preturi foarte mici. Acest lucrul inseamna ca, pentru a-si putea acoperi cheltiuelile, cei care iti fac aceste "super-oferte" trebuie sa "inghesuie" foarte multe siteuri pe un server.
De asemeni, nu te lasa pacalita de resurse "nelimitate". Aminteste-ti ce spunea Einsetein: "Pe lumea asta, doar trei lucruri sunt nelimitate: spatiul, timpul si prostia omeneasca!". In timp, aceaste politici de overselling iti vor crea multe neplaceri daca ai facut greseala sa te lasi atrasa de preturi mici: siteul tau se va incarca foarte greu sau chiar deloc (resursele unui server se impart intre toate siteurile gazduite pe el), vei primi emailuri cu foarte mare intarziere sau chiar le poti pierde definitiv.
Iar daca pierzi vizitatori si emailuri este normal ca vei pierde bani.
Concluzie: nu te zgarci la serviciile de gazduire web, pentru ca in timp iti vei da seama ca nu e o economie, ci acest lucru inseamna pierderi pentru firma ta!
Servicii de design web
Pentru ca siteul tau sa arate profesionist, trebuie conceput si realizat incat sa iti acopere nevoile actuale si cele din viitorul apropiat (in general un site are o durata de viata intre 1 si 4-5 ani, in functie de profilul lui). Daca meseria ta nu este de webdesigner profesionist, uita sfaturile care te invata sa iti faci singura siteul, pentru ca siteul este imaginea firmei tale pe internet si nu iti poti permite ca acesta sa arate oricum. Iar tu, fiind incepator, nu ai cum sa reusesti extrem de repede sa il faci sa arate profi. De aceea este preferabil sa apelezi la specialisti in servicii de web design, pentru ca nu o fi facand haina pe om, insa siteul spune de multe ori cine este firma din spatele lui. Pentru a avea un real success, imaginea site-ului tau este esentiala. Constructia si designul siteului nu sunt aspecte neglijabile. Este nevoie de bun-gust, de stil, de atentie maxima la detaliu. Totusi, un design de ultima generatie nu poate s� garanteze succesul unui site Web. Insa un design sters, fara personalitate, comun si neinteresat poate aduce esecul. Continutul coerent si la obiect, fara greseli de ortografie sau exprimare, asociat unui design de impact, dar nu suparator, pot concura la succesul unei pagini Web. O alta conditie de baza este functionalitatea.
Functionalitatea siteului web
Functionabilitatea sitului este una dintre cheile realizarii de tranzactii prin intemediul internetului, tranzactii care sa iti aduca profit. Pentru ca vizitatorul este, prin natura sa, unul grabit. Factorul timp da verdictul. Daca pentru a ajunge la produsul cautat internautul "se rataceste" intr-un noian de pagini intermediare, l-ai pierdut deja. Pur si simplu l-ati facut "cadou" urmatorului magazin online sau altui furnizor de servicii de pe acelasi segment de piata cu tine care ii va oferi accesul la produs dorit rapid. Iar concurenta este doar la un "click" distanta...
Cum se promoveaza un site web
Cand nu ai bugete considerabile la dispozitie pentru promovarea online a afacerii tale in spatiul virtual, cel mai bine este sa iti promovezi siteul prin motoarele de cautare. Pentru acest lucru este nevoie sa apelezi la o firma sau persoana calificata care iti poate oferi servicii de optimizare web. Cum optimizarea web nu este un timbru care se lipeste pe siteul tau construit deja, optimizarea unui site se face concomitent cu realizarea paginii tale de web. Gandeste-te cum ai ajuns aici. Cel mai probabil, dintr-un motor de cautare pentru ca ai folosit google si ai vrut sa afli mai multe informatii depre un subiect. Nu-i asa ca ti-ar placea sa ai un site in care vizitatorii sa fie interesati de ceea ce poti oferi tu si sa te gaseasca folosind un motor de cautare? Daca da, ai inteles atunci de de siteul tau are nevoie de optimizari. In nici un caz nu te apuca sa trimiti oferte persoanelor sau firmelor pe care le gasesti pe net ori prin forumuri postand anunturi publictare fara acordul administratorilor. In afara de faptul ca incalci legea, spamul este privit drept concurente neleala si o sa dai impresia ca esti disperata sa ai clienti. Chiar daca este asa, retine ca nimanui nu ii place sa faca afaceri cu oameni incorecti.
O multime de siteuri va spun ca este atat de usor sa va creati singure siteul firmei, ca mai-mai oamenilor le si vine a crede asa ceva. Ce nu se precizeaza in articolele despre �cum sa iti faci singura un site web pentru firma ta�, este ca siteurile nu cresc in copaci si nici nu raman spanzurate acolo. Te-ai intrebat desigur de multe ori �cum sa fac sa am si eu un site web pentru firma mea?�. acest site o sa iti spuna cum; nu este atat de usor pe cat spun unii, insa nici imposibil. Pentru a avea un site online ai nevoie de trei lucruri: un nume de domeniu web, servicii de gazduire web si siteul in sine.
Ce este un nume de domeniu?
Un nume de domeniu este ceea ce scrie utilizatorul in browser: de exemplu, www.inregistrare-domenii.ro este un nume de domeniu. Numele de domeniu se inregistreaza pe perioada determinata (1, 2, pana la 10 ani) sau pe perioada nedeterminata, cum sunt in prezent domeniile .ro Indicat este ca siteul tau sa spuna din nume ce anume ofera sau sa fie usor de tinut minte daca este vorba de un portal cu informatii. De aceea trebuie sa apelezi la o firma care furnizeaza servicii de inregistrare domenii web.
Gazduire web pentru siteul tau
Siteurile nu stau in aer, ci pe niste calculatoare superperformante numite servere. Cand tu accesezi www.unsiteoarecare.ro, serverul pe care gazduit siteul raspunde interogarilor tale si iti furnizeaza exact informatia pe care o doresti cand apesi pe un link.
Practic, serverul iti da acces la informatiile respective dintr-un fisier care apartine de site. Serviciile de gazduire web au plata prin abonament, si functie de necesitatile tale poti opta pentru abonamente trimestriale, bianuale sau anuale.
Atentie: Fugi de ofertele ieftine care iti dau foarte multe resurse la preturi foarte mici. Acest lucrul inseamna ca, pentru a-si putea acoperi cheltiuelile, cei care iti fac aceste "super-oferte" trebuie sa "inghesuie" foarte multe siteuri pe un server.
De asemeni, nu te lasa pacalita de resurse "nelimitate". Aminteste-ti ce spunea Einsetein: "Pe lumea asta, doar trei lucruri sunt nelimitate: spatiul, timpul si prostia omeneasca!". In timp, aceaste politici de overselling iti vor crea multe neplaceri daca ai facut greseala sa te lasi atrasa de preturi mici: siteul tau se va incarca foarte greu sau chiar deloc (resursele unui server se impart intre toate siteurile gazduite pe el), vei primi emailuri cu foarte mare intarziere sau chiar le poti pierde definitiv.
Iar daca pierzi vizitatori si emailuri este normal ca vei pierde bani.
Concluzie: nu te zgarci la serviciile de gazduire web, pentru ca in timp iti vei da seama ca nu e o economie, ci acest lucru inseamna pierderi pentru firma ta!
Servicii de design web
Pentru ca siteul tau sa arate profesionist, trebuie conceput si realizat incat sa iti acopere nevoile actuale si cele din viitorul apropiat (in general un site are o durata de viata intre 1 si 4-5 ani, in functie de profilul lui). Daca meseria ta nu este de webdesigner profesionist, uita sfaturile care te invata sa iti faci singura siteul, pentru ca siteul este imaginea firmei tale pe internet si nu iti poti permite ca acesta sa arate oricum. Iar tu, fiind incepator, nu ai cum sa reusesti extrem de repede sa il faci sa arate profi. De aceea este preferabil sa apelezi la specialisti in servicii de web design, pentru ca nu o fi facand haina pe om, insa siteul spune de multe ori cine este firma din spatele lui. Pentru a avea un real success, imaginea site-ului tau este esentiala. Constructia si designul siteului nu sunt aspecte neglijabile. Este nevoie de bun-gust, de stil, de atentie maxima la detaliu. Totusi, un design de ultima generatie nu poate s� garanteze succesul unui site Web. Insa un design sters, fara personalitate, comun si neinteresat poate aduce esecul. Continutul coerent si la obiect, fara greseli de ortografie sau exprimare, asociat unui design de impact, dar nu suparator, pot concura la succesul unei pagini Web. O alta conditie de baza este functionalitatea.
Functionalitatea siteului web
Functionabilitatea sitului este una dintre cheile realizarii de tranzactii prin intemediul internetului, tranzactii care sa iti aduca profit. Pentru ca vizitatorul este, prin natura sa, unul grabit. Factorul timp da verdictul. Daca pentru a ajunge la produsul cautat internautul "se rataceste" intr-un noian de pagini intermediare, l-ai pierdut deja. Pur si simplu l-ati facut "cadou" urmatorului magazin online sau altui furnizor de servicii de pe acelasi segment de piata cu tine care ii va oferi accesul la produs dorit rapid. Iar concurenta este doar la un "click" distanta...
Cum se promoveaza un site web
Cand nu ai bugete considerabile la dispozitie pentru promovarea online a afacerii tale in spatiul virtual, cel mai bine este sa iti promovezi siteul prin motoarele de cautare. Pentru acest lucru este nevoie sa apelezi la o firma sau persoana calificata care iti poate oferi servicii de optimizare web. Cum optimizarea web nu este un timbru care se lipeste pe siteul tau construit deja, optimizarea unui site se face concomitent cu realizarea paginii tale de web. Gandeste-te cum ai ajuns aici. Cel mai probabil, dintr-un motor de cautare pentru ca ai folosit google si ai vrut sa afli mai multe informatii depre un subiect. Nu-i asa ca ti-ar placea sa ai un site in care vizitatorii sa fie interesati de ceea ce poti oferi tu si sa te gaseasca folosind un motor de cautare? Daca da, ai inteles atunci de de siteul tau are nevoie de optimizari. In nici un caz nu te apuca sa trimiti oferte persoanelor sau firmelor pe care le gasesti pe net ori prin forumuri postand anunturi publictare fara acordul administratorilor. In afara de faptul ca incalci legea, spamul este privit drept concurente neleala si o sa dai impresia ca esti disperata sa ai clienti. Chiar daca este asa, retine ca nimanui nu ii place sa faca afaceri cu oameni incorecti.
Forex
Piata Valutara
Totul despre Forex
Piata valutara sau ForEx (prescurtat de la foreign exchange market) este o piata a tranzactiilor de vanzare-cumparare a valutelor. Dupa volumul de tranzactii este cea mai mare piata internationala. Lichiditatea in aceasta piata depaseste cu mult valoarea de un trilion de $ - de 30 de ori mai mare decat volumul total al pietei bursiere din SUA. Piata valutara internationala constituie un sistem complex interbancar, prin care se tranzactioneaza sume mari de bani, de catre actorii din piata, la o rata de schimb stabilita la o anumita data, intr-un anumit moment, in scopul schimbarii (convertirii) unor valute contra altora. Piata s-a format in anii '70, cand comertul international a trecut de la sistemul de cursuri fixe la sistemul de cursuri flotante. Forex-ul nu are o locatie fizica sau un punct central precum celelalte pietii financiare dar opereaza cu banci, corporatii si persoane fizice pe intreg globul 24 ore din 24, mai putin in weekend.
Valutele si cotatiile acestora
Cursul (de schimb), cotatia, sau pretul valutelor este determinat de catre piata, prin raportul dintre cererea si oferta de valuta a unei tari. Cotatia reflecta acea cantitate (volum) de valuta nationala, care trebuie platita pentru o unitate de valuta straina (cotatie directa), ori invers - cantitatea (volumul) de valuta straina, care trebuie platita pentru o unitate de moneda nationala (cotatie inversa). Valuta al carei pret poate fi exprimat in cateva unitati ale altei valute, se numeste valuta de baza. Valuta de rezerva este dolarul american, din aceste considerente in majoritatea cotatiilor aceasta este valuta de baza. Marii participanti pe piata "ofera" cursurile, la vanzare cat si la cumparare; astfel cotatia capata un sens valoric dublu. in ex - 1.5020 - 1.5025, la cotatia din stanga puteti vinde valuta de baza (bancii/brokerului), la cea din dreapta - puteti cumpara. Pretul la care banca este gata sa cumpere valuta se numeste Bid, iar cel la care este gata sa vanda - Ask (sau offer). Diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare se numeste spread si constituie comisionul celui care a anuntat (oferit) cotatia. Modificarea minima posibila a cotatiei unei valuta poarta denumirea de punct (point, pip). Diferitele valute se coteaza la rate diferite; La majoritatea valutelor un punct este egal cu o zece miime; la yenul japonez - o sutime. De obicei spread-ul constituie intre 5 si 15 puncte.
Codurile valutelor
Pentru fiecare valuta exista o simbolizare standard, recunoscuta in lumea intreaga si aprobata prin standardele de conformitate ISO. Simbolurile sunt alcatuite din trei litere, primele doua simbolizand tara, iar a treia denumirea valutei. De ex. dolarul SUA, conform standardelor de clasificare, se noteaza USD, unde US inseamna United States, iar D este prima litera din denumirea valutei.
Coduri valute:
USD - dolarul american
EUR - euro (EUropean Rothschild)
JPY - yenul japonez
GBP - lira sterlina
CHF - francul elvetian
CAD - dolarul canadian
AUD - dolarul australian
NZD - dolarul neozeelandez
in fine, o cotatie arata astfel: USD/CHF 1.1980/1.1985. Aceasta cotatie ne arata ca putem vinde un dolar SUA pe 1.1980 franci elvetieni sau putem cumpara un dolar SUA contra 1.1985 franci elvetieni.
Formarea cursul valutar
Datorita globalizarii pietelor internationale de capital, cursul fiecarei valute este efectiv unic in toata lumea, in orice clipa, si se formeaza in baza cotatiei curente, propusa de catre actorii majori de pe piata. Schimbarile graduale, frecvente, ale cursului valutar se datoreaza faptului ca marii actori, in baza factorilor pietei sau a intereselor proprii, incep sa creasca sau sa scada preturile/cotatiile. Factorii de baza care conduc la formarea cursului pot fi:
schimbarea indicatorilor economici ai unei tari;
evenimentele politice importante, in tara si peste hotare;
efectuarea operatiilor de vanzare/cumparare a valutei in volume mari;
evenimentele importante pe alte piete de capital;
schimbarea deciziilor (pe baza analitica) vis-a-vis de cursul valutar de catre majoritatea participiantilor pe piata;
zvonurile pe piata sau schimbarea in �psihologia pietei�.
Perechile de valute cele mai tranzactionate pe piata valutara internationala sunt:
EUR/USD numita si "Euro"
GBP/JPY numita si "Geppy"
GBP/USD numita si "Cable"
NZD/USD numita si "Kiwi"
USD/CAD numita si "Loonie"
USD/JPY numita si "Gopher"
AUD/USD numita si "Aussie"
Cine tranzactioneaza valute si de ce?
Volumul zilnic pe piata valutara provine din doua surse:
Comert exterior (5%). Companiile cumpara si vand produse din/in strainatate si convertesc profiturile obtinute din comertul exterior in moneda proprie.
Speculatie pentru profit (95%).
Majoritatea speculatorilor se concentreaza pe cele mai tranzactionate/lichide perechi valutare, numite �The majors� - majore. Astazi, mai mult de 85% din tranzactiile zilnice implica tranzactionarea valutelor majore, care includ US Dollar, Japanese Yen, Euro, British Pound, Swiss Franc, Canadian Dollar si Australian Dollar.
Piata FX este cea mai tranzactionata piata mondiala, cu tranzactii 24 de ore pe zi
Cu un volum de tranzactionare mediu zilnic de peste 3,2 miliarde dolari, piata forex este cea mai tranzactionata piata din lume. Deschisa 24 de ore din 24, pe piata FOREX tranzactiile incep in fiecare zi la Sidney si se muta in jurul globului in functie de inceperea zilelor financiare in fiecare centru, intai la Tokyo, apoi Londra si New York.
Spre deosebire de alte piete financiare, investitorii (speculatorii Forex) pot raspunde fluctuatiilor valutare cauzate de evenimente economice, sociale si politice, oricand ar aparea � zi sau noapte.
Totul despre Forex
Piata valutara sau ForEx (prescurtat de la foreign exchange market) este o piata a tranzactiilor de vanzare-cumparare a valutelor. Dupa volumul de tranzactii este cea mai mare piata internationala. Lichiditatea in aceasta piata depaseste cu mult valoarea de un trilion de $ - de 30 de ori mai mare decat volumul total al pietei bursiere din SUA. Piata valutara internationala constituie un sistem complex interbancar, prin care se tranzactioneaza sume mari de bani, de catre actorii din piata, la o rata de schimb stabilita la o anumita data, intr-un anumit moment, in scopul schimbarii (convertirii) unor valute contra altora. Piata s-a format in anii '70, cand comertul international a trecut de la sistemul de cursuri fixe la sistemul de cursuri flotante. Forex-ul nu are o locatie fizica sau un punct central precum celelalte pietii financiare dar opereaza cu banci, corporatii si persoane fizice pe intreg globul 24 ore din 24, mai putin in weekend.
Valutele si cotatiile acestora
Cursul (de schimb), cotatia, sau pretul valutelor este determinat de catre piata, prin raportul dintre cererea si oferta de valuta a unei tari. Cotatia reflecta acea cantitate (volum) de valuta nationala, care trebuie platita pentru o unitate de valuta straina (cotatie directa), ori invers - cantitatea (volumul) de valuta straina, care trebuie platita pentru o unitate de moneda nationala (cotatie inversa). Valuta al carei pret poate fi exprimat in cateva unitati ale altei valute, se numeste valuta de baza. Valuta de rezerva este dolarul american, din aceste considerente in majoritatea cotatiilor aceasta este valuta de baza. Marii participanti pe piata "ofera" cursurile, la vanzare cat si la cumparare; astfel cotatia capata un sens valoric dublu. in ex - 1.5020 - 1.5025, la cotatia din stanga puteti vinde valuta de baza (bancii/brokerului), la cea din dreapta - puteti cumpara. Pretul la care banca este gata sa cumpere valuta se numeste Bid, iar cel la care este gata sa vanda - Ask (sau offer). Diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare se numeste spread si constituie comisionul celui care a anuntat (oferit) cotatia. Modificarea minima posibila a cotatiei unei valuta poarta denumirea de punct (point, pip). Diferitele valute se coteaza la rate diferite; La majoritatea valutelor un punct este egal cu o zece miime; la yenul japonez - o sutime. De obicei spread-ul constituie intre 5 si 15 puncte.
Codurile valutelor
Pentru fiecare valuta exista o simbolizare standard, recunoscuta in lumea intreaga si aprobata prin standardele de conformitate ISO. Simbolurile sunt alcatuite din trei litere, primele doua simbolizand tara, iar a treia denumirea valutei. De ex. dolarul SUA, conform standardelor de clasificare, se noteaza USD, unde US inseamna United States, iar D este prima litera din denumirea valutei.
Coduri valute:
USD - dolarul american
EUR - euro (EUropean Rothschild)
JPY - yenul japonez
GBP - lira sterlina
CHF - francul elvetian
CAD - dolarul canadian
AUD - dolarul australian
NZD - dolarul neozeelandez
in fine, o cotatie arata astfel: USD/CHF 1.1980/1.1985. Aceasta cotatie ne arata ca putem vinde un dolar SUA pe 1.1980 franci elvetieni sau putem cumpara un dolar SUA contra 1.1985 franci elvetieni.
Formarea cursul valutar
Datorita globalizarii pietelor internationale de capital, cursul fiecarei valute este efectiv unic in toata lumea, in orice clipa, si se formeaza in baza cotatiei curente, propusa de catre actorii majori de pe piata. Schimbarile graduale, frecvente, ale cursului valutar se datoreaza faptului ca marii actori, in baza factorilor pietei sau a intereselor proprii, incep sa creasca sau sa scada preturile/cotatiile. Factorii de baza care conduc la formarea cursului pot fi:
schimbarea indicatorilor economici ai unei tari;
evenimentele politice importante, in tara si peste hotare;
efectuarea operatiilor de vanzare/cumparare a valutei in volume mari;
evenimentele importante pe alte piete de capital;
schimbarea deciziilor (pe baza analitica) vis-a-vis de cursul valutar de catre majoritatea participiantilor pe piata;
zvonurile pe piata sau schimbarea in �psihologia pietei�.
Perechile de valute cele mai tranzactionate pe piata valutara internationala sunt:
EUR/USD numita si "Euro"
GBP/JPY numita si "Geppy"
GBP/USD numita si "Cable"
NZD/USD numita si "Kiwi"
USD/CAD numita si "Loonie"
USD/JPY numita si "Gopher"
AUD/USD numita si "Aussie"
Cine tranzactioneaza valute si de ce?
Volumul zilnic pe piata valutara provine din doua surse:
Comert exterior (5%). Companiile cumpara si vand produse din/in strainatate si convertesc profiturile obtinute din comertul exterior in moneda proprie.
Speculatie pentru profit (95%).
Majoritatea speculatorilor se concentreaza pe cele mai tranzactionate/lichide perechi valutare, numite �The majors� - majore. Astazi, mai mult de 85% din tranzactiile zilnice implica tranzactionarea valutelor majore, care includ US Dollar, Japanese Yen, Euro, British Pound, Swiss Franc, Canadian Dollar si Australian Dollar.
Piata FX este cea mai tranzactionata piata mondiala, cu tranzactii 24 de ore pe zi
Cu un volum de tranzactionare mediu zilnic de peste 3,2 miliarde dolari, piata forex este cea mai tranzactionata piata din lume. Deschisa 24 de ore din 24, pe piata FOREX tranzactiile incep in fiecare zi la Sidney si se muta in jurul globului in functie de inceperea zilelor financiare in fiecare centru, intai la Tokyo, apoi Londra si New York.
Spre deosebire de alte piete financiare, investitorii (speculatorii Forex) pot raspunde fluctuatiilor valutare cauzate de evenimente economice, sociale si politice, oricand ar aparea � zi sau noapte.
Fitoterapie
Trifoiul alb in fitoterapie
De la trifoiul alb se utilizeaza inflorescentele globuloase recoltate doar de la speciile spontane care cresc in zonele nepoluate. Din acestea, dupa uscare, se prepara un ceai cu valoare alimentara sau terapeutica. in fitoterapie, trifoiul alb are o utilizare limitata. Se foloseste in raceala, gripa si leucoree, sub forma de infuzia (1 lingura de flori la o cana cu apa), administrandu-se cate 2-3 ceaiuri pe zi. Trifoiul alb poate intra in compozitia unor mixturi de plante care se folosesc in tratamentul bronstei sau a reumatismului, contribuind la sporirea efectului plantelor din amestec. in tratamentele naturiste, in locul trifoiului alb, se poate folosi specia inrudita cu flori galbene, numita trifoias, care prezinta in plus proprietati diuretice si antidiareice.
Trifoiul rosu in fitoterapie
rifoiul rosu este utilizat inca din vechime in medicina traditionala. Considerata pana nu de mult, o planta fitoterapeutica empirica, in urma cercetarilor efectuate, s-a descoperit ca virtutile cunoscute inca din vechime in medicina populara, sunt fundamente, astfel incat aceasta planta, a iesit din conul de umbra in care se afla in ultimele decenii. in scopuri oficinale, se utilizeaza doar florile de trifoi rosu, care se recolteaza exclusiv din flora spontana, din zonele nepoluate. Din materialul uscat, se pregatesc diferite preparate terapeutice. Conditionarea uscarea si pastrarea capitulelor de trifoi trebuie sa fie corespunzatoare, caci daca au loc fenomene fermentative, in produs se acumuleaza compusi care pot cauza hemoragii interne.
PROPRIETatI, RECOMANDaRI
Compusii activi din flori, exercita asupra organismului uman, efecte antivirale, secretolitice, progesteronice, emenagoge si estrogenice. Datorita acestor proprietati, extractele de trifoi rosu, se utilizeaza in tusea uscata, in gripa, in herpes, in acnee, in seboree, in prostatite, in hiperfoliculinemie precum si in menopauza. Totodata, trifoiul rosu stimuleaza aparitia fluxului menstrual intarziat, intensifica debitul menstrelor in caz de hipomenoree si regleaza ciclurile menstruale dezordonate. Deoarece prezinta un efect antispastic si calmant asupra aparatului genital feminin, aceste flori se indica in dismenoree.
Trifoiul rosu este folosit in boala canceroasa, atat ca preventiv (in cazul persoanele cu risc ereditar), cat si in tratamentele propriu-zise, ca adjuvant. Ca preventiv, este recomandat femeilor la care in familie s-au semnalat cazuri de cancer mamar, iar in tratamente se foloseste in cazul cancerului genital (ovarian, uterin, testicular). Extern se utilizeaza in tratamentul cancerului faringian si laringian (gargara), al celui rectal si al colonului (clisme), precum si in cancerul vaginal (irigatii).
Irigatiile vaginale cu extracte pe baza de trifoi rosu mai sunt indicate in vaginita si in inflamatiile uterului (metroanexite).
Pentru femeile aflate la menopauza, trifoiul rosu se dovedeste favorabil, reducand tulburarile fiziologice si nervoase caracteristice. Totodata, planta exercita o actiune antiosteoporotica, intrand in lista suplimentelor naturale indicate femeilor trecute de 50 de ani. Prezenta unor substante (acid, salicilic, fenoli, glicozizi), imprima preparatelor pe baza de trifoi rosu, o actiune calmanta (analgezica) si antiinflamatoare asupra articulatiilor, planta fiind recomandata in ameliorarea bolii reumatice, a gutei si a spondilitei.
Trifoiul rosu mai prezinta proprietati diuretice si antidiareice. Florile de trifoi exercita actiune emolienta si cicatrizanta asupra pielii. Extractele din flori, sub forma de cataplasme, sau ca bai generale, inhiba dezvoltarea negilor, hidrateaza pielea reducandu-i in acelasi timp excesul de sebum si ajuta la disparitia treptata a acneei, in special al celei cu localizare toracica. Baile cu trifoi rosu sunt deosebit de indicate in cazul arsurilor solare, avand efecte calmante si reducand riscul aparitiei cancerului de piele. Aplicatiile externe mai sunt utile in caz de eczema, herpes (bucal sau genital) si psoriazis. Cercetarile din ultimul timp au demonstrat ca substantele prezente in florile de trifoi rosu, prezinta actiune antibiotica asupra unor unor germeni care dezvolta boli digestive, ca: Salmonella sau Shigella (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
in combinatie, salicilatii si cumarinele din florile de trifoi rosu, exercita actiune antiagreganta plachetara. Datorita acestei proprietati, trifoiul rosu mentine sanatatea vaselor de sange, scazand riscul aparitiei accidentelor cerebrale sau cardiace (M. Ebadi).
CONTRAINDICAtII, REACtII ADVERSE
Este bine sa se evite administrarea preparatelor pe baza de trifoi rosu, in sarcina sau atunci cand se vrea conceperea unui copil, caci exista posibilitatea producerii unui avort. Trifoiul rosu nu se va administra in cazul unor tratamente cu substante anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu aceasta planta nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirina). Persoanele predispuse la hemoragii, este bine sa evite folosirea trifoiului rosu in cure.
PREPARARE, ADMINISTRARE
in uz intern, florile uscate de trifoi rosu, se pot utiliza sub forma de infuzie sau de pulbere. Infuzia se prepara dintr-o lingura de flori la o cana cu apa. Se beau 2 astfel de ceaiuri zilnic. Pulberea se obtine prin macinarea fina (cu rasnita de cafea) a inflorescentelor. Din acest praf, se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, impreuna cu suc de lamaie, cu ceai alimentar sau cu putin vin natural de buna calitate. Pentru uzul intern, se folosesc extracte mai concentrate (100g flori la 1 litru de apa). Lichidul de spalaturi, gargara, clisma sau cataplasma, se pregateste sub forma de infuzie sau de decoct. in cazul bailor generale, se folosesc 100g de flori la cada.
De la trifoiul alb se utilizeaza inflorescentele globuloase recoltate doar de la speciile spontane care cresc in zonele nepoluate. Din acestea, dupa uscare, se prepara un ceai cu valoare alimentara sau terapeutica. in fitoterapie, trifoiul alb are o utilizare limitata. Se foloseste in raceala, gripa si leucoree, sub forma de infuzia (1 lingura de flori la o cana cu apa), administrandu-se cate 2-3 ceaiuri pe zi. Trifoiul alb poate intra in compozitia unor mixturi de plante care se folosesc in tratamentul bronstei sau a reumatismului, contribuind la sporirea efectului plantelor din amestec. in tratamentele naturiste, in locul trifoiului alb, se poate folosi specia inrudita cu flori galbene, numita trifoias, care prezinta in plus proprietati diuretice si antidiareice.
Trifoiul rosu in fitoterapie
rifoiul rosu este utilizat inca din vechime in medicina traditionala. Considerata pana nu de mult, o planta fitoterapeutica empirica, in urma cercetarilor efectuate, s-a descoperit ca virtutile cunoscute inca din vechime in medicina populara, sunt fundamente, astfel incat aceasta planta, a iesit din conul de umbra in care se afla in ultimele decenii. in scopuri oficinale, se utilizeaza doar florile de trifoi rosu, care se recolteaza exclusiv din flora spontana, din zonele nepoluate. Din materialul uscat, se pregatesc diferite preparate terapeutice. Conditionarea uscarea si pastrarea capitulelor de trifoi trebuie sa fie corespunzatoare, caci daca au loc fenomene fermentative, in produs se acumuleaza compusi care pot cauza hemoragii interne.
PROPRIETatI, RECOMANDaRI
Compusii activi din flori, exercita asupra organismului uman, efecte antivirale, secretolitice, progesteronice, emenagoge si estrogenice. Datorita acestor proprietati, extractele de trifoi rosu, se utilizeaza in tusea uscata, in gripa, in herpes, in acnee, in seboree, in prostatite, in hiperfoliculinemie precum si in menopauza. Totodata, trifoiul rosu stimuleaza aparitia fluxului menstrual intarziat, intensifica debitul menstrelor in caz de hipomenoree si regleaza ciclurile menstruale dezordonate. Deoarece prezinta un efect antispastic si calmant asupra aparatului genital feminin, aceste flori se indica in dismenoree.
Trifoiul rosu este folosit in boala canceroasa, atat ca preventiv (in cazul persoanele cu risc ereditar), cat si in tratamentele propriu-zise, ca adjuvant. Ca preventiv, este recomandat femeilor la care in familie s-au semnalat cazuri de cancer mamar, iar in tratamente se foloseste in cazul cancerului genital (ovarian, uterin, testicular). Extern se utilizeaza in tratamentul cancerului faringian si laringian (gargara), al celui rectal si al colonului (clisme), precum si in cancerul vaginal (irigatii).
Irigatiile vaginale cu extracte pe baza de trifoi rosu mai sunt indicate in vaginita si in inflamatiile uterului (metroanexite).
Pentru femeile aflate la menopauza, trifoiul rosu se dovedeste favorabil, reducand tulburarile fiziologice si nervoase caracteristice. Totodata, planta exercita o actiune antiosteoporotica, intrand in lista suplimentelor naturale indicate femeilor trecute de 50 de ani. Prezenta unor substante (acid, salicilic, fenoli, glicozizi), imprima preparatelor pe baza de trifoi rosu, o actiune calmanta (analgezica) si antiinflamatoare asupra articulatiilor, planta fiind recomandata in ameliorarea bolii reumatice, a gutei si a spondilitei.
Trifoiul rosu mai prezinta proprietati diuretice si antidiareice. Florile de trifoi exercita actiune emolienta si cicatrizanta asupra pielii. Extractele din flori, sub forma de cataplasme, sau ca bai generale, inhiba dezvoltarea negilor, hidrateaza pielea reducandu-i in acelasi timp excesul de sebum si ajuta la disparitia treptata a acneei, in special al celei cu localizare toracica. Baile cu trifoi rosu sunt deosebit de indicate in cazul arsurilor solare, avand efecte calmante si reducand riscul aparitiei cancerului de piele. Aplicatiile externe mai sunt utile in caz de eczema, herpes (bucal sau genital) si psoriazis. Cercetarile din ultimul timp au demonstrat ca substantele prezente in florile de trifoi rosu, prezinta actiune antibiotica asupra unor unor germeni care dezvolta boli digestive, ca: Salmonella sau Shigella (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
in combinatie, salicilatii si cumarinele din florile de trifoi rosu, exercita actiune antiagreganta plachetara. Datorita acestei proprietati, trifoiul rosu mentine sanatatea vaselor de sange, scazand riscul aparitiei accidentelor cerebrale sau cardiace (M. Ebadi).
CONTRAINDICAtII, REACtII ADVERSE
Este bine sa se evite administrarea preparatelor pe baza de trifoi rosu, in sarcina sau atunci cand se vrea conceperea unui copil, caci exista posibilitatea producerii unui avort. Trifoiul rosu nu se va administra in cazul unor tratamente cu substante anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu aceasta planta nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirina). Persoanele predispuse la hemoragii, este bine sa evite folosirea trifoiului rosu in cure.
PREPARARE, ADMINISTRARE
in uz intern, florile uscate de trifoi rosu, se pot utiliza sub forma de infuzie sau de pulbere. Infuzia se prepara dintr-o lingura de flori la o cana cu apa. Se beau 2 astfel de ceaiuri zilnic. Pulberea se obtine prin macinarea fina (cu rasnita de cafea) a inflorescentelor. Din acest praf, se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, impreuna cu suc de lamaie, cu ceai alimentar sau cu putin vin natural de buna calitate. Pentru uzul intern, se folosesc extracte mai concentrate (100g flori la 1 litru de apa). Lichidul de spalaturi, gargara, clisma sau cataplasma, se pregateste sub forma de infuzie sau de decoct. in cazul bailor generale, se folosesc 100g de flori la cada.
Cum Tratam Acneea
Tratament acnee
Bine ati venit pe site-ul destinat pacientilor cu acnee si persoanelor afectate de acnee (familia, prietenii, cunostintele pacientilor cu acnee). Acneea (acne in limba engleza si franceza) afectiune cronica, afecteaza cel putin 80% din populatia unei anumite regiuni. Practic, acneea este cea mai frecventa boala la nivel global si este insotita de modificari importante fizice, psihice, sociale si chiar sexuale, care conduc la afectarea profunda a calitatii vietii pacientilor cu acnee. In cadrul acestui site veti gasi informatii despre acnee, respectiv cauze, factorii agravanti si favorizanti, evolutia si tratamentul acestei afectiuni, precum si sfaturi privind modul de abordare multidisciplinar al bolii.
Acneea este cea mai frecventa problema a tenului care afecteaza inevitabil viata fiecaruia la un anumit moment. Poate aparea la orice varsta, insa adolescentii sunt cei mai afectati de aceasta problema, deoarece le poate cauza o stare de stanjeneala si anxietate. Daca problemele sunt grave se poate ajunge pana la stari depresive si, implicit, izolarea persoanei respective.
Acneea este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si caracterizata prin puncte negre, puncte albe sau cosuri cara apar la suprafata pielii. In unele cazuri apar si leziuni mai profunde, denumite chisturi.
Ea se poate manifesta in diferite moduri:
Cosurile sunt mici protuberante aparute la nivelul pielii, care uneori contin puroi; Punctele negre sunt formatiuni mici, de culoare neagra, care apar ca urmare a acumularii unui amestec de seboree si celule moarte, care blocheaza porii; Punctele albe sunt mici formatiuni fie de culoarea pielii, fie albe, care apar ca urmare a blocarii unor pori; Chisturile se formeaza fie imediat sub piele, fie mai in profunzime si contin substante a caror consistenta este fie lichida, fie semi-solida.
Care sunt persoanele afectate de acnee?
Acneea afecteaza, preponderent, adolescentii, ca urmare a intensei activitati hormonale specifice pubertatii. De asemenea, cazurile de acnee sunt foarte raspandite in cazul indivizilor care prezinta hipersecretie a glandelor sebacee. Asadar nu numai adolescentii se confrunta cu aceasta problema, ci poate afecta si copiii si batranii in egala masura.
O problema interesanta este aceea ca acneea se pare ca ar afecta in mod diferit persoanele de sex opus. Inainte de pubertate este mai raspandita in randul fetelor; pe perioada pubertatii, fetele si baietii sunt afectati in mod egal de acnee, insa cazurile mai complicate sunt intalnite la persoanele de sex masculin; iar in adolescenta apare mai mult la persoanele de sex feminin.
Care sunt zonele predispuse la acnee?
Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, pieptul, umerii si spatele. Acneea poate fi intalnita si pe brate sau chiar coapse, insa cazurile sunt extrem de rare.
Cand apare acneea?
De obicei, acneea incepe sa isi faca aparitia la pubertate. De cele mai dese ori persista 5 ani de zile, dar nu este exclus ca unele persoane sa se confrunte cu aceasta problema timp de 10-20 de ani. Aproximativ 25% dintre adolescentii care sufera de acnee in adolescenta, nu vor scapa de ea nici dupa ce vor implini 25 de ani. Cauzele sunt greu de deslusit, dar sunt din ce in ce mai frecvente situatiile in care femeile la 20, 30 sau chiar 40 de ani se confrunta cu acneea pentru prima data. Uneori se poate intalni chiar si la noii nascuti.
Cum te afecteaza acneea?
Acneea nu cauzeaza numai disconfort fizic, ci poate avea un impact emotional si social major asupra vietii tale. Cosurile pot fi inofensive sau dureroase, iar in cazuri extreme sunt umplute cu puroi si sange care pot pata cearsafurile si hainele.
Daca te simti stanjenita de infatisarea pe care o are tenul tau, situatia este grava. Efectele emotionale pot conduce la schimbari de stare, depresii, auto-izolare sau scaderea popularitatii in scoala sau la serviciu. Daca starea acneei se inrautateste, ea poate lasa cicatrici pe care vei fi nevoita sa le suporti cativa ani de zile, prin urmare este indicat pe cat posibil sa previi aparitia acestora.
Care sunt factorii care cauzeaza aparitia acneei?
Hipersecretia glandelor sebacee - glandele sebacee sunt localizate in profunzimea epidermei. Fiecare dintre ele este "conectata" cu un canal stramt, numit folicul, unde se afla un fir de par. Glandele acestea produc o secretie uleioasa, cunoscuta sub denumirea de sebum, care se raspandeste spre suprafata pielii prin intermediul foliculilor, pe care ii lubrifiaza - actiune exercitata si asupra portiunii de epiderma ce inconjoara fiecare folicul in parte. Fiecare folicul are o deschidere externa (la suprafata epidermei), care se numeste por. Dimensiunea glandelor sebacee este variabila, cele mai mari fiind asociate cu porii vizibili ai pielii. Glandele sebacee sunt stimulate de hormoni pentru a secreta sebum - in special de catre hormonii masculini care se numesc hormoni androgeni (care se gasesc si in organismul femeii, dar, firesc, in proportie mult mai mica decat in cazul barbatilor). Acesti hormoni sunt produsi de ovare, respectiv testicule. De asemenea, atat in organismul femeii, cat si al barbatului, hormonii androgeni sunt produsi si de glandele suprarenale. In perioadele marcate de stres, aceste glande secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni, cauzand si hipersecretia glandelor sebacee. De asemenea, la pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive, ca urmare a modificarilor de ordin hormonal care au loc in organism.
Blocarea porilor - ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, epiderma capata un aspect lucios, fiind "uleioasa" la atingere. Acneea apare atunci cand porii (prin care circula sebum - de la glandele sebacee spre suprafata pielii) se blocheaza, iar secretia de sebum ramane "captiva". Porii sunt blocati de un cumul format din celule moarte si seboree. Cauza acestui blocaj nu este cunoscuta, dar nu reprezinta consecinta unei igiene defectuoase. Din porul blocat, se va dezvolta un punct alb sau negru.
Infectia bacteriana - cu toate ca acneea nu este provocata de o infectie bacteriana, bacteriile inrautatesc situatia. Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste in mod normal la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Atunci cand secretia de sebum este "captiva" in foliculi, aportul de bacterie Propionibacterium acnes creste la nivelul porului blocat. Bacteriile daunatoare produc o serie de compusi chimici care ataca epiderma, provocand inflamatii si agravand iritatiile. Inflamatia pielii este insotita de simptome precum: inrosire, stare de disconfort si fierbinteala la nivelul epidermei. Inflamatia apare atunci ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a respinge o substanta straina - in cazul de fata fie bacteriile, fie componentele iritante produse de acestea.
Acesti patru factori contribuie la blocarea porilor, ceea ce se manifesta prin aparitia punctelor negre, respectiv albe, a pustulelor (cunoscute sub denumire de cosuri) si a chisturilor.
Punctele negre se formeaza atunci cand porii sunt blocati aproape de suprafata pielii. De regula nu se inflameaza, iar culoarea lor se datoreaza unui pigment negru - si nu a reziduurilor depuse in pori.
Punctele albe se dezvolta ca urmare a unui blocaj survenit in profunzimea porului. In lipsa unei cai de drenaj, sebumul se acumuleaza la nivelul pielii, astfel formandu-se puncte albe sau de culoarea pielii. Spre deosebire de punctele negre, punctele albe prezinta o probabilitate mai crescuta de a conduce la aparitia cosurilor.
Pustulele (cosurile) apar atunci cand peretii folicului blocat se rup. Sebumul, celulele moarte si bacteriile care se gasesc in mod normal la suprafata pielii patrund in interior si irita epiderma, formand mici inflamatii.
Chisturile sunt acele inflamatii mai mari, de culoare rosie, situate in profunzimea epidermei, care indica o infectie aflata intr-un stadiu mai avansat.
Alti factori care contribuie la agravarea acneei:
Alimentatia defectuoasa - persoanele care consuma in mod constant ciocolata, snacks-uri si, in general, alimente de tip fast-food sunt mai expuse la aparitia acneei. Pe de alta parte, in urma unui proiect de cercetare intreprins de o echipa de nutritionisti din strainatate, s-a ajuns la concluzia ca oamenii a caror alimentatie zilnica este compusa in principal din fructe, legume, peste si carne slaba nu prezinta simptome specifice acneei. Specialistii in nutritie recomanda o dieta cat mai saraca in grasimi, cereale, paine si dulciuri. Cresterea cantitatii de zahar la nivel sanguin, ce survine ca urmare a consumului ridicat de alimente mentionate, are drept consecinta stimularea unor modificari hormonale care constituie "avanpremiera" acneei; Un rol important in aparitia acneei il constituie factorul ereditar; Stresul este "responsabil" uneori de aparitia acneei. Modificarile de ordin hormonal pot aparea ca urmare a stresului, iar hormonii sunt cei care stimuleaza activitatea glandelor sebacee. Exista riscul ca aceste persoane sa opteze pentru un tratament impropriu al acneei, tocmai pentru ca nu au detectat adevarata ei cauza, fapt care poate agrava situatia; Transpiratia se pare ca inrautateste starea acneei in 15% din cazuri. De asemenea, umiditatea si hainele stramte ii pot agrava starea; Produsele cosmetice pot produce iritatii ale porilor care se umfla si se blocheaza. Sunt recomandate produsele cosmetice care nu contin uleiuri, dar uneori chiar si acestea sunt nocive pentru un ten sensibil. Cum se poate preveni acneea?
Este recomandata utilizarea produselor de curatare antibacteriale, non-uleioase cum ar fi masca de argila care contine echinacea. Zincul, vitaminele A,B si E, echinacea si cimbrul au efecte terapeutice asupra acneei. Fereste-te de cremele pentru fata sau alte produse care contin urmatoarele ingrediente: socetyl stearate, isopropyl isostearate, isopropyl palmitate, isopropyl myristate si sodium chloride, deoarece acestea produc acneea; Constipatia este principalul motiv care determina aparitia acneei; Consuma multa apa pentru a preveni cele mai multe dintre problemele pielii; Evita consumul de ciocolata, alimente prajite si zahar rafinat; Pastreaza-ti pielea mereu curata cu ajutorul sapunurilor blande si a apei caldute; Nu incerca sa cojesti cosurile, deoarece s-ar putea sa ramai cu semne pe fata; Mananca multe fructe si legume; Ia suplimente de vitamina B complex si zinc in fiecare zi pentru a intari rezistenta pielii; Aplica o pasta din castravete pe fata si indeparteaz-o dupa 20-30 de minute cu apa calduta.
Bine ati venit pe site-ul destinat pacientilor cu acnee si persoanelor afectate de acnee (familia, prietenii, cunostintele pacientilor cu acnee). Acneea (acne in limba engleza si franceza) afectiune cronica, afecteaza cel putin 80% din populatia unei anumite regiuni. Practic, acneea este cea mai frecventa boala la nivel global si este insotita de modificari importante fizice, psihice, sociale si chiar sexuale, care conduc la afectarea profunda a calitatii vietii pacientilor cu acnee. In cadrul acestui site veti gasi informatii despre acnee, respectiv cauze, factorii agravanti si favorizanti, evolutia si tratamentul acestei afectiuni, precum si sfaturi privind modul de abordare multidisciplinar al bolii.
Acneea este cea mai frecventa problema a tenului care afecteaza inevitabil viata fiecaruia la un anumit moment. Poate aparea la orice varsta, insa adolescentii sunt cei mai afectati de aceasta problema, deoarece le poate cauza o stare de stanjeneala si anxietate. Daca problemele sunt grave se poate ajunge pana la stari depresive si, implicit, izolarea persoanei respective.
Acneea este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si caracterizata prin puncte negre, puncte albe sau cosuri cara apar la suprafata pielii. In unele cazuri apar si leziuni mai profunde, denumite chisturi.
Ea se poate manifesta in diferite moduri:
Cosurile sunt mici protuberante aparute la nivelul pielii, care uneori contin puroi; Punctele negre sunt formatiuni mici, de culoare neagra, care apar ca urmare a acumularii unui amestec de seboree si celule moarte, care blocheaza porii; Punctele albe sunt mici formatiuni fie de culoarea pielii, fie albe, care apar ca urmare a blocarii unor pori; Chisturile se formeaza fie imediat sub piele, fie mai in profunzime si contin substante a caror consistenta este fie lichida, fie semi-solida.
Care sunt persoanele afectate de acnee?
Acneea afecteaza, preponderent, adolescentii, ca urmare a intensei activitati hormonale specifice pubertatii. De asemenea, cazurile de acnee sunt foarte raspandite in cazul indivizilor care prezinta hipersecretie a glandelor sebacee. Asadar nu numai adolescentii se confrunta cu aceasta problema, ci poate afecta si copiii si batranii in egala masura.
O problema interesanta este aceea ca acneea se pare ca ar afecta in mod diferit persoanele de sex opus. Inainte de pubertate este mai raspandita in randul fetelor; pe perioada pubertatii, fetele si baietii sunt afectati in mod egal de acnee, insa cazurile mai complicate sunt intalnite la persoanele de sex masculin; iar in adolescenta apare mai mult la persoanele de sex feminin.
Care sunt zonele predispuse la acnee?
Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, pieptul, umerii si spatele. Acneea poate fi intalnita si pe brate sau chiar coapse, insa cazurile sunt extrem de rare.
Cand apare acneea?
De obicei, acneea incepe sa isi faca aparitia la pubertate. De cele mai dese ori persista 5 ani de zile, dar nu este exclus ca unele persoane sa se confrunte cu aceasta problema timp de 10-20 de ani. Aproximativ 25% dintre adolescentii care sufera de acnee in adolescenta, nu vor scapa de ea nici dupa ce vor implini 25 de ani. Cauzele sunt greu de deslusit, dar sunt din ce in ce mai frecvente situatiile in care femeile la 20, 30 sau chiar 40 de ani se confrunta cu acneea pentru prima data. Uneori se poate intalni chiar si la noii nascuti.
Cum te afecteaza acneea?
Acneea nu cauzeaza numai disconfort fizic, ci poate avea un impact emotional si social major asupra vietii tale. Cosurile pot fi inofensive sau dureroase, iar in cazuri extreme sunt umplute cu puroi si sange care pot pata cearsafurile si hainele.
Daca te simti stanjenita de infatisarea pe care o are tenul tau, situatia este grava. Efectele emotionale pot conduce la schimbari de stare, depresii, auto-izolare sau scaderea popularitatii in scoala sau la serviciu. Daca starea acneei se inrautateste, ea poate lasa cicatrici pe care vei fi nevoita sa le suporti cativa ani de zile, prin urmare este indicat pe cat posibil sa previi aparitia acestora.
Care sunt factorii care cauzeaza aparitia acneei?
Hipersecretia glandelor sebacee - glandele sebacee sunt localizate in profunzimea epidermei. Fiecare dintre ele este "conectata" cu un canal stramt, numit folicul, unde se afla un fir de par. Glandele acestea produc o secretie uleioasa, cunoscuta sub denumirea de sebum, care se raspandeste spre suprafata pielii prin intermediul foliculilor, pe care ii lubrifiaza - actiune exercitata si asupra portiunii de epiderma ce inconjoara fiecare folicul in parte. Fiecare folicul are o deschidere externa (la suprafata epidermei), care se numeste por. Dimensiunea glandelor sebacee este variabila, cele mai mari fiind asociate cu porii vizibili ai pielii. Glandele sebacee sunt stimulate de hormoni pentru a secreta sebum - in special de catre hormonii masculini care se numesc hormoni androgeni (care se gasesc si in organismul femeii, dar, firesc, in proportie mult mai mica decat in cazul barbatilor). Acesti hormoni sunt produsi de ovare, respectiv testicule. De asemenea, atat in organismul femeii, cat si al barbatului, hormonii androgeni sunt produsi si de glandele suprarenale. In perioadele marcate de stres, aceste glande secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni, cauzand si hipersecretia glandelor sebacee. De asemenea, la pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive, ca urmare a modificarilor de ordin hormonal care au loc in organism.
Blocarea porilor - ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, epiderma capata un aspect lucios, fiind "uleioasa" la atingere. Acneea apare atunci cand porii (prin care circula sebum - de la glandele sebacee spre suprafata pielii) se blocheaza, iar secretia de sebum ramane "captiva". Porii sunt blocati de un cumul format din celule moarte si seboree. Cauza acestui blocaj nu este cunoscuta, dar nu reprezinta consecinta unei igiene defectuoase. Din porul blocat, se va dezvolta un punct alb sau negru.
Infectia bacteriana - cu toate ca acneea nu este provocata de o infectie bacteriana, bacteriile inrautatesc situatia. Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste in mod normal la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Atunci cand secretia de sebum este "captiva" in foliculi, aportul de bacterie Propionibacterium acnes creste la nivelul porului blocat. Bacteriile daunatoare produc o serie de compusi chimici care ataca epiderma, provocand inflamatii si agravand iritatiile. Inflamatia pielii este insotita de simptome precum: inrosire, stare de disconfort si fierbinteala la nivelul epidermei. Inflamatia apare atunci ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a respinge o substanta straina - in cazul de fata fie bacteriile, fie componentele iritante produse de acestea.
Acesti patru factori contribuie la blocarea porilor, ceea ce se manifesta prin aparitia punctelor negre, respectiv albe, a pustulelor (cunoscute sub denumire de cosuri) si a chisturilor.
Punctele negre se formeaza atunci cand porii sunt blocati aproape de suprafata pielii. De regula nu se inflameaza, iar culoarea lor se datoreaza unui pigment negru - si nu a reziduurilor depuse in pori.
Punctele albe se dezvolta ca urmare a unui blocaj survenit in profunzimea porului. In lipsa unei cai de drenaj, sebumul se acumuleaza la nivelul pielii, astfel formandu-se puncte albe sau de culoarea pielii. Spre deosebire de punctele negre, punctele albe prezinta o probabilitate mai crescuta de a conduce la aparitia cosurilor.
Pustulele (cosurile) apar atunci cand peretii folicului blocat se rup. Sebumul, celulele moarte si bacteriile care se gasesc in mod normal la suprafata pielii patrund in interior si irita epiderma, formand mici inflamatii.
Chisturile sunt acele inflamatii mai mari, de culoare rosie, situate in profunzimea epidermei, care indica o infectie aflata intr-un stadiu mai avansat.
Alti factori care contribuie la agravarea acneei:
Alimentatia defectuoasa - persoanele care consuma in mod constant ciocolata, snacks-uri si, in general, alimente de tip fast-food sunt mai expuse la aparitia acneei. Pe de alta parte, in urma unui proiect de cercetare intreprins de o echipa de nutritionisti din strainatate, s-a ajuns la concluzia ca oamenii a caror alimentatie zilnica este compusa in principal din fructe, legume, peste si carne slaba nu prezinta simptome specifice acneei. Specialistii in nutritie recomanda o dieta cat mai saraca in grasimi, cereale, paine si dulciuri. Cresterea cantitatii de zahar la nivel sanguin, ce survine ca urmare a consumului ridicat de alimente mentionate, are drept consecinta stimularea unor modificari hormonale care constituie "avanpremiera" acneei; Un rol important in aparitia acneei il constituie factorul ereditar; Stresul este "responsabil" uneori de aparitia acneei. Modificarile de ordin hormonal pot aparea ca urmare a stresului, iar hormonii sunt cei care stimuleaza activitatea glandelor sebacee. Exista riscul ca aceste persoane sa opteze pentru un tratament impropriu al acneei, tocmai pentru ca nu au detectat adevarata ei cauza, fapt care poate agrava situatia; Transpiratia se pare ca inrautateste starea acneei in 15% din cazuri. De asemenea, umiditatea si hainele stramte ii pot agrava starea; Produsele cosmetice pot produce iritatii ale porilor care se umfla si se blocheaza. Sunt recomandate produsele cosmetice care nu contin uleiuri, dar uneori chiar si acestea sunt nocive pentru un ten sensibil. Cum se poate preveni acneea?
Este recomandata utilizarea produselor de curatare antibacteriale, non-uleioase cum ar fi masca de argila care contine echinacea. Zincul, vitaminele A,B si E, echinacea si cimbrul au efecte terapeutice asupra acneei. Fereste-te de cremele pentru fata sau alte produse care contin urmatoarele ingrediente: socetyl stearate, isopropyl isostearate, isopropyl palmitate, isopropyl myristate si sodium chloride, deoarece acestea produc acneea; Constipatia este principalul motiv care determina aparitia acneei; Consuma multa apa pentru a preveni cele mai multe dintre problemele pielii; Evita consumul de ciocolata, alimente prajite si zahar rafinat; Pastreaza-ti pielea mereu curata cu ajutorul sapunurilor blande si a apei caldute; Nu incerca sa cojesti cosurile, deoarece s-ar putea sa ramai cu semne pe fata; Mananca multe fructe si legume; Ia suplimente de vitamina B complex si zinc in fiecare zi pentru a intari rezistenta pielii; Aplica o pasta din castravete pe fata si indeparteaz-o dupa 20-30 de minute cu apa calduta.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)